PRÁCE 🧰

Typy karoserií - velký přehled druhů karoserií aut

12. 9. 2022 7 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nepochybujeme o tom, že poznáte na první pohled kabriolet od kombíku. Ale víte přesně co znamená hatchback a jaký je rozdíl mezi sedanem a liftbackem? Pojďme se společně podívat na přehled typů karoserií automobilů.

Typy karoserií aut

V materiálech automobilek můžete narazit na známé výrazy pro karoserie aut, a to co zrovna nespadá do oblíbených názvů, nebo svými tvary poněkud vybočuje z řady se většinou nazývá jako crossover - tedy v překladu, vše co je jiné. Ale věděli jste, že existuje mnohem větší množství druhů karoserií vozů? V minulosti se hojně používaly, ale budoucnost se snaží v mnoha ohledech být tak nějak...zjednodušená.

Typy karoserií aut

Sedan

Mluví se o něm jako o tříprostorovém vozidle, protože každý prostor v autě je oddělený - v tomto případě motor, kabina pro cestující a zavazadlový prostor. A to nejen vzhledově, ale i prakticky. Hlavním poznávacím znamením například od liftbacku je fakt, že se při otevření kufru otevírá jen víko (bez skla). Samotná silueta vozu připomíná limuzínu.

Zástupce: Mercedes-Benz třídy S, Škoda Superb

Liftback

Nejčastěji zmiňovaná karoserie se spojením Škody Octavie. Jedná se o velmi blízký typ karoserie k sedanu, protože má velmi podobnou siluetu a také rozvržení. Designově jde tedy opět o tříprostor, ale při bližším zkoumání uvnitř se už jedná o dvouprostorovou karoserii, protože zavazadlový prostor není pevně oddělen od kabiny - stejný případ kombi. Do kufru se na rozdíl od sedanu dostává pomocí otevření pátých dveří - tedy i se sklem.

Zástupce: Ford Mondeo, Škoda Octavia

Kombi

Modla všech Čechů. V čem je rozdíl od ostatních karoserií? Tak zejména v prostoru kufru, který je opravdu požehnaně velký. Díky tomu je nezaměnitelný například s hatchbackem, protože má výrazně delší zadní část a se sedanem, neboť střecha se táhne dál až na zavazadlový prostor, u sedanu končí zhruba nad zadními sedačkami a následně se ke kufru svažuje. Ve většině případů se páté dveře otevírají vzhůru, ale například v MINI Clubmanu jdou otevírat jako skříň do stran.

Zástupce: Peugeot 508 SW hybrid, Škoda Octavia

Kombi od Peugeotu

Hatchback

Poměrně známý a velmi oblíbený typ karoserie. Může být buď třídveřová nebo pětidveřová. Od kombi ji poznáte snadno, protože nemá tak objemný zavazadlový prostor a stejně tak je vizuálně kratší než kombi. Záď se otevírá celá, tedy společně s oknem, a je šikmá. Často je právě tato karoserie viděna u menších aut, ale existují výjimky například u nižší střední třídy.

Zástupce: Škoda Fabia, Ford Focus

Shooting brake

Tato karoserie je velmi podobná hatchbacku, kombi a zároveň i cupé. Jediné, čím se liší je hranatá konstrukce zadní části. Možná na pohled působí trošku směšně, protože přední část vypadá jak sporťák, ale ta zadní vás vrátí zpátky na zem. 

V moderní době se s takovým názvem můžete setkat u sportovních kombíků, ale původ byl v minulosti spjat s trochu něčím jiným. Jednalo se totiž o takové vozy, které byly speciálně upravené - tedy třeba pro lovce, aby bylo kam dát zbraně, zvěř a úlovek.

Zástupce: Volkswagen Arteon, Aston Martin Zagato, Ferrari 612 Scaglietti Shooting Brake

Kabriolet

Taková ta klasika bez střechy, která je většinou plátěná, ale může být i kovová, a ukládá se do prostoru kufru. Taková auta nemají žádný nebo velmi malý zavazadlový prostor. Kabina pojme až pět pasažérů, ale nutno podotknout, že většina kabrioletů je určená maximálně pro dva lidi, protože dozadu se nasouká opravdu jen málokdo - neboť na nohy opravdu nezbývá téměř žádný prostor. Za to můžete zadní sedačky použít jako odkládací prostor pro věci a zavazadla.

Zástupce: BMW řady 8 cabrio, Volkswagen T-Roc Cabriolet, Mercedes-Benz C kabrio

Kabriolet

Roadster

Řekněme, že se jedná o trochu lepší kabriolet, který je primárně pro dva lidi, protože se v kabině nenachází už druhá řada sedadel. Stejně tak na karoserii chybí druhá boční skla. Setkat se můžete ještě s označením Spider nebo Speedster. Na romantické projížďky na slunné francouzské riviéře zcela ideální. Jen ty kufry asi nebude úplně kam dát. Co na plat, stačí mít s sebou kreditní kartu a vše potřebné si koupíte na místě.

