PRÁCE 🧰

Zimní pneumatiky v rozměru 235/55 R18: Pomůžeme vám vybrat ty správné pro sezónu 2023/24

2. 11. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Sezóna přezouvání je v plném proudu. Obouváte na své auto zimní pneumatiky s rozměrem 235/55 R18? Poradíme vám s výběrem.

Zimní pneu 235/55 R18 pro sezónu 2023/24

Začíná zimní období, pneuservisy jsou postupně plné zákazníků a možná se stále rozhodujete, zda změnit pneumatiky na vašem vozidle. V České republice platí zákonná povinnost používat zimní pneumatiky s minimální hloubkou dezénu 4 mm od 1. listopadu do 31. března. Tato povinnost také platí, pokud je na silnicích souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo pokud se tato situace očekává.

I když tato povinnost neplatí, mnoho odborníků doporučuje přezout na zimní pneumatiky v případě, že průměrné denní teploty klesnou pod 7 stupňů Celsia. V těchto podmínkách se totiž teplota vozovky může snížit až k bodu mrazu, zejména na mostech a jiných chladných površích. V tento okamžik už jsou vhodné zimní pneumatiky se svou speciální směsí.

Zimní pneumatiky v rozměru 235/55 R18 jsou běžným rozměrem pro osobní vozy, SUV a crossovery vyšší střední nebo luxusní třídy. Najít je můžeme na modelech značek Audi (Q5), BMW (X3), Mercedes-Benz (GLC), Volvo (XC60), Lexus (RX), Ford, Volkswagen (Tiguan), nebo na vozech Hyundai. Zimní pneumatiky s koly je důležité před obutím kvalitně vyvážit, aby nedocházelo k nepříjemnému "kopání".

Pokud včas nepřezujete, můžete čelit blokové pokutě v rozmezí až 2 000 korun. Jestliže případ ohledně nevhodných pneumatik předáte do správního řízení, může pokuta stoupnout až na 2 500 korun. V případě použití nevhodných pneumatik můžete čelit pokutě, která může dosáhnout až 10 000 korun. Dále může dojít k dočasnému zadržení vašeho řidičského oprávnění na období jednoho roku. Existují tři hlavní kategorie pneumatik, které se liší cenou a výkonem:

Pneumatiky prémiové třídy

Pneumatiky prémiové třídy jsou pláště, které poskytují ty nejlepší podmínky, a to především v zimním období. Jsou také dlouhodobě a velmi kvalitně testovány. Mezi prémiové značky patří například pneumatiky Michelin, Bridgestone, Continental a Goodyear.

Nokian Tyres WR Snowproof – Pneumatiky Nokian uživatelé hodnotí velmi kladně. Tyto pneumatiky skvěle drží na silnici. Jedinou malou nevýhodou těchto pneumatik je cena. Za jeden kus zaplatíte průměrně 4 100 korun.

Bridgestone Blizzak LM005 – Uživatelé potvrzují, že se jedná o velmi dobré zimní pneumatiky, a to i pro řidiče, kteří jezdí v horských oblastech. Uživatelé uvádějí, že pneumatiky dokážou udržet stopu i na 5 cm čerstvém sněhu bez problémů. Ti, kteří se rozhodli pro Bridgestone Blizzak LM005 na základě testů, kde tato pneumatika obsadila první místo, jsou s nimi opravdu spokojeni. Za jeden kus těchto pneumatik zaplatíte průměrně 4 600 korun.

Continental ContiWinterContact TS 850 P – V rozměru 235/55 R18 jsou také tyto pneumatiky, které dosahují vynikajícího výkonu. Tato pneumatika nabízí krátkou brzdnou dráhu, vynikající záběr na sněhu, dlouhou životnost a to vše průměrně za 5 100 korun za kus.

Prémiové zimní pneumatiky 235/55 R18 s dopravou zdarma

Pneumatiky střední třídy

Tyto pneumatiky bývají často přehlíženy, neboť řidiči obvykle zaměřují svou pozornost na buď prémiové značky nebo na ty nejlevnější varianty. Co však často není dostatečně zřejmé, je skutečnost, že výrobci pneumatik střední třídy často využívají výhody osvědčených technologií použitých u prémiových značek. To umožňuje, aby pneumatiky střední třídy nabízely kvalitu srovnatelnou s prémiovými pneumatikami, avšak za přijatelnější cenu. Mezi významné výrobce střední třídy patří Uniroyal, Kumho, General Tire, Hankook, Firestone a Fulda.

Kumho WinterCraft WP52 – Zimní pneumatiky Kumho mají dobrou úroveň bezpečnosti, vhodný výkon na sněhu, speciálně tvarované drážky zlepšují trakci na sněhu a ledu. Tyto pneumatiky střední třídy pořídíte v průměru za 2 800 korun.

General Tire SNOW GRABBER PLUS – Tato zimní pneumatika byla vyvinuta s ohledem na bezpečnost a spolehlivost, ať už se nacházíte kdekoliv, dokonce i v extrémně náročných zimních podmínkách. Tyto pláště vynikají v přilnavosti na sněhu, mají speciální tuhost a výjimečné vlastnosti pro zimní období. Můžete si je pořídit za průměrnou cenu 3 100 korun za kus.

Firestone WINTERHAWK 4 – Podle uživatelů, kteří si pneumatiky pořídili, mají tyto pláště skvělé vlastnosti na sněhu. K tomu poskytují nízký valivý odpor, což ovlivňuje nízkou spotřebu a mají velký kilometrový nájezd.  Za jeden kus těchto pneumatik průměrně utratíte 3 700 korun.

Zimní pneumatiky 235/55 R18 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Pneumatiky ekonomické třídy

Pneumatiky s nižší cenovkou jsou označovány jako "low budget" pneumatiky. Tyto pneumatiky jsou vytvořeny s ohledem na zákazníky, kteří operují s omezeným rozpočtem a obvykle nabízejí nižší kvalitu a výkon ve srovnání s prémiovými nebo pneumatikami střední třídy. I když některé značky ekonomických pneumatik dokážou poskytovat solidní kvalitu a bezpečnost za přijatelnou cenu, obvykle mají kratší životnost a jejich výkon v extrémních podmínkách může zaostávat. V této kategorii můžete nalézt značky jako Fortune, Laeo, Laufenn, Barum, Sava a Matador.

Leao Winter Defender UHP – Uživatelé se shodují, že tahle pneumatika poskytuje za svou nízkou cenovku solidní výkon. Sice na suchém asfaltu nejde o žádný závodní speciál, ale když přijde na sníh a led, funguje tahle pneu obstojně. A to vše za rozumných 1 800 korun za jeden kus.

Barum Polaris 5 – Tyto pláště získaly u uživatelů velmi pozitivní hodnocení. Tyhle pneumatiky vydrží opravdu velký nájezd kilometrů a dobře drží na silnici a na sněhu. Mnozí z nich zdůrazňují, že Barum je osvědčená značka a tyhle pneumatiky nabízejí solidní výkon za příznivou cenu. Můžete si je pořídit průměrně za 2 700 korun za kus.

Matador MP93 Nordicca – Design dezénu těchto pneumatik byl speciálně navržen pro mírné zimy. V této cenové kategorii se Matador MP93 Nordicca stávají výbornou volbou pro řidiče, kteří hledají spolehlivost bez značného zatížení rozpočtu. Za tuto kvalitu si můžete připlatit v průměru 2600 korun za kus.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Barum, Pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články