PRÁCE 🧰

DOT pneumatiky: Zjistěte stáří pneu

14. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Zkoumali jste někdy pořádně plášť pneumatik? Pak jste si určitě všimli, že na straně je vyražená řada čísel a písmen. Mezi nimi je i DOT kód, který říká, kdy a kde byla konkrétní pneu vyrobená.

DOT pneu - jak zjistit stáří pneumatiky

Co znamená DOT na pneumatikách

Každá pneumatika má na sobě vyraženou kombinaci čísel a písmen, která určují místo a čas, kde byla vyrobena. První údaje označují výrobce a výrobní linku. Na konci pak najdete kombinaci čtyř čísel, která se také označují jako DOT. První dvě čísla udávají pořadové číslo týdne v roce a druhá dvě poslední dvojčíslí roku výroby. Pokud například najdete na své pneumatice číslici 1719, znamená to, že byla vyrobena v 17. týdnu roku 2019.

Stáří pneumatik podle DOT

Řada řidičů vybírá nové pneu podle DOT a kupuje zásadně jen ty, které byly vyrobeny v aktuálním roce. Není ale třeba být až tak pečlivý. Moderní pneumatiky se při správném skladování neznehodnotí nebo pouze minimálně. Je dokázáno, že jeden rok uskladnění pneumatiky odpovídá třem týdnům provozu.

Materiály, ze kterých jsou pláště vyrobené, v sobě obsahují příměsi, které brání rychlému stárnutí materiálu a udržují ho pružný po dlouhou dobu. Je ale třeba, aby byly pneumatiky skladovány správně. Nejlepší možné podmínky najdete v temné místnosti s teplotou pohybující se kolem stálých 15 °C. Samozřejmě by pneumatiky neměly přijít do kontaktu s vodou nebo oleji a dalšími chemickými látkami.

Většina výrobců a prodejců pneumatik si na dodržování jmenovaných podmínek dává záležet. Je to v jejich vlastním zájmu. Nemusíte se tak bát koupit třeba i 3 nebo 5 let staré pneumatiky. Pokud nejste profesionální řidiči, pravděpodobně nepostřehnete žádný rozdíl mezi dříve vyrobenými a zbrusu novými kusy.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Životnost pneumatik a jejich huštění

Spíše než výběrem pneumatik s letošním DOT, můžete jejich životnost podpořit jinými způsoby. Mezi ně patří například styl jízdy. Pokud budete jezdit plynule a nebudete parkovat na hrbolatém terénu, ušetříte svým pneu pár šrámů.

Zároveň byste si měli dávat pozor na správné nahuštění pneumatik a dobrou geometrii auta. Dobrou službu plášťům prokážete také skladováním mimo dosah UV záření. Tedy v době využívání parkováním v garáži a mimo něj vhodným skladováním, o kterém jsme si říkali výše.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články