PRÁCE 🧰

GPS lokátor zdarma – platí se jen pořízení

10. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Kdo chce co nejlevnější GPS lokátor (ideálně zdarma), má na výběr z několika variant. Jedním z profesionálních řešení je REXlink Battery Mini, u kterého se platí pouze za pořízení, nikoliv za provoz služby.

Test – GPS lokátor bez poplatku

Rozměry REXlink Battery Mini jsou 46,8 x 41,8 x 16,9 milimetrů, hmotnost je 42 gramů a uvnitř krabičky, která se vejde do dlaně, je LMO (lithium ion manganese oxide) baterie s kapacitou 2400 mAh. Ta by měla stačit k tomu, aby bylo možné GPS lokátor provozovat až pět let. Možná si teď říkáte, že je to nějaká hloupost, vždyť takto malé zařízení se nemůže obejít bez nějakého vnějšího napájení nebo dobíjení. Je to však udělané vcelku fikaně!

Lokátor totiž není v provozu neustále, jako některé jiné produkty, on se hlásí jenom jednou za čas. Ve výchozím stavu je to jednou za 24 hodin, kdy se přihlásí do sítě, zeptá se serveru, co je nového, odešle svoji polohu a zase se vypne. Totální vypnutí je možné i ručně pomocí malého přepínače, který odpojí napájení. Díky tomu, že se REXlink Battery Mini hlásí do sítě jen jednou za den, vydrží tedy i s relativně malou baterií klidně pět let.

Test – GPS lokátor bez poplatku

Kouzlo je v tom, že si uživatel může nastavit, jak často se má tenhle prcek přihlašovat do sítě. Má dva základní módy, ve kterých funguje. Tím prvním je Pohotovostní režim, druhým je Bezpečnostní režim. V prvním jmenovaném je možné si interval „probouzení“ nastavit v rozmezí jedné hodiny až 24 hodin. Rovněž je možné si nastavit, jestli bude určování polohy probíhat podle GPS (přesné), nebo GSM vysílačů (což je relativně nepřesné).

V případě potřeby je možné přepnout tento mini GPS lokátor do režimu Bezpečnostního, ve kterém už ohlašuje svoji pozici v intervalu jedné minuty až 30 minut. Aby se ušetřila cenná energie, je možné nastavit hlášení jen v případě, že dojde k pohybu lokátoru. Je totiž vybaven pohybovým senzorem.

V praxi to tedy funguje velmi jednoduše. GPS lokátor funguje zdarma, dáte ho třeba do auta a klidně na něj zapomenete. Jakmile zjistíte, že jste o auto přišli, přes web nebo přes mobilní aplikaci aktivujete Bezpečnostní režim. Jakmile se REXlink Battery Mini přihlásí do sítě, dostane od serveru pokyn, že má hlásit svoji polohu častěji a je tak možné sledovat jeho pohyb v reálném čase.

Test – GPS lokátor bez poplatku

Na online sledování pohybu vozidel to opravdu není, na to jsou jiné produkty. S krádežemi aut je totiž ten problém, že mají tendence mizet na východ v řádu hodin, pak je trochu problém je následně dostat zpět do ČR, a to i když zjistíte, kde přesně se nachází. U luxusního Audi bychom tedy volili úplně jiný produkt, případně bychom do něj REXlink Battery Mini dali jenom jako nouzovku. Jenže tahle malá krabička nemusí hlídat zrovna jenom auta. Docela dobře si ji umíme představit třeba přilepenou na vnitřní stranu kapoty závodního motocyklu, traktoru, bagru nebo třeba cenného klavíru. Zkrátka všude tam, kde se nepředpokládá rychlé zmizení za hranice, ale spíš minimálně dočasné uschování někde v odlehlém skladu nebo garáži. Zrovna tak si lze ohlídat i například dřevní hmotu. Stačí do jedné ze složených klád navrtat díru a do ní vložit miniaturní GPS lokátor. Když se náhodou dřevo ztratí, budete vědět, kam si pro něj přijet. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Nad čím bychom popřemýšleli, je interval hlášení polohy. Zde bychom klidně obětovali něco z životnosti baterie a nechali zařízení zapnout se co 12 hodin. Jeden den, tedy 24 hodin, je přeci jen docela dlouhá doba. Nicméně třeba na zmíněné hlídání dřeva by to bez problémů stačit mohlo.

Test – GPS lokátor bez poplatku

Vyzkoušeli jsme, jak GPS lokátor vlastně funguje. Přesnost při lokalizaci přes GSM vysílače je skutečně jen velmi orientační. Jakmile se však aktivuje Pohotovostní režim, je hlášení přesné a probíhá samozřejmě častěji, s tím se však také rapidně zkrátí výdrž (na zhruba jeden týden). Pro aktualizaci nastavení je však třeba počkat, až se lokátor přihlásí do sítě, pak je možné ho přepnout do požadovaného režimu. Do té doby se nedozvíte, kde je.

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články