PRÁCE 🧰

Test motorových olejů

26. 8. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Jak vybrat olej Koupě oleje Nákup oleje Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Většina řidičů pravidelně jezdí do svého servisu na výměnu motorového oleje. Čas od času se ale stane, že každý bude potřebovat doplnit olej sám. V takovém případě je nutné se řídit správnou specifikací, ale zároveň nesáhnout po laciném produktu ve snaze jen ušetřit.

Test motorových olejů

Aby motor správně fungoval, je nutné, aby v něm bylo dostatečné množství kvalitního maziva. To by se správně mělo měnit v pravidelných intervalech, tedy zhruba po 15 tisících kilometrech a ti, kdo jezdí málo, mají předepsanou výměnu po jednom roce.

Kromě situací, kdy se na přístrojovém štítu rozsvítí oranžová kontrolka olejničky, se může stát, že si budete chtít olej vyměnit doma v garáži. Vždy proto tedy používejte kvalitní maziva, u kterých se nemůže stát, že motoru uškodí. A přestože některé stojí pěknou řádku stovek, vždy je to menší investice, než vyplácet tisíce za opravu motoru.

Nyní se podíváme na pět nejlepších motorových olejů, které vybrali nezávislí testeři s ohledem na zkušenosti a recenze od samotných uživatelů. Některé jsou levnější, u jiných si připlatíte. Samozřejmě při výběru maziva dbejte na přesnou specifikaci, kterou doporučují výrobci vozu, ať do motoru nenalejete něco, co tam v žádném případě nepatří.

Nutno podotknout, že pokud používáte jiný olej, než zde napsaný, neznamená to, že je špatný. Pokud máte dobré zkušenosti s jinými mazivy, pak není důvod značku měnit.

Mobil ESP Formula 5W-30

U moderních aut se setkáte většinou s tímto produktem, který je čistě syntetického charakteru. Je celkem univerzální, protože se dá použít pro všechny typy automobilů, tedy od těch osobních, až po ta užitková. Stejně tak nezáleží na druhu spalovacího motoru. Kromě uživatelů jej doporučují rovněž prémiové značky jako třeba Mercedes-Benz nebo Volkswagen. Co možná někoho nepotěší je vyšší cenovka. Pětilitrový kanystr se prodává za zhruba 950 korun.

Castrol EDGE Titanium FST Longlife 5W-30

Druhým mazivem je rovněž syntetický olej, který se velmi dobře vyrovná prvně zmíněnému. Jedná se také o jedno z nejprodávanějších maziv na českém trhu. Vhodný je jak pro zážehové, tak i pro vznětové motory a uživatelé hodnotí jeho solidní trvanlivost. Co opět není úplně zas tak potěšující je cena, která nám startuje na 1000 korunách. Přestože se tedy nejedná o levný produkt, řada spotřebitelů si jej chválí pro jeho kvalitu a výdrž.

Valvoline SynPower 5W-40

Nejčastěji se tento olej leje do osobních automobilů. Dokonce si u něj můžete dovolit překročit interval výměny, ale zas nijak drasticky! Zároveň zvládne i vysoké nasazení. Hodí se zejména pro motory s přímým vstřikováním. Podle svých specifických vlastností umí dobře ochránit motor zejména při startování a proti tomu i odolává náročným provozním podmínkám. Umí solidně zabraňovat usazování nečistot. Je prokázáno, že umí snížit i spotřebu. Cena tohoto produktu začíná na 800 korunách za 5litrový kanystr.

Total Quartz 9000 5W-40

Uživatelé na něm oceňují skvělé vlastnosti při extrémních teplotách. Nevadí mu tedy moc studené starty, tedy především v zimním období a naopak zase parné letní dny. Velkým pozitivem je skvělá cena, která odpovídá solidnímu výkonu. Ten umocňuje účinnost při vyšší zátěži. Cenovka je tedy 500 korun/5 l. Spotřebitelé si chválí dlouhou životnost a cenu.

Mobil Super 3000 X1

Univerzální motorový olej, který zastane solidně práci u kteréhokoliv auta. Chrání mechanické části motoru a zároveň prodlužuje jejich životnost. Zabraňuje usazování nečistot. Jednou nevýhodou ale je, že dlouho nevydrží a musí se tedy vyměňovat po kratším doporučeném intervalu. Cenovkou je na střední úrovni a to za 600 korun/5 l.

Pořadí motorových olejů podle německého testu

A jen tak pro zajímavost, jak dopadl test maziv podle německého Testberichte? Pořadí nejlepších motorových olejů je následující:

  1. Castrol Power 1 4T 10W-40;
  2. Motul 300 V 4T Factory Line;
  3. Shell Helix Ultra ECT;
  4. Castrol Edge Titanium FST;
  5. Shell Advance 4T AXT.

Nutno ale podotknout, že každý test může mít jiné metriky měření a hodnocení produktů, proto se testy tolik liší různými výsledky. Stejně tak záleží, jaké produkty pro test byly vybrány.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články