PRÁCE 🧰

Jak číst značení pneumatik a co vše se dá zjistit

5. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Víte, co znamenají jednotlivá čísla a písmena na bocích vašich plášťů? I pneumatiky o stejném rozměru se mohou něčím lišit. Poradíme vám, jak správně číst značení pneumatik a co všechno v sobě skrývá.

Jak číst značení pneumatik

Veškeré informace o vaší pneumatice můžete najít přímo na ní. Celý tento "nákupní seznam" na bocích pneumatik vypadá jako nějaká šifra, a ona to tak trochu šifra je. Každý symbol a údaj totiž značí určité vlastnosti. My se nyní podíváme na to, jak tuto jednoduchou šifru můžeme rozluštit.

Značení pneumatik

Pokud přijdete k pneumatice na vašem voze, uvidíte podobný údaj jako je tento: 225/ 45 R17 97 H tl L RFT MO MFS (jedná se o vymyšlený údaj o označení pneumatiky).

První část, až po písmeno H označuje základní údaje o pneumatice, kterým byste měli věnovat větší pozornost v případě, že vybíráte nové pneumatiky na svůj automobil. Druhá část, za písmenem H, poté označuje další speciální vlastnosti plášťů, které nemusí být pro někoho, kdo se úplně nevyzná v pláštích až tak důležité a směrodatné.

  • 225 - šířka běhounu (uváděno v milimetrech)
  • 45 - boční profil - jedná se o procentuální vyjádření poměru výšky k šířce pneumatiky (uváděno v %)
  • R - konstrukce pneumatiky -  "R", znamená , že vnitřní vlákna vedou kolmo ke směru rotace, pokud na nich najdete písmena "ZR", jedná se o vysokorychlostní pneumatiky. Tyto pneumatiky pak podle výrobců umožňují jízdu nad 240 km/h.
  • 17 - průměr ráfku (v palcích - 1 palec měří 2,54 centimetru)
  • 97 - hmotnostní index, minimální hodnotu lze najít v TP vozidla
  • H - rychlostní index, hodnotu taktéž naleznete ve velkém TP
  • tl - označení pro bezdušové pláště (tl - tubeless), v případě dušové pneu se na bočnici objeví tt (tubetype)
  • L - konstrukce pneumatiky - informuje o faktu, že má pneumatika zesílenou konstrukci (zvládne vyšší zatížení - například u pickupů), může se zde nacházet i označení XL (extra load)
  • RFT - RunFlat pneumatika nebo také dojezdová pneumatika, takové pneumatiky mají například některé automobily z výroby BMW (POZOR! jednotlivé automobilky mohou mít označení jiné)
  • MO - homologace pneumatiky (POZOR! jednotlivé automobilky mohou mít označení jiné)
  • MFS - ohraničení ráfku (POZOR! jednotlivé automobilky mohou mít označení jiné)

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Značení moto pneumatik

U pneumatik na motorky se setkáte s podobným označením, například ve tvaru 120 /70 17 ZR 58W TL.

  • 120 - šířka běhounu (uváděno v milimetrech)
  • 70 - boční profil - jedná se o procentuální vyjádření poměru výšky k šířce pneumatiky (uváděno v %)
  • ZR - typ konstrukce (R - radiální, ZR - vysokorychlostní)
  • 17 - číslo udává průměr ráfku (v palcích)
  • 58 W - hmotnostní a rychlostní index
  • TL - označení pro bezdušové pláště (tl - tubeless), v případě dušové pneu se na bočnici objeví tt (tubetype)

U pneumatik na motorku dávejte také pozor na rozlišení přední a zadní pneumatiky. Zadní bývá hnací, tudíž je širší a nese označení R (rear). Přední plášť je pak užší a to především pro lepší ovladatelnost a nese písmeno F (front).

Na co dát pozor při výběru nových plášťů

Na pneumatikách také naleznete takzvaný DOT kód, který bývá většinou v čtyřčíselné podobě (staré značení pneumatik nemělo ikonický trojúhelníček ◄), kdy první dvě čísla udávají týden výroby a druhá dvě pak rok výroby. Pro příklad DOT kód končící 2421 značí, že pneumatika byla vyrobena ve 24. týdnu roku 2021.

Při koupi nových pneumatik si na všechna tato čísla na bočnici dávejte pozor. Obecně se nedoporučuje kupovat pneumatiky starší než 10 let (a to včetně rezervních pneu). Zároveň také dávejte pozor na hodnoty v plášťů, pokud koupíte nevhodné, můžete od příslušníku Policie České republiky obdržet nepěknou pokutu za nesprávně použité pneumatiky.

Zdroj info: Micheldever Tyre Services, Continental Tyres.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články