PRÁCE 🧰

GPS střežení vozidla a postup při odcizení

15. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Pasivní ochrana automobilu proti krádeži zahrnuje především GPS hlídání, tedy schopnost kdykoliv lokalizovat vozidlo s přesností na jednotky metrů. Jak to ale vypadá, když skutečně dojde na krádež auta?

GPS ochrana auta a postup při odcizení vozidla

Když dojde ke krádeži vozidla vybaveného GPS lokátorem, hodně bude záležet na tom, jak služba funguje a jestli vůbec nějak funguje. GPS lokátor je totiž jen krabička, která je schopna hlásit někam svoji polohu. Uživatel může sledovat změnu polohy v čase, případně to za něj může dělat někdo jiný. Je to dost zásadní rozdíl! Klíčovým parametrem, který hraje největší roli, je čas.

GPS autoalarm – ohlídáte si auto sami?

Pakliže se spolehnete na to, že si auto zvládnete ohlídat sami, je vše ve vašich rukou. Některé GPS lokátory do auta lze nastavit tak, aby začaly hlásit, že je něco špatně ve chvíli, kdy se vozidlo začne pohybovat. A to jízdou nebo třeba i jen vlivem otřesů spojených s pokusy se do auta dostat. V takovém případě přijde uživateli na mobilní telefon do aplikace notifikace, případně mu dorazí email nebo SMS. Stane-li se to v noci, kdy má většina lidí vyzvánění vypnuté, může uplynout několik hodin, než uživatel zaregistruje, že se něco děje. Těchto několik hodin ho může stát auto.

Reakce na krádež auta při hlídání firmou

Napojení na PCO (Pult Centrální Ochrany) je obvykle zpoplatněná služba, ale za to zkrátka někdo 24 hodin, sedm dní v týdnu, ve svátky i neděle sedí u stolu a čeká. Jakmile se začne vůz pohybovat, během sekund přichází reakce – volání majiteli. Zde je nutné konstatovat, že většina poplachů je falešných, zákazník například zapomene odjistit na dálku GPS alarm a manželka nebo dítě si půjčí auto. I to k tomu patří. Horší je, když majitel vozidla neví o tom, že by auto mělo být v pohybu. V takovém případě proběhne kontakt s policií, která situaci řeší ve spolupráci s firmou zajišťující hlídání vozidel. PCO samozřejmě nepřestává vozidlo sledovat a polohu průběžně předává policii, a to až do chvíle, kdy policie potvrdí vizuální kontakt s autem a začne řešit jeho zastavení.

Výjimkou bohužel není ani odtažení auta z důvodu špatného parkování. Operátoři PCO samozřejmě vědí, že se to děje poměrně často, vědí, kde jsou odtahová parkoviště a pakliže lokalizují vůz právě tam, je asi jasné, co se stalo. Častokrát panikařícího majitele auta uklidní tím, že byl „jenom“ odtažen.

Co když auto zastaví?

Často se stane, že se kradené auto pohybovat přestane. Někdy zloděj jen popojede na větší parkoviště na sídlišti nebo předměstí, eventuálně za město k lesu. Proč? Je to běžná taktika, která má za cíl eliminovat právě možnost, že je vůz sledován přes GPS. Po dvou třech dnech se pro něj vrátí, pokud stále je na zaparkované na místě, znamená to, že GPS hlídač nemá a sledování automobilu není aktivní.

GPS lokátory do auta

Největší šance jsou v ČR

Horší je, když je auto v pohybu, to je třeba ho zastavit dřív, než dojede na hranice České republiky. Vrátit i dohledané vozidlo ze zahraničí bývá náročné, a to nejen administrativně. Nejhůř to jde ze zemí bývalého východního bloku, proto si PČR klidně na hranicích počká a postaví zátaras. V případě, že auto hranice překročí, pokračuje spolupráce s policií země, ve které se nachází. Nejhorším scénářem je auto, které se dostalo třeba na Ukrajinu. I to se dá řešit, ale ne vždy to vyjde a speciálně tam skončí velká část vozidel ukradených nejen u nás, ale prakticky v celé Evropě. Místní organizovaný zločin je prorostlý až do vládních struktur a s tím se bojuje dost špatně.

Zdroj info: REX Services.
Zdroj médií: Depositphotos.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články