PRÁCE 🧰

Jaké jsou rozdíly mezi syntetickým a polosyntetickým olejem?

12. 10. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Základní info k olejům Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Na trhu s motorovými oleji se dnes nachází široká škála produktů, které se liší ve složení, viskozitě, ceně, kvalitě a trvanlivosti. V současnosti jsou syntetické oleje mezi motoristy stále oblíbenější. Rádi bychom vám nyní přiblížili, co přesně jsou syntetické a polosyntetické oleje.

Jaké jsou rozdíly mezi syntetickým a polosyntetickým olejem?

Syntetický a polosyntetický olej se od sebe liší především způsobem výroby. Syntetický olej se vyrábí z čistých chemických látek, zatímco motorový olej polosyntetický se vyrábí z minerálního oleje s přídavkem syntetických látek.

Syntetický olej – výhody a nevýhody

Plně syntetický motorový olej je vytvořen chemicky z různých chemických složek. Tento proces umožňuje dosáhnout přesného složení a vlastností oleje, což může zlepšit výkon a ochranu motoru. Syntetický olej obvykle nabízí lepší výkonnost a ochranu motoru ve srovnání s polosyntetickými oleji. Tyto oleje jsou vhodné pro všechny typy motorů. Plně syntetický olej obvykle stojí více než polosyntetický olej. Tato vyšší cena je často odůvodněna jeho výkonnostními výhodami a kvalitou.

hlavní výhody syntetických olejů oproti jiným olejům:

  • Motorové oleje syntetické obsahují aditiva s odolnějšími molekulami, což zajišťuje efektivní ochranu motorových součástí i za extrémní zátěže a vysokých teplot.
  • Tyto oleje si udržují své vlastnosti i při vysokých teplotách, což prodlužuje životnost oleje a znamená méně častou potřebu doplňování.
  • Díky homogenní molekulární struktuře mají nižší koeficient tření, což zvyšuje efektivitu motoru a snižuje energetické ztráty v důsledku tření. To znamená lepší spotřebu paliva.
  • Syntetické oleje mají výhodu udržení nízké viskozity i v extrémně nízkých teplotách. To znamená, že olej zůstává tekutý i při mrazivých ránech a ihned po startu motoru dojde k dobrému promazání všech částí. Tím se výrazně snižuje opotřebení motoru, protože většina škodlivého opotřebení se vytváří v prvních okamžicích chodu motoru.
  • Syntetické oleje mají výhodu v tom, že obsahují hluboce rafinované látky jako olejovou základnu, které mají minimum nečistot. Díky tomu se na motorových součástech téměř nevytváří uhlíkové usazeniny, což zlepšuje celkovou čistotu a výkon motoru.

Polosyntetický olej – výhody a nevýhody

Podle odborníků je polosyntetický olej směsí syntetických a konvenčních (minerálních) olejů. Toto složení má tendenci kombinovat některé výhody syntetických olejů s nižšími náklady. Polosyntetika poskytuje slušnou ochranu pro běžné jízdní podmínky. Odborníci doporučují používat polosyntetiku pro starší automobily nebo ty, které nepodnikají náročné jízdy. Polosyntetický olej bývá cenově dostupnější a může být vhodný pro ty, kteří chtějí vyvážit kvalitu a náklady.

Který olej je lepší?

Syntetický olej je lepší volbou pro řidiče, kteří chtějí maximální ochranu motoru a výkon. Je také vhodný pro vozidla s vysokým nájezdem nebo pro vozidla, která jsou provozována v náročných podmínkách. Syntetické oleje je možné používat v celém pásmu (od mrazů až po velká horka).

Polosyntetický olej je dobrou volbou pro řidiče, kteří chtějí kvalitní olej za nižší cenu. Je také vhodný pro většinu motorů, včetně starších vozidel. Polosyntetické oleje jsou vhodné pro mírné klima.

Jak vybrat správný motorový olej?

Při výběru motorového oleje je důležité zkontrolovat doporučení výrobce vozidla. Většina výrobců má v návodu k obsluze uvedeny doporučené typy a viskozity olejů. Pravidelná výměna oleje je nezbytná pro zachování výkonu a životnosti motoru. Většina výrobců doporučuje vyměňovat olej každých 15 000 kilometrů, případně jednou za 12 až 18 měsíců nebo podle pokynů v návodu k obsluze. Společně s olejem je potřeba vyměnit také olejový filtr.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články