PRÁCE 🧰

Povinné ručení a nejčastější chyby, které děláme během jeho sjednávání

20. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Základní info k pojištění vozidel

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, lidově řečeno povinné ručení, musí mít sjednané každý řidič. Protože ho ale nabízí nespočet pojišťoven, je občas složité ho dobře vybrat a nešlápnout vedle. Jaké jsou základní chyby, které u povinného ručení děláme?

Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení

Články na téma povinné ručení:

  1. Co je povinné ručení
  2. Povinné ručení: Platí i mimo komunikace?
  3. Co je potřeba k povinnému ručení
  4. Změna povinného ručení - poradíme, jak na to
  5. Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!
  6. Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení - právě čtete
  7. Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?
  8. Víte, co je to povinné ručení a proč se nevyplatí to nejlevnější?
  9. Co všechno umí nezávislý srovnávač povinného ručení?
  10. Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky
  11. Povinné ručení z pohledu zákona: Co je dobré vědět?
  12. Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku
  13. Proč se nevyplácí provozovat auto bez povinného ručení?
  14. Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu
  15. Víte, kdy dochází k zániku povinného ručení v jednotlivých případech?
  16. Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku
  17. Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku?
  18. Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení
  19. Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn
  20. Novinky v povinném ručení. Na co se musí řidiči připravit?
  21. Nové povinné ručení 2024 a čtyři nejčastější omyly
  22. Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka
  23. Srovnání povinného ručení v prvním čtvrtletí roku 2024
  24. Jak vybrat nejlepší povinné ručení a nešlápnout vedle? - již brzy

Nabídky mezi sebou neporovnáváme

Zorientovat se v nabídce pojišťoven, které zákonné pojištění nabízejí, není ani trochu jednoduché. A vsadit na první nabídku, která vám padne – lidově řečeno – „do oka“, je naopak krajně neprozíravé. Proto při výběru vhodného produktu využijte nezávislých kalkulaček a srovnávačů povinného ručení.

Ty za vás jednotlivé nabídky vzájemně porovnají a dokonce je dokážou seřadit podle ceny nebo jiných preferovaných parametrů. Pojistku zpravidla můžete taky sjednat bez toho, abyste opustili pohodlí domova, přičemž některé pojišťovny vám mohou za online sjednání nabídnout zajímavou slevu.

Povinné ručení vybíráme pouze podle ceny

Nejlevnější povinné ručení nerovná se automaticky to nejvýhodnější! I když pravděpodobně na roční pojistce ušetříte, v případě nehody můžete nepěkně narazit. Levné povinné ručení totiž zpravidla nebude krýt veškerá rizika a pojistná ochrana bude nedostatečná.

Mnohem důležitější než cena povinného ručení, je proto rozsah pojistné ochrany, se kterým neodmyslitelně souvisejí limity pojistného plnění, ale i případné výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení

Nastavujeme si nízké limity

A když už jsme výše zmínili pojistné limity, tak si jejich problematiku více rozvedeme. Ve snaze na pojistném ušetřit si sjednává spousta řidičů pouze ty nejnižší limity, které jsou sice zákonem dané, v případě škody na zdraví nebo životech ovšem nemusí být dostatečné.

Zákon o povinném ručení pojišťovnám nařizuje minimální hranici pojistného plnění, která činí 35 milionů korun při škodě na zdraví a 35 milionů korun při škodě na majetku. Všeobecně je ovšem doporučován limit alespoň 50 milionů korun při škodě na zdraví a 50 milionů korun při škodě na majetku.

Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení

Připojištění považujeme za zbytečnost

Spousta řidičů si myslí, že například bezplatná asistence na cestách je vždy součástí základního balíčku povinného ručení. To ovšem většinou neplatí. Pokud k nehodě nebo nečekané události na silnici přece jen dojde a vy budete kontaktovat pojišťovnu, u níž máte pojistku sjednanou, operátor vám sdělí, na jaké služby máte nárok zdarma, a které jsou naopak zpoplatněny.

Možná se tak budete divit, že základní pojistka vůbec neobsahuje služby, o kterých jste si mysleli, že jsou na silnicích samozřejmostí. Proto je potřeba důkladně číst smlouvy, případně zbytečně nešetřit a sjednat si k povinnému ručení i havarijní pojištění nebo některou z forem připojištění.

Smlouvy neaktualizujete

Pokud již povinné ručení uzavřené máte, pak je potřeba ho čas od času aktualizovat. Podmínky pojišťoven u pojištění auta se v čase výrazně mění. To, co platí jeden rok, už může být v dalším roce zcela jiné. Proto je dobré občas nabídky pojišťoven opět porovnat a vybrat si případně tu, která vám nastavenými parametry nejvíce sedne.

Problémem může být i to, že váš vůz stárne a ztrácí na ceně. A cena pojištění auta se odvíjí od obvyklé ceny vozu. Pokud je tedy pojistná smlouva pravidelně aktualizovaná, můžete na pojistném výrazně ušetřit. Tady jen opět připomeneme, že se nevyplatí šetřit na limitech pojistného plnění, ani na pojistné ochraně. Nehoda totiž není náhoda a neštěstí nechodí po horách, ale po lidech…

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů, pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články