PRÁCE 🧰

Umístění GPS lokátoru v autě

13. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Technologie Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Pořídit si do auta GPS lokátor je sice fajn, ale kam s ním? Správné umístění je samozřejmě důležité, pakliže dojde ke krádeži auta. Nicméně to se stává opravdu výjimečně.

Umístění GPS lokátoru v autě

Obecně je dobré se při pořizování jakéhokoliv systému na sledování vozidla zamyslet nad tím, k čemu má sloužit. Podnikatelé pravděpodobně budou chtít sledovat třeba náklady, nájezd, případně polohu služebních aut a bezpečnost je až tolik netrápí. Naproti tomu soukromí majitelé třeba cennějších aut nebo veteránů neřeší možnost vytrasovat zpětně kdy a jak rychle jejich vozidlo kudy jelo, ale požadují především bezpečnost a ochranu cenného majetku. Starostliví rodiče zase ocení, že potomek, čerstvý držitel řidičského oprávnění, dorazil do cíle cesty.

Zabezpečení auta pomocí GPS lokátoru napájeného z baterie

Z výše uvedeného vychází i volba GPS lokátoru. Dnes už se auta nekradou zdaleka tolik jako dřív, většina odcizených vozidel je z autopůjčoven. Profesionální zloděj aut však dobře ví, že GPS lokátory je třeba nějak napájet. Proto nemá problém zkontrolovat autobaterii a napojené zařízení z ní případně odmontovat během několika desítek sekund.

Tím se dostáváme k první možnosti, a to GPS lokátoru napojenému na autobaterii, která zároveň zajišťuje jeho napájení. Některé GPS lokátory, jako například REXlink Easy, mají ještě svoji vlastní baterii, která je schopna třeba 15 hodin napájet zařízení i při odpojení autobaterie.

Další, o něco méně nápadnou možností, je GPS lokátor do OBD konektoru. Ani zde není problém ho najít, pakliže zloděj tuší, jak se dnes auta na dálku sledují, nicméně OBD zásuvky skrývá několik fajn možností. Předně je možné z ní zařízení napájet, a to prakticky neustále. Většina aut totiž OBD zásuvku napájí i při vypnutém motoru. Jsou jisté výjimky, jednou z nich je třeba Tesla, která ji odpojuje ve vypnutém stavu. Jenže pak jsou tu možnosti, jako třeba čtení chybových kódů, sledování aktuální rychlosti, množství paliva v nádrži a podobně. Mít možnost třeba na dálku zhruba diagnostikovat, kde je problém v případě, že auto přestane fungovat jak má, může být k nezaplacení.

Jak napojení GPS lokátoru na autobaterii, tak do OBD zásuvky je určeno spíše pro podnikatele, případně běžné uživatele, kteří chtějí u auta sledovat aktuální polohu, náklady a podobně. Jako zabezpečení umí posloužit díky třeba pohybovému čidlu, které upozorní, že se s autem něco děje, respektive že dochází k jeho drobným pohybům (například že někdo sedl za volant). Jakmile je lokátor odhalen, je velmi snadné ho odpojit.

GPS lokátor s vlastním napájením

Pro případy, kdy chceme vozidlo sledovat, slouží GPS lokátory s nezávislým napájením. Omezení je asi jasné – kapacita baterie. I to se však dá řešit! Například takový REXlink Battery Mini funguje na baterii několik let. Je skutečně velmi malý a dá se v autě velmi dobře schovat. Polohu odesílá jednou denně a kdyby došlo ke krádeži auta, je možné ho na dálku „probudit“, aby začal svoji pozici hlásit častěji. Pak je nutné auto ideálně ve spolupráci s policií lokalizovat a zajistit, než dojde zařízení baterie.

Dnes jsou auta natolik zabezpečena, že krádež probíhá typickým způsobem. Zloděj auto zprovozní, nastartuje a rychle odjede někam do zastrčené ulice nebo třeba na parkoviště u lesa. Tam nechá vůz klidně několik dní, čeká totiž, jestli není sledované pomocí GPS lokátoru a jestli tedy majitel s policií budou schopni ho vypátrat. Pakliže nikoliv, následuje další fáze krádeže, kdy auto zmizí už na dobro, a to buď v některé z východních zemí, nebo je rozebráno na náhradní díly.

GPS lokátory do auta

Zabezpečení auta před krádeží a kombinace více řešení

Existují i velmi komplexní systémy zabezpečení, napájené jednak z autobaterie, ale i s baterií záložní. K systému jsou připojena čidla, která zaznamenají třeba poškození okénka, spustí alarm a hlásí majiteli, že je něco v nepořádku. Tyto systémy jsou však poměrně drahé. Jak jsme se dozvěděli ve firmě REX, chystají kombinaci lokátoru napojeného na autobaterii a druhého, miniaturního s vlastní baterií (půjde vlastně o kombinaci produktů REXlink EASY a REXlink Battery Mini). V případě, že by došlo k odpojení lokátoru napájeného z autobaterie, přepne na záložní napájení ze svého akumulátoru a přes Bluetooth pošle do malého lokátoru, který k ničemu připojený není, informaci, že má začít hlásit svoji polohu. Současně ohlásí na PCO, že došlo ke krádeži. Zloděj tak bude mít pocit, že již sledován není, ale opak bude pravdou. V českých podmínkách je pak otázkou desítek minut, než policie auto zastaví.

Existují i řešení, která sice nejsou takto komplexní, přesto mohou být skrytá. Vyžadují však profesionální instalaci v autoservisu, který si za to samozřejmě něco řekne.

Zdroj info: REX.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Za odborné informace a rady děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články