PRÁCE 🧰

Here navigace sbírá o uživatelích méně dat než konkurenti

9. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady

Většina řidičů asi používá navigaci Google Maps, která popravdě není vůbec špatná. Jenže není dokonalá, navíc Google velmi rád sbírá všechna možná data, s čímž má spousta lidí problém.

Navigace Here

Navigace, která nešpehuje

Co se týká mobilních zařízení, vyhýbám se čemukoliv, na čem běží systém od Googlu. Americký gigant totiž rád sbírá velké množství dat a snaží se házet klacky pod nohy jakékoliv snaze o omezení tohoto slídění. Proto jsem jejich navigaci používal sice poměrně spokojeně, ale s vědomím, že se někde ukládají data nejen o tom, kam jedu, ale prakticky i vše, co může Google v mém telefonu vyslídit. Ano, iPhony se tomu docela účinně brání (mimochodem ani Apple není svatý, co se sběru dat o uživatelích týče), ale celkově se mi „slídící“ politika jednoduše nelíbí, takže jdu cestou menšího zla.

Waze není zdaleka dokonalá

Pak tu máme alternativu v podobě Waze. Bohužel má tendence rovněž sbírat dost informací o uživatelích, ale měl jsem občas problém i s jeho navigačními schopnostmi. Řekněme, že algoritmus má místy tendence člověka protáhnout přes kdejaký dvorek a zadní uličku, což mi není úplně komfortní. Zkrátka klade až příliš velký důraz na to, že vás musí do cíle dostat o dvě minuty dřív, a to za jakoukoliv cenu. Ano, vyhne se velmi efektivně zácpám, nicméně já nemám až takový problém přijet klidně o pět minut déle, ale bez dobrodružných průjezdů areály JZD a podobně.

Mapy od Apple jsou podivné

Apple má ve svých zařízeních samozřejmě vlastní nezávislou appku, kterou pojmenoval jednoduše Mapy. Ta zatím nedosahuje kvalit konkurence, navíc občas zobrazuje trasu trochu podivně a místy jsem ji nachytal, že nezvládá úplně nejrychlejší trasu, naopak pošle člověka docela zajížďkou.

Here jako vítěz

Poté jsem si vzpomněl na navigaci Here, kterou jsem měl kdysi na staré Nokii. Tehdy to bylo asi tak to nejlepší, co šlo na Symbianu rozběhnout a bylo to především zadarmo. Zapátral jsem a hle, ono to pořád existuje. Dnes už se jmenuje tahle aplikace Here WeGo, patří někomu jinému než Nokii, ale hlavně nemá snahu zjišťovat si o uživatelích první poslední, namísto toho sbírá jen velmi omezené množství dat.

Navigační schopnosti navigace Here jsou skvělé. Nemá problém se vyhýbat zácpám, má online data o dopravě a ani jednou jsem neměl problém s tím, jakou vybrala trasu. Navíc je možné, to se hodí třeba v zahraničí mimo EU, stáhnout do telefonu třeba mapy celého kontinentu, aby Here navigace mohla fungovat prakticky kdekoliv. Za mě naprosto super, umí i radary a má jejich aktuální databázi, v současné době nic jiného pro navigaci nepoužívám, a to i když na okraji Prahy nechám auto a dál pokračuji MHD. Here totiž zvládá i jízdní řády, takže velmi dobře naviguje i když se člověk pohybuje po městě bez auta.

Zdroj info: Here WeGo.
Zdroj médií: Here WeGo.
Sandra, 16. 3. 2024 15:05
Že jsou Apple Mapy podivné je lež nebo neznalost autora. Jezdím podle Apple Map velmi mnoho, naviguje přesně, nejlepší trasou a hlavně se perfektně vyhýbá zácpám a uzavírkám, každou chvíli mi ušetří spoustu času tím, že mě pošle jinudy. Takže Apple Mapy považuji za jednoznačně nejlepší, navíc perfektně fungují s CarPlay, bez čehož si jízdu nedokážu představit.
Pavel Král Kafeman, 11. 2. 2024 13:04
Areály JZD a podobně jsou lež vytažená z tvojé levé nosní dírky... Už to svinstvo nehul, ňoumo. Takové areály mají 1,5h penalizaci...

Podobné články