PRÁCE 🧰

Ford testuje technologii, která by automaticky mohla regulovat rychlost vozidel

24. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Rychlost automobilů je často skloňované spojení. Omezuje se v okolí škol, nákupních zón i nemocnic. Dopravní značky však často v praxi zakrývají větve, a tak je řidič nemusí vůbec zaregistrovat.

Automobilka Ford zkouší nově online technologii, která využívá geofencing. To znamená virtuální geografickou hranici. Ta by totiž jednoho dne mohla zcela odstranit potřebu značek omezujících rychlost. V první řadě by pomohl zvýšit bezpečnost pro účastníky silničního provozu, ale také by mohl pomoci řidičům se vyhnout pokutám za neúmyslné překročení rychlostního limitu.

Podle statistik v Evropě připadá v závislosti na konkrétní zemi až 29 procent obětí dopravních nehod na chodce a cyklisty – tedy nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Aby se takovým číslům předešlo, je nutné zřídit více zón s omezenou rychlostí 30 km/h. S dodržováním rychlosti již dnes pomáhá řada asistentů moderních automobilů.

Testování nové technologie probíhá za aktivní účasti testovacích vozů, tyto role byly uděleny elektrickým dodávkám E-Transit. Testování probíhá v centru německého Kolína nad Rýnem a to především v zónách 30 km/h, ale i v dalších oblastech, kde je povolená rychlost 50 km/h. Fáze testu je naplánovaná na 12 měsíců.

Kromě geofencingu Ford pracoval i na dalších projektech, které mají zvýšit bezpečnost silničního provozu. Jako příklad můžeme uvést například propojení semaforů, které automaticky rozsvítí zelenou a připravit volný průběh pro vozy integrované záchranné služby. Další již funkční technologií je informování o nebezpečí z okolí. Ta dokáže upozornit na blížící se chodce.

Zdroj info: Ford.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články