PRÁCE 🧰

Co za informace poskytnou energetické štítky pneu?

9. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Od roku 2021 jsou všechny nové pneumatiky vybaveny energetickými štítky podobnými, jako dostáváte například k lednici, pračce nebo myčce. V Evropské unii jsou takové štítky již od roku 2012. Co všechno jde z takových energetických štítků vyčíst?

Energetické štítky pneumatik - co z nich vyčtete?

Stejně jako ledničky, sušičky a pračky musí informovat kupujícího o tom, kolik je bude stát jejich provoz. Nově musí i pneumatiky přiznávat, jak moc ekonomické jsou. Na energetických štítcích, které známe z ledniček nebo sušiček, se u pneumatik objevují pouze tři hodnoty.

Spotřeba paliva

Jednou z nich je spotřeba paliva. Ta se objevuje v levém horním rohu a symbolizuje ji pneumatika s tankovací stanicí. Pod tímto symbolem se nachází energetická barevně rozlišená škála od hodnoty A (nejnižší spotřeba) až do E (nejvyšší spotřeba). Hodnota určuje navýšení spotřeby v závislosti na valivém odporu pláště. Nižší valivý odpor znamená nižší spotřeba a nižší produkce CO2. Pláště, které jsou označeny zelenou hodnotou A mají nejnižší spotřebu a každá další hodnota zvyšuje průměrnou spotřebu o cca 0,10 až 0,15 l na sto kilometrů u vozidla s průměrnou spotřebou asi 6,6 l/100 km.

Energetický štítek pneu - spotřeba

  • Energetický štítek A - spotřeba nižší až o -0,65 l/100 km
  • Energetický štítek B - spotřeba nižší až o -0,50 l/100 km
  • Energetický štítek C - spotřeba nižší až o -0,35 l/100 km
  • Energetický štítek D - spotřeba nižší až o -0,20 l/100 km
  • Energetický štítek E - spotřeba nižší až o - 0 l/100 km

Přilnavost pneumatiky na mokré vozovce

V pravém horním rohu se nachází symbol pneumatiky s pršícím mráčkem – tento symbol charakterizuje přilnavost pneumatiky na mokru. Pro bezpečnou jízdu na silnici je klíčová především přilnavost. Ta je na energetickém štítku rozdělena do pěti tříd, které jsou označeny písmeny od A až po E. V brzdné dráze mezi hodnotami A až E může být rozdíl klidně až 18 metrů. Tyto hodnoty jsou testovány a udávány při rychlosti 80 km/h.

Energetický štítek pneumatiky - brzdná dráha

  • Energetický štítek A - nejlepší brzdná dráha
  • Energetický štítek B - brzdná dráha delší o ± 3-4 metry
  • Energetický štítek C - brzdná dráha delší o ± 4-5 metrů
  • Energetický štítek D - brzdná dráha delší o ± 5-6 metrů
  • Energetický štítek E - brzdná dráha delší o ± 6+ metrů

Hlučnost

V dolní části štítku je možné najít symbol pneumatiky, která určuje hlučnost. Hlučnost pneumatiky je udána v decibelech. Čím více černých vlnek se nachází u pneumatiky (1-3), tím víc je pneumatika hlučnější.

Nově na štítcích v případě zimních pneumatik najdeme dva symboly, jedním z nich je symbol přilnavosti na sněhu 3PMSF a druhým je přilnavost na ledu (trojúhelník se vzorem ledu), který je od roku 2021 nový.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj info: Tyrepower, Autoexpert, Fueltek, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články