PRÁCE 🧰

Test zimních pneu pro sezónu 2023 od Tyre Reviews

30. 10. 2023 7 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneu dle roků Testy zimních pneu Rádce motoristy

Zimní sezóna je už za dveřmi. Chystáte se přezouvat a nemáte ještě zimní pláště? Tento test od Tyre Reviews vám může pomoci s výběrem zimních pneumatik pro sezónu 2023/24.

Test zimních pneu pro sezónu 2023 od Tyre Reviews

Tyre Reviews je zdrojem nezávislých informací o vlastnostech pneumatik. Provádí testy jak letních, tak i zimních a celoročních pneumatik. Web Tyre Reviews má otestováno více než 3 000 různých pneumatik a má databázi s více než 400 odbornými testy pneumatik z celého světa.

Jako vždy je to jeden z nejpodrobnějších testů celoročních pneumatik na internetu, přičemž všech deset sad pneumatik je testováno na suchu, na mokru a na sněhu, plus je testován také subjektivní hluk, komfort pneumatik a valivý odpor (spotřeba).

Tyre Reviews provedl test jedenácti nejužívanějších zimních pneumatik na světovém trhu. Odborníci pneumatiky podrobili několika hned několika testům, aby vám pomohli se rozhodnout, která pneumatika je ta nejlepší pro vaše vlastní potřeby. Pojďte se s námi podívat na shrnutí tohoto testu pro zimní sezónu 2023/24.

Pneumatiky na sněhu

Nejhůř na sněhu dopadly dvě pneumatiky, shodou náhod obě s asymetrickým dezénem. Jednalo se o pneumatiky Leao Winter Defender UHP a Falken EUROWINTER HS02 Pro. Zejména s Falkenem testující odborníci nezatočili, trpěl na velkou nedotáčivost. Pneumatiky Leao měly o něco menší nedotáčivost, ale na přední nápravě byly také velmi vágní.

Další dvojice pneumatik, které už byly na sněhu lépe ovladatelné, byly Giti a Continental. Obě tyto pneumatiky se dobře řídily a měly dobrou přilnavost. Pneumatiky Kumho, Bridgestone a Vredestein se všechny lišily o 0,5 % a všechny byly na trati skvělé. Kumho byla, stejně jako předchozí dvojice, trochu neohrabanější, když dosáhla svého limitu, zatímco pneumatika Bridgestone měla výrazně lepší ovladatelnost na sněhu. Dobře dopadly i pneumatiky Vredstein, které v minulém testu u recenzentů moc nepochodily, nyní se však uchytily na předních příčkách.

Poslední skupinou pneumatik byly Hankook, Pirelli a Goodyear. Tyto všechny měly vynikající přilnavost, dobrou ovladatelnost a předvídatelné najíždění do zatáček. Ze tří byla subjektivně nejlepší pneumatika Hankook, která byla jednoduše ovladatelná na svém limitu. Pneumatiky Pirelli a Goodyear byly na limitu trochu horší.

V testu zimních pneumatik byly nejrychlejší pneumatiky Michelin Pilot Alpin 5, které měly vynikající ovladatelnost, rychlou reakci na změnu směru a dobrou přilnavost. Byly nejen nejrychlejší, ale také subjektivně nejlepší, těsně před pneumatikami Hankook.

V brzdění na sněhu si nejlépe vedly pneumatiky Hankook, za nimi byly pláště Michelin a Bridgestone až na třetím místě. V trakci na sněhu byl nejlepší pneumatiky Michelin a v závěsu za nimi také Hankook.

Prémiové zimní pneu s dopravou zdarma

Pneumatiky na mokru

Výkon na mokrých silnicích je pro zimní pneumatiky přirozeně velmi důležitý, protože regiony, které tuto kategorii zimních pneumatik používají, mají dlouhé a převážně mokré zimy.

Nejrychlejší pneumatikou na mokrém okruhu, která také měla nejlepší brzdění na mokru, byla Bridgestone Blizzak LM005. Tato pneumatika vždy podává dobré výkony na mokru a opět byla vynikající v testech přilnavosti, i když její výsledek v aquaplaningu byl průměrný.

Na druhém a třetím místě skončily pneumatiky Michelin Pilot Alpin 5 a Continental WinterContact TS870P, které byly také velmi působivé jak v brzdění, tak v ovladatelnosti na mokru. Dále se umístily pneumatiky Hankook, Goodyear a Pirelli, které byly také skvělými pneumatikami na mokrém povrchu, přičemž Pirelli dokázala být rychlá na okruhu a zároveň mít nejlepší odolnost proti aquaplaningu ze všech zimních pneumatik, což je dobrá kombinace. Falken byl také dobrý na okruhu a měl výbornou odolnost proti aquaplaningu, ale nedokázal auto tak dobře zastavit jako ty předchozí.

