PRÁCE 🧰

Tabulka hlučnosti pneumatik

22. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Hlučnost pneumatik se stává stále významnějším tématem pro řidiče, kteří hledají komfort a bezpečí na silnici. Kromě toho hlučnost pneumatik může být také indikátorem jejich stavu a míry opotřebení.

Hlučnost pneumatik - tabulka

V tomto článku budeme diskutovat o příčinách hlučnosti pneumatik, jak ovlivňuje řidiče a jak můžete snížit hlučnost svých pneumatik. Cílem je poskytnout řidičům informace, které jim pomohou vybrat nejlepší pneumatiky pro své potřeby a zajistit si klidnou a pohodlnou jízdu. Existuje několik faktorů, které ovlivňují hlučnost pneumatik. Tvar a směs, ze kterého je dezén vytvořen hraje důležitou roli, stejně jako stav silnice a počasí. Hlučnost může být také ovlivněna nedodržením správného tlaku, špatnou geometrií kol a dalšími faktory.

Chcete-li snížit hlučnost pneumatik, existuje několik kroků, které můžete podniknout. Tyto kroky zahrnují správné nastavení tlaku v pneumatikách, výběr kvalitních pneumatik s nízkou hodnotou hlučnosti nebo pravidelnou kontrolu stavu pneumatik a geometrie kol. Při výběru pneumatik je důležité věnovat pozornost hlučnosti, jako jednomu z hlavních faktorů. Tyto údaje jsou k dispozici na štítcích nebo na stránkách výrobců pneumatik. Je také užitečné číst recenze a diskuse od ostatních řidičů, abyste získali více informací o hlučnosti konkrétních pneumatik.

Od května 2021 platí nařízení EU 2020/740, které mění způsob označování pneumatik. Nový energetický štítek má nově vytvořené škály a obsahuje informace o valivém odporu, přilnavosti za mokra, hlučnosti a vlastnosti pneumatik v povětrnostních podmínkách se sněhem a ledem. Stupnice tříd pro přilnavost za mokra a valivý odpor na energetickém štítku má nyní nově 5 místo 7 tříd označených písmeny A až E.

Starý a nový energetický štítek pro porovnání

Nový energetický štítek
Nový energetický štítek

Starý energetický štítek
Starý energetický štítek

Akceptovatelná hlučnost pneumatik

Hlučnost je na štítcích značena jednou až třemi čárkami (od nejtišší po nejhlasitější). Nejlepší hodnota hlučnosti je 68 dB. Podle zákona č. 117 Evropské hospodářské komise jsou všechny limity pneumatik uvedeny právě v tomto zákoně a jedná se o univerzální hodnoty, které jsou prezentovány podle této tabulky:

Tabulka hodnot hluku (dB)
Šířka průřezu pneumatikyPřípustná úroveň hluku dB(A)Rozdíl mezi dB a předepsanými limity
<18570od -2 do -4
185-21571-4
215-24572-5
245-27573-4
>27574-2

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos, Goodyear.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články