PRÁCE 🧰

Toyota 2000GT se prodala za 20 milionů

18. 11. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Červená automobilová kráska patřila opravdu k unikátním vozům. O to větší zájem sběratelů vyvolala, když se zjistilo, že patřila legendárnímu americkému závodníkovi Ottu Lintonovi.

Toyota 2000GT

Na světe jich je jen 351. Nejspíš si o nich ale budete muset nechat zdát, protože tohle auto je pro normální smrtelníky opravdu nedostupným zbožím - tedy pokud se vám doma neválí 20 milionů korun navíc. Taková je částka, kterou byl sběratel ochotný zaplatit.

Vůz byl vyroben v roce 1967 v odstínu Solar Red. Automobily se vyráběly pouhé tři roky a zrovna vydražené auto se může pochlubit karoserií s výrobním číslem MF10-10100. To znamená, že se jednalo o stý kus z 351. Raritní je i to, že má volant vlevo - takových vozů bylo z celé sady vyrobeno jen 62.

Sportovní model 2000GT ve své době překonal tři světové rekordy a také si vysloužil několik mezinárodních rekordů v rychlosti a odolnosti. To nejlepší ale je, že se právě tento vůz objevil na filmovém plátně "Žiješ jenom dvakrát" a řídil ho tajný agent James Bond. Zajímavé je, že pro potřeby filmu, byly postaveny dva kabriolety. Herec měl problém - kvůli svým tělesným proporcím - vtěsnat se do klasické karoserie vozu. 

2000GT

Splněný sen Otta Lintona

Aby si Otto Linton mohl bourák pořídit, byl ochotný koupit autosalon Toyoty v Pensylvánii. To mu zajistilo "zlatou vstupenku" pro koupi 2000GT. Linton auto vlastnil třicet let a patřilo k jeho nejoblíbenějším, později auto přenechal do soukromé sbírky. To ale nebyla jeho poslední cesta. O šest let později jej koupila firma Maine Line Exotics, která se specializovala na restaurování unikátních vozů.

Po roce 2010 bylo auto ve vlastnictví Browna Maloney, který jej vzal dokonce na závodní okruh. Poslední zastávkou pro tento jedinečný vůz se stala aukční síň RM Sotheby´s Elkhart Collection. Společnost auto ocenila na zhruba 700 až 800 tisíc dolarů. Konečná cena se ale nakonec vyšplhala mnohem výš.

Zdroj médií: Toyota.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články