Zástupce: Mazda MX-5, BMW Z4

MPV / SUV

Začneme tím prvním - tedy MPV, v překladu víceúčelové vozidlo. Dříve mezi ně patřily i minivany, dnes už se s ryze MPV v nabídkách automobilek moc nesetkáte, protože je vytlačila poptávka po větších a méně praktických SUV. Nicméně v překladu se jedná o automobily s vyšší karoserií, kde se sedí výše - podobně jako v dodávkách, ale nepřeváží se v nich náklad, nýbrž lidé (rodina). Dokázaly být velmi praktickými vozy, které nabízely mnoho odkládacího prostoru a možnosti využití. Pro rodiny s dětmi prostě dokonalost.

Co se týká SUV, tak zde jde spíše o sportovně užitkové vozidlo. Některé mají i pohon všech 4 kol, a tak se s nimi nemusíte bát vjet do lehčího terénu, jiné se bohužel jen tváří jako teréňáky. A tedy nabízejí pouze ten robustní vzhled, kategoricky by se měli zařadit spíše mezi crossovery. Vyznačují se ale velkým prostorem a mohou na oko působit bezpečněji, proto se stávají velmi oblíbenou variantou pro rodiny s dětmi.

Zástupce MPV (ojeté): Ford Galaxy, Opel Zafira, Volkswagen Touran (i nové) 
Zástupce SUV: Hyundai Tucson, Kia Sportage 

Crossover

V překladu křížení. Znamená to jediné, a to že kombinuje prvky hned několika karoserií. Může být tedy hatchbackem a zároveň teréňákem, nebo si může vzít kousek z MPV a sporťáku. Někomu může připomínat menší SUV, kterým svým způsobem je. Ostatně když nevíte, co to je, na 80 % to bude vždycky crossover - tedy něco kombinovaného a atypického. Většinou je potkáte v městském prostředí.

Zástupce: DS 3, Honda CR-V

SUV

Coupé

Vzhledem připomíná elegantní a líbivý sedan se splývající zadní částí. S tím rozdílem, že je dvoudveřový, přesto může mít dvě řady sedadel. Dozadu se pak leze pomocí sklopením předních sedaček. V dnešní době se lze setkat ještě s čtyřdveřovým kupé, které spíše spadá do sportovně laděného sedanu. Setkat se můžete také s názvem Grand Turismo. Název se týká luxusních automobilů, které jsou navrženy na dlouhé cesty s vyššími rychlostmi. Stále jim ale zůstává design elegantního kupéčka.

Zástupce: Volkswagen Passat CC, Mercedes-Benz třídy E kupé

Pick-up

Oblíbené auto pro lidi, kteří žijí někde na samotě u lesa nebo v Americe. Jedná se o takový automobil, který má uzavřený prostor pro kabinu s cestujícími, ale co se týká "zavazadlového prostoru" tak ten je otevřený. Lidově se mu říká "korba". Samozřejmě se můžete setkat i s uzavřenou části - nástavbou, ale to je poněkud nepraktické na převážení větších a rozměrnějších věcí. Ač by jeden neřekl, tato vozidla mají skvělé jízdní vlastnosti v terénu.

Zástupce: Volkswagen Amarok, Nissan Navara

Offroad

Také jste si představili bahnitý terén a v tom se do půl stopy brodící se auto? Tak to je přesně offroad. Stavěný na ty nejhorší přírodní podmínky, které ho po cestě mohou potkat a zároveň je připravený, aby posádku nenechal ve štychu. Má vysokou stavbu, světlost a brodivost. Tato auta jsou typicky postavena na prostorovém rámu, proto mají lepší podmínky pro jízdu v terénu než SUV. I když se jejich výroba upozaďuje, stále je ještě možné je najít v nabídkách automobilek.

Zástupce: Jeep Wrangler, Toyota Land Cruiser

Landaulet

Furgon

Kdo by hádal nějaký zvláštní název pro další osobní vůz, hádal by špatně. Furgon je prostě a jen název pro užitkový vůz, který má zakrytou karoserii. Jednoduše řečeno, je to dodávka na převoz nákladu.

Zástupce: Peugeot Partner, Mercedes-Benz Sprinter

Landaulet

Typicky se řadí k modelům jako je kabriolet a limuzína. Ale má jednu zásadní změnu. Střecha se otevírá pouze nad zadní posádkou. Tento princip se často využíval u starých vozidel v třicátých letech minulého století - například Praga Grand. Když například jeli majetní mezi lid, otevřela se střecha, aby ti chudí na ně mohli vidět. Vepředu vždy seděl řidič a ten nutně nepotřeboval čerstvý vzduch.

Zástupce: Praga Grand, Maybach 62S 

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články