PRÁCE 🧰

OBD data vám zobrazí i některé GPS lokátory

6. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Už přes dvě dekády musí mít každé auto OBD zásuvku, ze které lze vyčíst spoustu užitečných informací. Ty lze využít nejen při diagnostice závady, ale i při používání GPS lokátoru.

GPS lokátor a čtení dat z OBD

Co je OBD?

OBD je v podstatě sjednocená norma, podle které existuje jedno univerzální komunikační rozhraní auta, přes které se lze připojit na řídící jednotku. Autoservisy nebo stanice měření emisí tak mohou sledovat různé hodnoty, číst chyby a dozvědět se spoustu zajímavých informací o autě o tom, jak pracuje a na základě toho dělat různé závěry.

OBD diagnostika

Nejskloňovanějším termínem ve spojení s OBD je diagnostika. To je dnes už v podstatě samostatný obor, který se zabývá chybovými hláškami, které hlásí při závadě řídící jednotka. Není to tak, že by řekla automechanikovi, co je třeba opravit nebo vyměnit, to by bylo příliš jednoduché a v podstatě to ani nejde. Namísto toho řídící jednotka vypíše chybovou hlášku, případně více chybových hlášek, a automechanik pak z toho musí odvodit závadu. Kvalitního automechanika dnes poznáte především podle toho, že chybové hlášky používá jako vodítko k odhalení závady, a ne jako seznam věcí, které je potřeba na autě vyměnit. Aby byl problém správně diagnostikován, je potřeba vědět, co jak funguje a jak se vzájemně systémy ovlivňují.

OBD diagnostika a GPS lokátor

Možná vám připadá, že tahle kombinace tak úplně nejde dohromady. Opak je pravdou! Existuje GPS lokátor REXlink OBD2 Data, který se zapojuje právě do OBD zásuvky. Z ní je napájen, ale má i vlastní malou baterii, ze které čerpá energii, pokud by ho někdo z OBD vypojil. Krom napájení ale využívá potenciálu dat, ke kterým má přístup.

GPS lokátory do auta

Předně umí vyčíst VIN, takže člověk ví, jaké auto právě sleduje, což se hodí, když máte jeden lokátor na vícero vozů. Dále je důležitý údaj o celkovém nájezdu, ze kterého se vypočítává třeba ujetá vzdálenost nebo průměrná spotřeba. Poslední zásadní ukazatel je objem paliva v nádrži, což také tento lokátor zvládne vyčíst. A k tomu je samozřejmě možné si za jízdy zobrazovat třeba aktuální rychlost vozu vypočítávanou ze změn polohy v čase.

Proč koupit GPS lokátor a k čemu je užitečný? Využití má zejména v podnikání. Jednak vždy víte, kde se sledované vozidlo nachází, a jednak se tím řeší kniha jízd, případně lze sledovat, jestli si zaměstnanci nekradou část paliva tankovaného firemní kartou pro sebe.

OBD diagnostika a chybová hláška

Pak je tu ještě jedna vychytávka – již zmíněné chybové hlášky. Ty si lze zobrazovat přes aplikaci v telefonu nebo přes webové rozhraní. K užitku to je v případě, že se třeba auto zastaví a nevíte proč. Jistě, není dobré se pouštět do závěrů, když nejste ani fyzicky u vozidla, ale lze alespoň odhadovat. Viz například obrázek, kód P0403 znamená poruchu v obvodu recirkulace spalin, takže problém pravděpodobně bude buď v EGR ventilu, nebo v chladiči spalin, což je závada, se kterou lze dojet do cíle cesty a řešit ji až potom.

Zdroj info: REX Services.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články