PRÁCE 🧰

Ukradený automobil s GPS lokátorem a jeho záchrana

28. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Ochrana aut GPS lokátory slouží krom jiného i k tomu, aby bylo možné zjistit v případě potřeby polohu vozidla. To se nejvíce hodí v případě, kdy auto někdo odcizí.

Lokátor automobilu a reálné případy, kdy zachránil vůz

Ochrana vozu pomocí GPS lokátoru

V rámci spolupráce s firmou REX Services, která se zabývá vývojem a prodejem GPS lokátorů, jsme se dozvěděli i několik reálných příběhů, kdy lokátor skutečně zachránil majiteli jeho auto. Některé jsou zajímavé, jiné vtipné, eventuálně lehce dramatické. Všechny mají ale jedno společné – mezi zjištěním odcizení a dohledáním vozidla uplynou většinou desítky minut, maximálně jednotky hodin.

Flegmatický zloděj Passatu

Ne každý jezdí denně, spousta z nás auto odstaví na parkovacím místě a přes týden jezdíme třeba MHD, abychom v pátek odpoledne vzpomínali, kde jsme to vlastně zaparkovali. Zhruba tak nějak ke svému vozidlu přistupoval i majitel Volkswagenu Passat, který se ozval na nepřetržitou službu dohledu s tím, že jaksi není schopen auto najít a nemá ani klíče od něj.

Překvapením byla nejen poloha vozidla v soukromé garáži na adrese, kterou majitel auta rozhodně neznal, ale i fakt, že už zhruba týden Passat jezdil po Praze, což prozradila ochrana auta GPS systémem. a uložené údaje o všech trasách. Zloděj se nechoval nijak obezřetně, prostě si vůz přivlastnil a používal ho jako by se nechumelilo. A jelikož měl od auta klíčky, nic nenaznačovalo, že se děje něco nestandardního. Ve spolupráci s policií bylo samozřejmě auto zajištěno a posléze vráceno majiteli.

Trasování auta a překvapivý útěk do hvozdů

Kdyby v tomto příběhu figurovala i nějaká vražda, bylo by to jako ze seriálu Třicet případů majora Zemana. Naštěstí se jednalo „jenom“ o odcizení vozidla autopůjčovny, což je mimochodem velmi typický scénář. Jakmile došlo k nahlášení odcizení, bylo auto lokalizováno během minuty. Jeho poloha byla přinejmenším zvláštní a ne úplně tradiční – uprostřed lesa. K usedlosti, kde lišky dávají dobrou noc, vedla jedna rozbitá cesta a zbývalo si jen pro vůz dojet. Ve spolupráci s policií se tedy vydali pracovníci REX Services na místo. Po příjezdu však následovalo překvapení, auto totiž nikde nebylo vidět. Po chvíli ticha poskytl nápovědu muž, který měl očividně hodně naspěch. Prolézal oknem staré kůlny, aby se následně pokusil zmizet v lese. Policisté se vydali samozřejmě za ním. Chlapi od REX Services mezitím nahlédli do kůlny, kde se ukrývalo odcizené auto.

GPS lokátory do auta

Muž, který objevil lék na dopravní špičku

Služba na lince nepřetržitého dohledu je poměrně rutinní činnost a jen občas ozvláštněná netypickým případem. Operátoři jsou zvyklí na kdeco, i závažnější případy však musejí řešit v naprostém klidu a s rozvahou – stres a ukvapené závěry ničemu nepomohou. Jednoho rána, kdy se taková rutinní služba odehrávala, zavolala mladá paní s tím, že jí někdo u OC Letňany ukradl Volkswagen Jetta. Operátor dotyčnou uklidnil s tím, že dohledat vůz nebude problém. Jako obvykle očekával, že auto bude hlásit svoji polohu někde v blízkém okolí. V okamžiku, kdy se však auto zjevilo na druhé straně Prahy a po přejezdu Barrandovského mostu se očividně jeho dočasný majitel chystal opustit hlavní město. To i otrlého operátora zaskočilo natolik, že si málem polil svršky kávou. Dobře věděl, jak to na silnicích v tuto dobu vypadá, přitom od krádeže neuplynula ani půlhodina. Majitelce se samozřejmě nakonec auto vrátilo, výtečníka zadržela policie. Přiznal se ke všemu, ale jak se dokázal tak rychle dostat skrz ucpanou Prahu, neprozradil do dnes.

Zdroj info: REX Services.
Zdroj médií: Depositphotos.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články