PRÁCE 🧰

Zimní pneumatiky 175/65 R14. Jaké vybrat pro sezónu 2023/24?

28. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Doba přezouvání je již v plném proudu. Vybíráte nové pneumatiky na svůj vůz s rozměrem 175/65 R14? Poradíme vám, jaké vybrat. 

Zimní pneumatiky v rozměru 175/65 R14. Jaké vybrat pro sezónu 2023/24?

Pneumatiky v rozměru 175/65 R14 jsou ideální zejména pro vozy nižší a střední třídy. Můžete je najít na modelech Volkswagen Polo, Renault Clio, Škoda Fabia, Seat Ibiza, Toyota Yaris, Ford Fiesta, Peugeot 208 a další. Avšak zásadní je ověřit přesný rozměr pneumatik pro konkrétní model vozidla, neboť může mít odlišnosti i mezi vozy stejné značky a stejné modelové řady. Ceny u uvedených pneumatik se mohou lišit v závislosti na období a obchodu, kde nakupujete. Existují tři hlavní kategorie pneumatik, které se liší cenou a výkonem:

Pneumatiky ekonomické třídy

Pneumatiky v rozměru 175/65 R14 z ekonomické třídy jsou koncipovány pro motoristy, kteří hledají výhodný poměr mezi cenou a kvalitou. V této kategorii můžete nalézt značky jako Fortune, Laeo, Laufenn, Barum, SavaMatador. Tyto pneumatiky jsou cenově dostupné, avšak zároveň poskytují solidní výkon a základní bezpečnost na silnici. Jsou ideální pro řidiče, kteří preferují úsporu nákladů a spolehlivost při běžném používání.

Fortune FSR901 SNOWFUN – Pneumatiky poskytují spolehlivý výkon v zimních podmínkách a zároveň nabízejí komfortní a tichou jízdu i na suchých silnicích. Díky speciální směsi s obsahem siliky zajišťují nízký valivý odpor a dobrou přilnavost. Průměrná cena těchto pneumatik se pohybuje okolo 900 korun za kus.

Leao Winter Defender HP – Tyto zimní pláště mají moderní dezén, který byl konstruován s ohledem na výkon na mokrých a zasněžených silnicích. Příčné drážky byly navrženy tak, aby efektivně odváděly vodu a snížily riziko aquaplaningu. Průměrná cena činí 930 korun za kus.

Barum POLARIS 5 – vybrat si můžete také tuzemské Barumky, které obdržely pozitivní hodnocení od uživatelů. Ti ocenili jejich dlouhou životnost a schopnost udržet přilnavost jak v zatáčkách, tak při jízdě na sněhu. Někteří uživatelé zdůrazňují, že značka Barum má osvědčenou pověst a poskytuje spolehlivý produkt za příznivou cenu. Průměrná cena těchto pneumatik se pohybuje kolem 1 000 korun za kus.

Pneumatiky střední třídy

Tyto pneumatiky obvykle disponují vylepšenými vlastnostmi, včetně kratší brzdné dráhy, lepší stability v zatáčkách a delší životnosti. Mezi značky střední třídy v tomto rozměru patří Uniroyal, Kumho, General Tire, Hankook, Firestone a Fulda. Tyto značky si získaly popularitu díky své spolehlivosti a vysoké kvalitě výroby, což je klíčové pro bezpečnou a pohodlnou jízdu.

Firestone WINTERHAWK 4 – Tyto pneumatiky jsou navrženy pro rozměr 175/65 R14 a disponují více příčnými drážkami, což zlepšuje trakci na sněhu a ledu. Nové pláště od značky Fulda mají kratší brzdnou dráhu ve srovnání s předchozím modelem a splňují standard 3PMSF. Tuto sadu pneumatik můžete pořídit v průměru za 1 200 korun za kus.

Kumho WinterCraft WP52 – Zimní pneumatiky, které vynikají svou bezpečností a úctyhodným výkonem pro jízdu v zimním počasí bez ohledu na konkrétní situaci na silnici. Průměrná cena těchto pneumatik se pohybuje okolo 1 260 korun za kus.

Hankook Winter i*cept RS3 W462 – Jedná se o zimní pneumatiky, které nabízejí spolehlivý výkon za rozumnou cenu. Pneumatiky nabízejí vysoký kilometrový nájezd. Průměrná cena této sady pneumatik se pohybuje okolo 1300 korun za kus.

Pneumatiky prémiové třídy

V kategorii prémiových pneumatik s rozměrem 175/65 R14 se nacházejí vynikající výrobky od uznávaných výrobců, jako jsou Michelin, Bridgestone, Continental a Goodyear. Tyto pneumatiky excelují v oblasti výkonu, bezpečnosti a komfortu jízdy, čehož dosahují díky použití inovativních technologií a prvotřídních materiálů s vysokou životností. Prémiové pneumatiky jsou navrženy pro řidiče, kteří ocení mimořádnou kvalitu a jsou ochotni investovat více finančních prostředků do spolehlivých a výkonných pneumatik.

Nokian Tyres Snowproof WR – Tyto prémiové zimní pneumatiky ve velikosti 175/65 R14 vynikají zejména svou skvělou přilnavostí na sněhu a ledu. I přes jejich vyšší cenu, která činí 1 500 korun za kus, tyto pneumatiky nabízejí vynikající kvalitu.

Dunlop Winter Response 2 – Pneumatiky obdržely v recenzích pozitivní hodnocení od řidičů zejména díky jejich výborným jízdním vlastnostem v zimních podmínkách. Řidiči zdůrazňují, že tyto pneumatiky jsou tišší, dobře udržují stabilitu na mokrém povrchu, nabízejí vynikající trakci a reagují rychle na řízení. Průměrně si můžete tyto pneumatiky pořídit za 1 600 korun za kus.

Bridgestone Blizzak LM005 – Mnozí řidiči cení kvalitu značkových pneumatik Bridgestone a věří, že Bridgestone Blizzak LM005 poskytuje vynikající výkon za rozumnou cenu. Pneumatiky jsou oceněny za svou schopnost udržet stabilitu na sněhu a ledu a také za zlepšené jízdní vlastnosti na mokrém povrchu. V průměru si můžete tyto pneumatiky pořídit za 1 650 korun za kus.

Zdroj info: Autoklub České republiky, Test Pneumatik, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články