PRÁCE 🧰

Kam na výlet autem: Rozhledna Svatobor

20. 11. 2020 4 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Dnes zůstaneme v Plzeňském kraji, který skrývá kouzelná zákoutí, jako je například rozhledna Svatobor. Začněte procvičovat nohy, na vrchol rozhledny vás totiž čeká 182 dřevěných schodů.

Rozhledna Svatobor

Je víkend a my přemýšlíme, kam vyrazíme na výlet. Venku je krásně, a tak by byla škoda zůstávat doma. Přestože máme druhý domov na jihu Čech, vyrážíme do vedlejšího kraje. Tradičním vyrážecím bodem v našich článcích o výletech, je Praha - a tak pokud pojedete odsud, tak je to do místa určení 138 kilometrů. My jsme si to ale tentokrát poněkud zkrátili, a to na zhruba 60 kilometrů.

Výhled z rozhledny Svatobor

Itinerář

Společnost nám dělá testovací Citroën C5, který tak můžeme ozkoušet i v polních podmínkách, ale nemusíte se bát, že byste cestu k rozhledně s vaším autem nezvládli. Cestou z Prahy (nebo odkudkoli jinudy tímto směrem) na rozhlednu, budete míjet městečko Blatná, kde se nachází zámek s oborou - zdejší zvířátka si můžete nakrmit a mít tak zážitek na celý život. Ale o tom zase někdy jindy.

Z našeho místa A vyrážíme vstříc dobrodružství. Trasa vede přes Vimperk, na Kašperské Hory a dále pak do obce Sušice. Vy si ale do navigace dejte buď přímo rozhledna Svatobor nebo vesnice Odolenec. Vzhledem k tomu, že pojedete furt rovně, nemáte se ani kde ztratit. Nicméně některé silnice po cestě jsou úzké - zejména ty k rozhledně, a tak si dávejte pozor na nezpevněné okraje vozovky v lese.

Před Kašperskými Horami se nachází ještě jedna památka, kterou můžete navštívit a která na vás začne majestátně vykukovat už zpovzdálí kopce. Jedná se o hrad Kašperk. My ale jedeme dál, náš cíl pro dnešní den je přeci jen jiný. Na rozhledně jsme zhruba za hodinu čistého času.

Kam na výlet autem: Výhled z rozhledny Svatobor

Parkování

Někteří se nechají svést a zaparkují dole pod kopcem, pak jsou ale (nemile) překvapeni, jaká štreka do kopce je ještě čeká - naštěstí občas narazí na lavičku, kde si mohou odpočinout. Pokud tedy zrovna nemáte chodící den, pak je dovoleno zaparkovat autem až na vrcholu - tudíž k místu B, už to máte jen pár kroků. Na výjezdu na rozhlednu nezapomeňte na pravidlo, že couvá ten, který jede do kopce nebo má za sebou rovinku bez zatáček. Naštěstí se zde nachází hned několik uhýbacích ploch. Nutno ale podotknout, že přestože jsme zde byli o víkendu, tak jsme se vyhýbali jen jednomu autu. 

Tak co, trénovali jste nohy?

Jak již bylo řečeno, od parkovacího místa je to jen kousíček. A následně po kamenných schodech až ke vchodu. Rozhledna Svatobor není jen rozhlednou. Za doby, kdy byl život ještě normální, jste se zde mohli ubytovat nebo najíst. Ve zdejší restauraci vaří velmi dobře, akorát si někdy musíte počkat na místo k sezení. V současné době je bohužel ale vše zavřeno. Otevírací dobu (vzhledem ke koronaviru) si ověřte na stránkách rozhledny.

Lístek na rozhlednu stojí zhruba 50 korun a za dalších padesát si můžete půjčit klíč od oken - peníze z půjčovného se vám zase vrátí po vrácení klíče. Klíč slouží k otevření jak okenic po cestě nahoru, tak zejména otevření těch horních oken s výhledem na naši zem. Jen si dejte pozor na smršť much. Jak vidno, dlouho okna nikdo neotevíral a pokaždé jsem si přišla jak "muší královna", když na mě ti velcí bzučící černí tvorové s křídly vystartovali. Hlavně nedýchat a nemít otevřenou pusu, jinak máte o přísun proteinů postaráno.

Na vrchol rozhledny se vejde zhruba 10 lidí, ale i to už je hodně. Avšak po zdolání téměř 190 schodů, se vám nechce jít dolu a čekat až se místo nahoře vyprázdní a vy si dáte schody zase znovu. Stačí být k sobě ohleduplní a všechno jde. Protože jsem měla klíč, stala jsem se na chvíli pomyslným klíčníkem. Po každé, když jsem okno otevřela, hned se k němu velká část lidí nahrnula, aby si udělala hezčí fotky než přes lehce špinavé okno.

Výhled z rozhledny Svatobor - tip na výlet autem

Co vás tady čeká?

Nádherný výhled a přírodní panorámata. Za jasného dne dohlédnete skoro až na Alpy. Nad každou okenní částí se nachází popsaná tabulka s místy, která můžete vidět. Na vás už je si jen užívat výhled a cítit tu majestátnost naší země. Až vás omrzí výhledy - ale věřte, že to jen tak nebude - nezapomeňte zase všechna okna bezpečně zamknout. Pak už vás čeká jen cesta dolů. U pána, u kterého jste si kupovali lístek, si můžete koupit i něco na památku. Já jsem věčný sběratel cestovatelských magnetek, a tak mi na nástěnce nechybí už ani ta s rozhlednou Svatobor.

Zdroj médií: redakce.

Fotogalerie (10 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články