PRÁCE 🧰

Jezero Traunsee je ideálním místem pro jednodenní výlet autem

26. 6. 2020 4 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Rakouská jezera jsou velkým lákadlem pro cestovatele. Místní obyvatelé nemusí ani jezdit k moři, neboť některá jezera jsou tak obrovská, že evokují dojem mořských obzorů. Jiná jsou naopak vysoko v horách a nabízejí návštěvníkům unikátní přírodní podívanou, a to nejen průzračně čistou vodou, ale také dechberoucími výhledy na vrcholky jednotlivých kopců.

Dnešním cílem výletu je možná pro některé neznámé jezero Traunsee, přesněji městečko Gmunden, které se u něj nachází. Pokud se i vy rozhodnete vyrazit k tomuto jezeru, pak mějte na paměti, že byste měli vyjet časně z rána - z dobrého důvodu. My jsme vyráželi z Prahy, tudíž jsme dorazili do Českých Budějovic právě v čase, kdy se zde tvořily obrovské kolony - zbytečně jsme tak ztratili přes půl hodiny. Naštěstí, když se přebrodíte Budějcemi, cesta na hranice je už poměrně krátká a rychlá.

Ještě než překročíte hranice, nezapomeňte si na benzínce koupit rakouskou dálniční známku - na výlet vám bohatě postačí desetidenní za 9,40 eur. Pro motorky je známka levnější a vyjde na 5,40 eur. Dálniční známku si musí zakoupit všechna auta do 3,5 tuny. Těžší automobily platí mýtné. Na pohraniční benzínce si také můžete směnit peníze, pokud jste na to doma zapomněli nebo se vám nechce v zahraničí platit kartou. Pokud budete chtít projet hranicí bez dálniční známky, tak vám to nedoporučujeme, protože jakmile vás zastaví rakouská policie hrozí vám na místě bloková pokuta 120 euro. Což je ještě ta lepší varianta, protože pokud se dostanete z jakéhokoli důvodu do správního řízení, pak můžete počítat s pokutou od 300 do 3000 eur. Takže, nikdy nezapomeňte dálničku koupit, za ty starosti bez ní to opravdu nestojí.

Čas ale ubíhá a cesta bude ještě daleká. Z Prahy se do Gmundenu dostanete za necelé 4 hodiny, a to ještě záleží na tom, jaká je cesta - vyhněte se tedy časovým úsekům, kdy by vás ve větších městech jako je třeba Linz, mohlo čekat další nepříjemné zdržení v koloně. Nejlepší cesta z Prahy (pokud vyrážíte odtud) vede do Českých Budějovic, odtud pak do Kaplice a na hraniční přechod Dolní Dvořiště. Dále pokračujte na Linz, ze kterého se budete držet na dálnici A1 na Salzburg - do kterého ale nedojedete. Z Linze do Gmundenu je to už necelá hodina.

Pokud bude hezké počasí - to si mimochodem při cestách k rakouským jezerům musíte hodně hlídat, neboť v těchto lokalitách se počasí mění každou hodinu - můžete se kochat horami, které se po cestě začnou před vámi rýsovat. Jakmile také překročíte hranice, můžete si všimnout zajímavého faktu - a tím je, že je všechno kolem vás takové hezčí a uklizenější. Nátura Rakušanů je znát na každém milimetru země.

K jezeru se můžete dostat z několika míst, avšak my jsme si vybrali právě lázeňské městečko Gmunden. Zde také snadno zaparkujete autem - nezapomeňte zaplatit parkovné. Nám se podařilo zaparkovat téměř v centru, a to i přes fakt, že jsme na výlet vyrazili v létě, takže se dalo očekávat, že zde bude vyšší počet turistů - to ale nebyla zas taková pravda. Procházku kolem jezera si můžete naplánovat z obou směrů. My jsme se šli nejdřív podél náplavky podívat do historického centra města, kde jsme si také dali oběd a až později se šli podívat k zajímavému zámku Ort na ostrově. V zátoce také kotví pár menších lodí.

Pokud se vám nechce chodit, pak si můžete koupit lodní lístek na parník, se kterým objedete celé jezero kolem dokola - avšak potřebujete na to mít trochu více času (teď se vám hodí ta časová rezerva, pokud jste vyrazili opravdu brzo ráno). Přestože jezero není tak vysoko v horách, už tady ve městě lze vidět, jak je čisté a průzračné. Když slunce zasvítí do vody, odrazí se z hladiny shluk třpytivých záblesků. Kolem mola lze zahlédnout i spokojené labutě, kterých tu bylo opravdu požehnaně a lidé je tu rádi krmí.

Kolem severní části jezera a tedy i promenády se nalézá mnoho laviček, takže pokud vás po delší procházce bolí nohy, snadno si kdekoliv odpočinete. Pokud se vydáte naopak směrem k zámku, naleznete zde prostor pro karavanisty a také místo, odkud můžete do jezera vlézt a vykoupat se. V době naší návštěvy se tu slunilo už spousta lidí, avšak my jsme pokračovali dál až k zámku. Hned vedle zámku stojí hotel, ve kterém se můžete ubytovat.

Zámek Ort stojí na umělém ostrůvku od roku 1080. Návštěvníci si jej mohou celý projít, což my jsme neudělali, ale za to jsme ho důkladně prošli kolem dokola. Nachází se zde i malá kavárna pro hladové nebo po kávě toužící osoby. Pokud vám zbude čas, můžete si vydat ještě na jednu atrakci - buď pešky nebo lanovkou na kopec Grünberg.

Za nás doporučujeme spíše lanovku, protože pešky by to byla celkem štreka do prudkého kopce a z jednodenního výletu by se stalo rázem více dní. Odtud se můžete dále vydat na Traunstein - avšak cesta k vrcholu trvá přes tři hodiny. Pokud ale toužíte po dechberoucím výhledu na Alpy, pak si tuto dobrodružnou cestu nenechte ujít.

Zdroj médií: Pixabay, Michaela Rubešová.

Fotogalerie (7 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články