PRÁCE 🧰

Modelový příklad: Kolik stojí povinné ručení pro mladé a jak na něm ušetřit několik tisícovek?

14. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinnému ručení se nevyhnou ani mladí řidiči. Protože ale společně se seniory spadají do rizikové skupiny, za pojistku si pěkně připlatí. Kolik stojí povinné ručení pro začátečníky, a jak jeho cenu snížit?

Kolik stojí povinné ručení pro mladé a jak jeho cenu snížit?

Povinné ručení pro mladé – modelový příklad:

Pro potřeby našeho srovnání zadáme do nezávislé online kalkulačky údaje o čerstvé osmnáctileté řidičce z pražských Vršovic, která řídí starou Škodu Octavii 1.9 TDI. Zmíněná řidička nemá na svém kontě žádné bonusy za bezeškodnou jízdu, takže musí počítat s drahým pojistným.

Za to nejlevnější povinné ručení mladí řidiči v tomto případě zaplatí 8 090 Kč ročně. Pojistka obsahuje pojistné limity ve výši 100 milionů na každého zraněného nebo usmrceného a 100 milionů na majetkovou škodu pro všechny poškozené. V pojistce je zahrnuta základní asistence při nehodě a pojištění drobných závad (např. vybitá baterie, píchlá pneumatika apod.).

Naopak na opačném spektru nabídek stojí nejdražší povinné ručení, které by naši mladou řidičku vyšlo ročně na závratných 51 246 Kč! Pojistka má nicméně vyšší limity (140/140 milionů) a zahrnuje v sobě rozšířenou asistenci, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, náhradní vozidlo i plnění v případě totální škody.

Povinné ručení pro začátečníky můžete zlevnit několika způsoby

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že i to nejlevnější povinné ručení pro mladé řidiče je poměrně citelným zásahem do rozpočtu. Naštěstí ale existují způsoby, jak povinné ručení pro mladé zlevnit klidně i o několik tisícovek. Jak na to?

  1. Sjednejte pojistku na staršího sourozence nebo rodiče: Začínající řidiči bez bonusů nemusí sjednávat povinné ručení na sebe. Klidně ho můžou uzavřít na svoje starší sourozence nebo rodiče. Pokud mají tito řidiči bonusy za bezeškodnou jízdu u jiné pojišťovny, můžou si je jednoduše převést. U nejlevnější pojistky činí v tomto případě úspora skoro pět tisíc korun! 
  2. Uzavřete povinné ručení na řidiče z menšího města: Řidiči ve větších městech zaplatí za povinné ručení mnohem více než ti, kteří brázdí silnice v menších městech nebo na vesnicích. Důvodem je statisticky vyšší nehodovost. Pokud má naše řidičko možnost uzavřít pojistku na řidiče z menšího města, může na pojistném ušetřit klidně i tři tisíce.
  3. Zaplaťte pojistku na celý rok a online: Spousta pojišťoven nabídne klientům slevu za online sjednání a jednorázovou platbu na celý rok. Nejde sice o nijak vysoké částky podobně jako v předchozích případech, každá koruna navíc se ale mladému řidiči hodí.

Proč se nevyplácí sjednávat to nejlevnější povinné ručení pro mladé řidiče?

Cena nejlevnější pojistky je samozřejmě lákavá. Při výběru je ale dobré nesázet pouze na ni, ale vybírat povinné ručení s ohledem na pojistnou ochranu a zejména limity pojistného plnění. Pokud totiž mladý řidič způsobí škodu, která sjednané limity přesáhne, vše navíc bude muset uhradit z vlastní kapsy.

Zdroj info: Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články