Giti byla subjektivně skvělá na jízdu a měla vynikající odolnost proti aquaplaningu, ale na hranici brzdění a ovladatelnosti postrádala trochu přilnavosti. Naproti tomu Vredestein a Kumho skončily na spodních příčkách. Nejsou to špatné pneumatiky, ocitly se zkrátka mezi velkou konkurencí. Rozpočtová pneumatika Laeo nedopadla dobře, na okruhu se s ní opravdu špatně jezdilo a v brzdění na mokru byla o více než 10 % horší než pneumatika na 12. místě.

V případě brzdění na suchu není vzorek zimních pneumatik vůbec vhodný. Letní pneumatika při brzdění na mokru skupinu zimních značně předčila a byla také lepší v ovladatelnosti, v neposlední řadě měla také nejlepší odolnost proti aquaplaningu. Tento fakt je důležitý hlavně na jaře, kdy je vhodné při vyšších teplotách přezouvat raději pneumatiky již na letní.

Pneumatiky na suchu

Brzdění na suchu je pro zimní pneumatiky ještě náročnější než brzdění na mokru. Letní pneumatika měla opět významný náskok, přes 16 % lepší než nejlepší zimní pneumatika. Pamatujte na to, pokud uvidíte někoho, kdo plánuje dojíždět zimní pneumatiky v létě.

Nejlepší zimní pneumatikou při brzdění na suchu byla Michelin, za ní těsně druhá Continental. Goodyear, Giti a Kumho dosáhli dobrých výsledků, přičemž Giti a Kumho skončily na stejném místě a Falken byl těsně za nimi. Pirelli, Bridgestone a Hankook, které všechny dosáhly dobrých výsledků při brzdění na mokru, měly u brzdění na suchu trochu potíže a Vredestein a Leao obsadily poslední dvě místa.

Jízdní vlastnosti na suchu nejsou pro zimní pneumatiky samozřejmě nejvyšší prioritou, ale stále jde o důležitou kategorii. Téměř všechny pneumatiky jsou v pořádku, pouze pneumatiky Laeo jsou o něco horší než ostatní. Pneumatiky Michelin byly na suchém okruhu nejrychlejší, ale ve srovnání s některými pneumatikami se zdály trochu tupé. Pneumatiky Continental, Goodyear, Pirelli a Hankook byly všechny v pořádku.

Je důležité si uvědomit, že zimní pneumatiky nejsou navrženy pro sportovní jízdu na suchu. Jejich prioritou je poskytnout trakci a brzdění na sněhu a ledu. Pokud hledáte pneumatiky pro sportovní jízdu na suchu, měli byste zvážit letní pneumatiky.

Komfort jízdy

Rozdíly v komfortu mezi jednotlivými zimními pneumatikami jsou malé, ale pokud je pro vás komfort prioritou, recenzenti doporučují pláště Bridgestone, Michelin, Continental, Goodyear a Falken. Je důležité si uvědomit, že hlučnost a komfort jsou subjektivní faktory, takže to, co se jednomu člověku zdá jako tichá a pohodlná pneumatika, se jinému může zdát jako hlučná a nepohodlná pneumatika. Nejlepší způsob, jak najít pneumatiky, které jsou pro vás nejlepší, je vyzkoušet je a zjistit, jaké vám vyhovují.

Spotřeba

S rostoucím důrazem na nízký valivý odpor, který často znamená ústupek gripu na mokré vozovce, je vzácné najít pneumatiku, která si vede dobře v obou směrech. U několika výrobců to však vypadá, že to zvládli. Ze všech nejlépe Continental s valivým odporem téměř o 6 % lepším nad další nejlepší zimní pneumatikou, Bridgestone a o více než 14 % lepším než třetí v pořadí! Ekonomická pneumatika Laeo si také vedla velmi dobře ve zkoušce valivého odporu, nicméně to bylo na úkor přilnavosti.

Pokud však nechcete často tankovat, vyhněte se pneumatikám Pirelli, Giti a Falken. Všechny jsou o více než 15 % horší než Continental, což se projeví přibližně 4% vyšší spotřebou energie.

Celkové hodnocení

V celkovém pořadí nejlepších zimních plášťů první místo vybojovaly pneumatiky Bridgestone Blizzak LM005, dále na druhém místě Michelin Pilot Alpin 5, třetí místo obsadily pneumatiky Continental WinterContact TS 870 P, čtvrté Hankook Winter i cept evo3 a páté místo Goodyear UltraGrip Performance 3. Další místa pak byly následující: 6. místo Pirelli Cinturato Winter 2, 7. místo Giti GitiWinterW2, 8. místo Vredestein Wintrac Pro, 9. místo Kumho Winter Craft WP52 10. místo Falken EUROWINTER HS02 Pro.

Dle očekávání nejhůře v testu skončily referenční letní pneumatiky Hankook Ventus Prime 4 následované celoročními pneu Hankook Kinergy 4S2. Závěrem lze říci, že i ekonomická varianta zimních pneumatik vám zpravidla vždy přinese vyšší bezpečnost a lepší chování v zimních podmínkách než nabídnou pneu letní či celoroční.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Zdroj info: Tyre reviews.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články