PRÁCE 🧰

Jak vybrat motorový olej pro váš vůz

8. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Koupě oleje Nákup oleje Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Vybrat správný olej pro motor automobilu není někdy vůbec jednoduché. Aby motor běžel jak má, je potřeba dodržet pár pravidel, jedině tak je zaručeno, že má olej ty správné vlastnosti. Pojďme se podívat na to, jak motorový olej vybrat.

Jak vybrat motorový olej

Pro to, abyste vybrali ten správný olej, je ideální samozřejmě koupit originální mazivo přímo od výrobce vozu - pro dané auto určené. To je obvykle nejdražší varianta, poskytuje ale jistotu, že do motoru lijete opravdu to, co tam lít máte. Vzhledem k někdy opravdu přepáleným cenám je to trochu zbytečné a stejného výsledku dosáhnete i s jinými produkty. Jak tedy na výběr oleje podle typu auta?

Jak vybrat motorový olej podle normy

Při rozhodování o tom, jaký olej vybrat , jde totiž o dodržení tří základních faktorů. Tím prvním je rozdělení dle SAE normy, tedy takové to obligátní 5W-40 a podobně. Věnovali jsme tomu samostatný článek a bylo by asi trochu zbytečné to zde rozebírat a opakovat.

Výkonnostní norma

Pak tu máme výkonnostní třídu ACEA nebo také API, kterou je taktéž třeba dodržet, případně použít třídu vyšší. Jedná se o mezinárodní normu, která uvádí, jaké zatížení olej snese bez toho, aby to negativně ovlivnilo jeho vlastnosti.

Norma výrobce

Klíčová a informačně asi nejhodnotnější je však norma výrobce. Každá automobilka používá jiné označení olejů, které se zároveň liší s tím, pro jaký motor je dané mazivo vhodné. Tak třeba pro populární koncernové motory TDI z prvních oktavií a fabií se hodí olej značený "VW 505.01".

Mercedes zase používá jiné označení, například "MB 229.1", u Fiatu se můžete setkat třeba s "FIAT 9.55535-G2" a podobně. Tímto rozhodně doporučujeme se řídit a pokud dodržíte přesnou normu výrobce automobilu, prakticky nemůžete šlápnout vedle. Ideálně tedy hledejte olej, který nese právě takové označení normy vhodné pro motor vašeho vozu.

V nouzi nejvyšší lze dočasně jezdit i na mazivo jiné normy a specifikací. Pokud není zbytí, motor se dočasně spokojí i s olejem, který není přesně dle požadované normy a specifikace. Je to lepší, než jezdit s minimem oleje, ač klidně toho správného.

Jak vybrat motorový olej podle značky

Otázka značky a nejlepšího výrobce maziv byla, je a bude tisíckrát propíraná v hospodách, nádražních barech i luxusních restauracích. Někdo raději Castrol, jiný se spokojí s Motulem a další bude tvrdit, že je to jedno. Popravdě se dá obvykle těžko rozlišit, kde končí pravda a začíná marketing, protože u některých olejů slibují jejich producenti až skoro zázračné vlastnosti. V praxi se ukazuje, že důležitější než značka, je interval výměny. Nejdražší long-life olej, který bude majitel vozu měnit po 30 tisících nebude už plnit svoji úlohu zdaleka tak dobře, jako levný konkurent měněný po třetinovém nájezdu.

Až příště budete stát před otázkou jak vybrat motorový olej, bude pro rozhodování jistě hračka.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články