PRÁCE 🧰

Jak často měnit olej v autě

16. 8. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Výměna oleje Jak vyměnit olej Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Aby mohl motor správně fungovat, potřebuje k tomu důležitou tekutinu - olej. Pokud je neměněný nebo ve velmi malém množství, hrozí, že se součástky zadřou a finančně náročný problém je na světě.

Jak často měnit olej v autě

Motorový olej by se dal přirovnat k vodě v lidském těle. Pokud chybí, v obou případech není doba fungování nijak valná a začínají se objevovat první problémy. Samozřejmě olej rozděluje společnost i odborníky. Někteří tvrdí, že by se měl vyměňovat častěji, než předepisuje výrobce. Jiní si troufají říkat, že jejich olej je nesmrtelný. Na tom asi moc pravdy nebude, protože kdyby ano, proč by existovaly intervaly výměny?

Bohužel není to tak jednoduché a stanovit přesné číslo, kdy zajít na výměnu oleje se prostě nedá. Každé auto je individuální a musí se k němu přistupovat jinak. Je rozdíl, když máte auto, které denně jezdí 500 kilometrů a auto, který těch 500 zvládne sotva za měsíc. Rozdíl v namáhání součástek je tedy evidentní. Navíc také záleží, jestli se jedná o benzínový nebo naftový motor. A pozor také na ojetiny.

Co může ovlivnit životnost oleje?

  • jízda - jezdíte stále brzda a plyn, nebo plynule? Vytáčíte motor za studena? I to může ovlivnit živostnost
  • druh paliva - tankujte vždy kvalitní a vyhýbejte se pochybným čerpacím stanicím
  • špatná aditiva - nalejete tam něco, co tam nepatří a je vymalováno
  • délka trasy - delší budou vždy lepší, než kratší popojížďky

Ideální doba výměny oleje

Jak již bylo řečeno, u každého auta se tato doba bude měnit. U nových aut je lepší interval výměny zkrátit, tedy přijet do servisu dřív než udává výrobce. To znamená, že budete měnit olej zhruba po 10 až 15 tisících kilometrech. Pro řidiče, kteří takovou dálku nejsou schopni najezdit, tzv. vyjíždějí prakticky jen do obchodu a zpátky, tak ty by se neměli těmi to čísly řídit vůbec, ale raději olej měnit vždy zhruba po jednom roce. To se alespoň lépe pamatuje. V tomto ohledu bychom respektovali daný údaj a zbytečně jej nepřekračovali. 

U ojetých aut je to trochu ožehavé téma, protože u nich byste si na výměnu oleje měli dávat ještě větší pozor. Starší motory jsou totiž více náchylnější k poruchám a pokud předchozí majitel nedbal příliš na dodržování intervalů, mohlo by to do budoucna znamenat problém. Rovněž se u ojetin doporučuje, aby se olej měnil maximálně po 15 tisíc kilometrech. A to bez ohledu na to, jestli vám nějaký kamarád v hospodě říká, že on mění po 30 tisíc a je úplně v klidu. Pochybujeme, že takový kamarád vám následně zaplatí možnou opravu, až se něco stane. Raději mějte vlastní hlavu a řiďte se selským rozumem.

Pokud nejste matematický typ nebo nechcete na výměnu oleje neustále myslet, pak se dá snadno v řídící jednotce nastavit poloviční doba výměny - od výrobce je tam po 30 tisících - takže vám auto samo připomene, že se blíží ten správný čas.

Jak často měnit olej v autě

Proč se na výměnu oleje nevykašlat?

Mnohé jistě už napadlo, že by se na interval vykašlali a zajeli do servisu, až se jim to bude hodit, nebo až budou pociťovat nějaké změny. Což není úplně ekonomické řešení. Mějte na paměti, že olej tam neleží jen tak a nic nedělá, ba naopak. A čím více je namáhaný, tím více se zkracují jeho mazací schopnosti.

Po čase se začne plnit sazemi, kalem a nespáleným palivem - tedy celkově se olej znehodnocuje. Pokud byste s takovým olejem dodržovali intervaly třeba 50 tisíc kilometrů, mohlo by se snadno stát, že si nejen zanesete kanálky, ale brzy si zadřete i celý motor. A pozor vozy s turbodmychadlem, jsou na to opravdu citlivé. Oprava? Velmi nákladná.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články