PRÁCE 🧰

Označení zimních pneu

23. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Na bočnici zimních i letních plášťů je mnoho symbolů a zkratek, jak se v nich vyznat a podle čeho poznat zimní pneumatiky?

Označení zimních pneumatik

Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik jsou 4 mm. Měření se provádí šuplerou nebo speciálním měřidlem v běhounu ¾ celé plochy pneumatiky. Pokud nemáte po ruce šupleru ani měřidlo, vzorek je možné odhadnout podle padesátikoruny nebo jednoeurovky. Barevný kroužek má totiž přesně 4 mm. Když minci zasadíte do dezénu a barevné ohraničení vidíte, pláště mají méně než 4 milimetry a jsou zralé na výměnu.

Zimní pneumatiky poznáte podle většího počtu jemných lamel a podle širších a hlubších drážek, které zajišťují dobrý odvod vody, sněhu a zlepšují trakci. Zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích ukládá povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N obuté zimní pneumatiky, a to v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zimní pláště lze jednoduše poznat také podle takzvaného alpského symbolu, který se nachází na její bočnici. Alpský symbol, jinak také Three-Peak Mountain Snowflake (3PMSF) označuje nově od roku 2019 zimní pneumatiky, které vyhovují legislativě. Zimní pláště označeny sněhovou vločkou a horou jsou svou směsí přizpůsobeny extrémně nízkým teplotám a výborně fungují především na sněhu a ledu. Směs těchto pneumatik je měkčí, v mrazech tolik netuhne a její přilnavost je vyšší.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

M+S již nevyhovuje

Dříve bylo možné jako zimní pneumatiky považovat také pláště s označením jednoduché vločky nebo písmeny M+S (z anglického mud and snow). Takové pláště mají na ledu a sněhu horší trakci o téměř 25 % a nevyhovují bezpečnostním standardům zimních pneumatik. Výjimku do října roku 2024 mají pláště s označením M+S, které byly vyrobeny před datem 1. 1. 2018.

Za nevyhovující obutí vás může polici pokutovat na místě až do výše 2 000 korun. Ve správním řízení si pak nachystejte až 2 500 korun.

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články