PRÁCE 🧰

Levné zimní pneumatiky

6. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Když venkovní teploty klesnou k nule, je třeba přezout váš vůz na zimní pneumatiky. Ty vám zaručí dobrou ovladatelnost i v zimních měsících. Za sadu zimních pneumatik ale nemusíte zaplatit majlant, některé typy pořídíte levně.

Levné zimní pneumatiky

Články na téma levné zimní pneumatiky:

  1. Má smysl šetřit na zimních pneumatikách?
  2. Levné zimní pneumatiky - právě čtete
  3. Nejlevnější zimní pneumatiky
  4. Čínské pneumatiky – vyplatí se vám?

Povinnost obout na svoje auto zimní pneumatiky má v České republice každý řidič od 1. listopadu do 31. března. To platí pro jízdu po silnici, která je pokryta sněhem, ledem nebo námrazou. Za jakýchkoliv povětrnostních podmínek je pak musíte mít na úsecích, které jsou označené dopravní značkou „Zimní výbava“.

Zimní pneumatiky jsou přizpůsobené pro pohyb v nízkých teplotách díky vyšší příměsi kaučuku, který jim dává potřebnou pružnost. To je podpořeno i hloubkou vzorku, který musí mít u zimních pneu minimálně 4 mm. Díky kombinaci vhodného materiálu a dezénu je zajištěna dobrá přilnavost k vozovce. To by mělo platit i pro levné zimní pneu.

Zimní pneumatiky na první pohled poznáte podle nápisu M+S (mud and snow) nebo znaku sněhové vločky přímo na gumě.

Levné zimní pneumatiky

Zimní gumy můžete sehnat velmi levně. Cena za jeden kus se u levných zimních pneu pohybuje kolem 650 Kč, výjimečně najdete i takové, které vás vyjdou na méně než 500 Kč za kus.

  • 155/70R13 75T Protektor Pneuman UG3

Tento typ zimních pneu pořídíte již za něco málo přes 400 Kč za kus. Díky vysoké strukturovanosti zajišťují dobrou přilnavost na mokré vozovce a relativně krátkou brzdnou dráhu i v zimních podmínkách. Výsledky ale nebudou dosahovat na kvalitu dražších výrobků.

  • 165/70R13 79T, Sailun, Ice Blazer WST1

Model Ice Blazer je cenově již o něco výš. Jednu pneumatiku koupíte přibližně za 650 Kč. Nicméně je třeba počítat s horší přilnavostí na mokré vozovce, která je na šestém stupni ze sedmi možných. Valivý odpor a hlučnost jsou na průměrných hodnotách.

  • 155/70R13 75T, Zeetex, WP1000

Levné zimní gumy Zeetex určené zejména pro menší vozy. Dle energetického štítku dosahují lehce podprůměrných hodnot valivého odporu. Přilnavost na mokré vozovce a hlučnost jsou uspokojivé. Pokud byste tento model vybrali, zaplatili byste za jeden kus přibližně 650 Kč.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Na co si dát pozor při výběru levných zimních pneu

Levné zimní pneumatiky lákají na úsporu při jejich pořízení. Pokud mezi nimi budete vybírat, měli byste ale přihlížet i k jejich jízdním vlastnostem. Spíš než jen podle samotné částky byste měli volit podle poměru ceny a výkonu. Dobré a levné zimní pneu, které budou dobře držet i na namrzlé vozovce vám ušetří řadu starostí. Díky kvalitnímu provedení pak můžete snížit i průměrnou spotřebu vozu, takže se i případná vyšší investice za nějaký čas vrátí.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články