PRÁCE 🧰

Test zimních pneumatik 2022 od Autoklub České republiky

9. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle roků Testy zimních pneu Rádce motoristy Zimní sezóna Testy zimních pneumatik

Český Autoklub před začínající zimní sezónou publikuje velký srovnávací test zimních pneumatik. Před zimou a přezouváním si řidiči mohou přečíst nezávislé hodnocení pneumatik a mnohokrát jim pomohou při výběru plášťů.

Test zimních pneumatik 2022 Autoklub ČR

Autoklub České republiky je dobrovolným občanským spolkem sídlícím v Praze v Opletalově ulici. Klub byl založen v roce 1993 a do dnešního dne sčítá přes 15 000 členů. V letošním testu zimních pneumatik bylo testováno osm zimních plášťů, a to ve velmi oblíbeném rozměru 225/45 R17.

Pneumatiky byly testovány hned v 16 disciplínách, a to na přelomu ledna a února ve Švédsku. Zde se zkoumá především trakce v prokluzu kol, akcelerace a brzdění. Disciplíny, které vyžadovaly jarní počasí na suchu a mokru se prováděly v Německu uprostřed března. Zde se objektivně porovnávala hlučnost, ovladatelnost, stabilita, odezva vozidla, valivý odpor a mezní hranice vzniku aquaplaningu v podélném i příčném směru. Vše je prováděno za pomoci licencovaných testovacích jezdců, kteří předem neví, jaké pneumatiky na autě jsou.

Zimní pneu 225/45 R17 s dopravou zdarma

Výsledky testu zimních pneumatik 2022 – rozměr 225/45 R17

Nejlépe podle autoklubu ČR (pět hvězdiček, podle ADAC 2022 pouze čtyři) dopadly pneumatiky Continental WinterContact TS 870, které v daném rozměru pořídíte průměrně za 3 450 korun plus dopravné. Uživatelé hodnotí pneumatiky kladně, ale stěžují si na poměrně vysokou cenovku.

Na druhé místo AČR zařadil Bridgestone Blizzak LM 005, který je oproti Continentalu levnější a bez dopravy jej pořídíte kolem 3 200 korun. Podle hodnocení si uživatelé chválí funkci na sněhu i na mokru, hůře se pak chovají na ledu. Stěžují si však na větší hlučnost a vyšší opotřebování, kdy po dvou sezonách jsou pláště na zákonném limitu.

Třetí příčku obsadily pneumatiky Michelin Alpine 6. Ty jsou recenzenty velice kladně hodnoceny především díky stabilitě i ve vyšších rychlostech. Řidičům se však nelíbí poměrně vyšší cena. Pneumatiku v rozměru 225/45 R17 pořídíte průměrně za 3 400 korun + doprava.

Kompletní výsledky testování roku 2022 Autoklubu České republiky je možné si přečíst na oficiálních stránkách.

Zdroj info: Autoklub České republiky, Test Pneumatik, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články