PRÁCE 🧰

Kam na výlet autem: Sovy v Borové Ladě na Šumavě

30. 4. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

V samotném srdci Šumavy se skrývají místa, která dovolí návštěvníkům nahlédnout do příbytků zvířat. Pozorovat je, jak si vegetí na stromě nebo chytají první sluneční paprsky na kamenech. Na jedno takové místo se dnes vydáme za sovami. Příště to bude možná za vlky.

Sovy v Borové Ladě - tip na výlet autem

Výlet si naplánujte na jarní, letní nebo až skoro podzimní období, protože přes zimu jsou zachráněné sovy v Záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci. Ideální je tedy vyrazit na výlet, pokud jste zrovna na dovolené na Šumavě nebo zde máte chatu, kam o víkendech jezdíte. Píši to zejména proto, že pozorování sov je sice krásný zážitek, ale asi vám nevydrží na celý den.

Z Prahy se do Borové Lady dostanete za dvě a půl hodiny - uděláte nejlépe, pokud trasu vytyčíte přes Příbram, Strakonice a pak na Vimperk. Jinak byste si zbytečně minimálně o půl hodiny zajeli.

Sovy v Borové Ladě

Soví voliéry - mimochodem největší v Česku - jsou pomyslnou branou do Národního parku Šumava, protože stojí na jejím okraji. Při příjezdu do obce se řiďte dle cedulí a nemůžete se ztratit. Kousek od místa se nachází velké parkoviště, kde necháte stát vůz. Nebojte se příliš velkého množství aut, protože ne všichni jdou právě na sovy, spíše vyrážejí do okolí na túry. Hned naproti parkovišti se nachází restaurace. Pokud chcete ale opravdu dobrý oběd, pak zavítejte ve Vimperku do restaurace Terasa (ohromné porce za super cenu).

Od parkoviště je to zhruba pět minut. Na začátku trasy vás přivítá uvítací tabule, na které najdete všechny potřebné informace o otevírací době. Klasicky se vyhýbejte pondělkům, kdy je zavřeno (nyní je zavřeno, otevírají až v květnu). Od infotabule půjdete po poválkové stezce, jen pozor na psí exkrementy, někteří lidé si asi myslí, že je sbírat nemusí, když jsou "jakože v lese". To sice ano, ale na stezce by člověk nepotřeboval zrovna všechno vyšlápnout.

Nicméně nemusíte se bát s pejskem přijít, protože i na ně tu mysleli. Samozřejmě za sovami je nevezmete, protože to je zakázané, ale můžete je nechat v pěkných prostorných dřevěných kotcích. Klíč od zámku si ponecháte vy. Až opustíte voliéry, svého čtyřnohého kámoše zase osvobodíte. Navíc se tu také nachází dětské hřiště.

Pro vstup k sovám použijte dřevěnou boudu po pravé straně - vstupné je zdarma, ale my jsme i tak přispěli dobrovolně nějakou korunou. V této budově jsou nainstalované edukační a expoziční panely, ze kterých se dozvíte zajímavé informace o životě těchto nádherných ptáků. Naleznete zde také kukátka skrz která uvidíte například krmení sov nebo hnízdění. Pak už se můžete vydat mezi voliéry a zkusit své štěstí, jestli zahlédnete některou ze zde ubytovaných sov.

Sovy v Borové Ladě

Hlavně se nelekněte, až vám sova proletí nad hlavou, protože dvě z voliér jsou volné, ostatní jsou zabezpečeny přepážkami z nerezových lanek - přeci jen některé sovy si mohou návštěvníky vykládat za nepřítele a začít útočit, je to tedy pro vaše ale především pro jejich bezpečí. Při pozorování sov buďte trpěliví a pátrejte především ve skalnatých útvarech, neboť některé ze sov se umí dost bravurně maskovat.

A kdo tady vlastně bydlí? Vidět tu můžete například výra velkého, puštíka bělavého, kalouse ušatého nebo i sovu pálenou. Dohromady tu žije asi dvacet tvorů. U příbytku každého z nich naleznete tabulky, které informují návštěvníky o jejich životě.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články