PRÁCE 🧰

Vyplatí se koupě čínských pneumatik?

7. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Vlastnosti kvalitních pneumatik nikdy nenahradíte. Můžete se jí však přiblížit. Jaká je levnější varianta v podobě čínských pneumatik? Vyplatí se šetřit? Podívejte se, jaké v testech vyšly nejlépe.

Čínské pneumatiky - vyplatí se vám?

Články na téma levné zimní pneumatiky:

  1. Má smysl šetřit na zimních pneumatikách?
  2. Levné zimní pneumatiky
  3. Nejlevnější zimní pneumatiky
  4. Čínské pneumatiky – vyplatí se vám? - právě čtete

Vyrobit kvalitní a funkční pneumatiku je skoro magie. Mnoho východních výrobců se snaží napodobovat tvar dezénu známých a prověřených značek a tím se snaží prorazit. Bohužel složením jde většinou jen o upravenou letní směs. Což už teď víme, že v zimě na ledu nebude fungovat. Kolikrát se prodejci chtějí podobat i cenou, a tak za špatnou pneumatik zaplatíte mnohem víc než za nějakou obstojnou evropskou.

Testy čínských pneumatik

Nejlépe hodnocenou neevropskou gumou je pro rok 2022 podle 7 recenzentů Nankang SV3 (ADAC 2018 - 1 hvězda). Celkové hodnocení je 86 procent. Za tento zimní plášť v rozměru: 215 60 R16 zaplatíte kolem 1 950 korun. Recenzenti uvádí, že pneumatiky značky Nankang nejsou výrazně hlučné (výrobce uvádí 72 dB), drží stopu a na sněhu a ledu drží obstojně. Výrobce se pyšní faktem, že se svými speciálními drážkami v dezénu guma skvěle odvádí vodu a má dobrou trakci.

Na druhé příčce s 12 recenzemi se umístily pneumatiky Infinity INF 049 s pouhými 61 % spokojenosti. Za plášť v rozměru 215 60 R16 zaplatíte asi 2 384 korun. (nejlevnější domácí Barum ve stejném rozměru s mnohem lepšími jízdními vlastnostmi pořídíte již od 1 977 korun). Výrobce Infinity klade důraz na ekonomiku provozu. Vychází vstříc řidičům, kteří nejezdí v extrémních podmínkách a neočekávají skvělé jízdní vlastnosti při vysokých rychlostech. Výrobce uvádí hlučnost 72 dB.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

S pouhými dvěma recenzemi v příčce čekatelů visí GT Radial WinterPro 2 s celkovým hodnocením 96 % (testována na rozměrech 175 65 R14). ADAC 2022 tyto pláště oznámkoval třemi hvězdičkami. Výrobce uvádí, že plášť je vytvořen pro náročné řidiče, kteří ale chtějí plášť za přijatelnou cenu. Hlučnost pláště uvedená výrobcem je 70 dB. Za pneumatiku v rozměru 215 60 R16 zaplatíte asi 1 790 korun.

Podle německého autoklubu ADAC se produkce z dalekého východu v posledních letech zlepšila. Zlepšení vidí především v letních pláštích, zimní pneumatiky jsou stále zapovězeným lesem.

Zdroj info: Test Pneumatik, Barum, Pneumatiky, ADAC.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články