PRÁCE 🧰

Rychlostní index pneumatiky - tabulka

8. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Na boku pneumatiky se nachází nespočet čísel a písmen, které informují řidiče o její šířce, výšce profilu, průměru ráfku a jedna část určuje také rychlostní index pneumatiky. V tomto článku vám poradíme, co je rychlostní index pneumatiky a ukážeme vám podrobnou tabulku všech hodnot.

Rychlostní index pneu - tabulka

Rychlostní index pneumatiky je jedním z hlavních parametrů, které určují schopnosti a výkon pneumatik. Tento údaj určuje maximální rychlost, při které může být pneumatika bezpečně používána. Je důležité mít na paměti, že rychlostní index pneumatiky je jedním z faktorů, které ovlivňují bezpečnost jízdy, a proto je nutné věnovat mu pozornost při výběru nových pneumatik.

Tento údaj se uvádí jako písmeno na boku pneumatiky a určuje maximální rychlost. Rychlostní index se pohybuje od A1 (nejnižší maximální rychlost) až po ZR (nejvyšší maximální rychlost), přičemž každé písmeno odpovídá určité rychlosti.

Je důležité si uvědomit, že rychlostní index je jedním z faktorů, které ovlivňují bezpečnost jízdy. Rychlostní index je také důležitým ukazatelem pro výběr nových pneumatik, protože určuje, jaký typ pneumatik bude vhodný pro dané vozidlo a jaký typ jízdy. U nových plášťů pro osobní vozy se nejčastěji setkáte s rychlostními indexy T, H a V, což nejvíce pokrývá potřeba evropských řidičů. Indexy označující menší rychlosti můžete objevit třeba u speciálních pneumatik pro SUV vozy. Naopak indexy povolující jet autu vyšší rychlostí naleznete u rychlých sportovních aut.

Tabulka indexu rychlosti

Zde je přehled všech indexů rychlosti:

Tabulka rychlostního indexu
Označení rychlostního indexuA1A2A3A4A5A6A7A8
Rychlost km/h510152025303540
Označení rychlostního indexuBCDEFGJK
Rychlost km/h506065708090100110
Označení rychlostního indexuLMNPQRST
Rychlost km/h120130140150160170180190
Označení rychlostního indexuUHVWYZR--
Rychlost km/h200210240270300>300--

Nikdy však nezapomínejte na fakt, že rychlostní index je pouze orientační hodnota a že skutečná bezpečnost jízdy závisí na mnoha dalších faktorech, jako je například stav vozovky a počasí.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Barum, Pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články