PRÁCE 🧰

GPS sledování vozidel – jak to funguje

10. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Schopnost určit svoji polohu byla extrémně důležitá už pro první námořní výpravy. Od pozorování hvězd, kompasu a sextantu jsme se dopracovali až ke GPS technologii, která denně pomůže milionům lidí dorazit do cíle cesty, nebo třeba najít své ukradené auto.

GPS lokalizace je s námi už několik dekád

Na počátku byla tragédie

Tlak na vznik dostupného GPS systému určování okamžité polohy přišel současně s rozvojem technologií, letů do vesmíru a také s tím, jak někdy eskalovala studená válka. Civilní Boeing Korean Air (označení KAL 007) se roku 1983 dostal nad Kamčatku, kde bohužel neměl co pohledávat. Jelikož v oblasti v tu dobu operovala dvě velmi podobná letadla, ale armádní průzkumná, byl vyhodnocen jako nebezpečí pro sovětský lid a sestřelen. Zpětně se Sovětům nelze úplně divit, přeci jenom panovalo určité napětí, nicméně na druhou stranu piloti stíhaček, které byly k Boeingu vyslány, nevyloučili, že se může jednat o civilní letoun. Přesto dostali rozkaz ho sestřelit. Tím zažehli další krizi, kterou zklidnil až nástup Michaila Gorbačova do čela SSSR. Tak jako tak bylo jasné, že s tím, jak houstne vzdušný prostor a létání se stává dostupnějším, by se sakra hodilo, kdyby piloti věděli, kde se pohybují.

GPS lokalizátor pouze pro armádu

GPS systém byl tehdy v plenkách, celý projekt byl sice víceméně funkční, ale měla k němu přístup výhradně armáda. Panovaly obavy, že pokud by byl dostupný komukoliv, půjde velmi snadno zneužít. Nakonec se to vyřešilo poměrně fikaně – do dat byla uměle zanášena chyba, která snižovala přesnost o desítky až nižší stovky metrů. Armáda disponovala přístroji se speciálními moduly, které chybu uměly odfiltrovat, takže pracovala s polohovými daty na tehdejší dobu velmi přesnými (cca +-5 metrů). Přinášelo to ale víc komplikací než užitku. Rozjel se černý trh s moduly na separaci chyb a armáda měla svých navigačních zařízení nedostatek, takže se musela uchylovat k používání civilních navigací. Je fajn, že se zhruba dozvíte, jestli jste uprostřed Atlantiku, nebo v severní Itálii, ale pro městské boje byla pořád lepší papírová mapa (ta je mimochodem v některých ohledech nepřekonaná do dnes).

GPS lokátory do auta

Polohu přijímat i odesílat

Se začátkem května 2000 přišel zásadní zlom a systém o chybovost přišel. Od té doby využíváme GPS ve velkém. Mimo jiné i v autech, kde primárně slouží k navigaci. Krom přijímačů, což jsou pasivní zařízení, která jen berou signál z družic a pomocí výpočtů ho transformují do dat o poloze, jsou zde i GPS lokátory. Ty mají jednu vymoženost – signál přijímají, ale umějí i komunikovat. To je extrémně důležité!

Jak funguje lokátor auta

Pakliže potřebujete třeba hlídat auto tak, abyste kdykoliv věděli, kde se nachází, je vám k ničemu, že auto samo ví, kde je. Vy potřebujete, aby umělo svoji pozici odeslat a  ideálně aby ji odesílalo v nějakém nastaveném intervalu. Tato komunikace se řeší přes GSM sítě, tedy přes SIM karty. Lokátor odešle svoji polohu na server, ten ji zpracuje a podle nastavených kritérií pak může třeba upozornit majitele vozidla (opět přes GSM síť), že jeho auto si někdo „vypůjčil“.

Zdroj info: garmin.
Zdroj médií: Depositphotos.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články