PRÁCE 🧰

Pojištění auta proti odcizení – sníží GPS lokátor cenu?

17. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Dodatečné zabezpečení vozidla může mít vliv na celkovou cenu havarijního pojištění. Zjišťovali jsme, co s cenou udělá zabezpečení pomocí GPS lokátoru.

GPS lokátor do auta a jeho vliv na cenu pojistky

Spousta řidičů možná platí zbytečně drahou pojistku, protože se při jejím sjednání nezeptají na bonusy za dodatečně namontovanou výbavu. Srazit cenu o něco dolů může třeba pískování skel, alarmy nebo jakékoliv dodatečné zabezpečení. Pokud máte ve vozidle GPS lokátor, určitě se na to své pojišťovny zeptejte. Platí to samozřejmě i pro GPS lokátor na motoru.

Zeptali jsme se několik u nás nejznámějších pojišťoven, jak to u nich s GPS lokátory chodí a jestli poskytují slevu. Zde jsou jejich odpovědi:

Česká podnikatelská pojišťovna

„Pokud bude s lokátorem sjednána i služba aktivního vyhledávaní s napojením na centrální pult ochrany s nepřetržitým provozem, je za takové zabezpečení poskytována sleva na HAV.

 Přesněji viz PP:

 2. Pokud havarijní pojištění obsahuje pojistné nebezpečí odcizení, lze poskytnout slevu na pojistném za instalaci zařízení pro aktivní lokalizaci odcizeného vozidla prostřednictvím signálu GSM, GPS nebo podobného, který současně hlásí na centrální pult s nepřetržitým provozem a obsluhou nedovolené vniknutí do vozidla nebo nedovolené použití vozidla (např. CARLOC, SHERLOG nebo jiný principiálně podobný systém).“

Ve stručnosti to znamená, že samotný GPS lokátor nestačí a je potřeba si připlatit za službu nepřetržitého sledování přes pult centrální ochrany.

UNIQA

Pojišťovna slevu neposkytuje, a to podle odpovědi za žádné zabezpečení vozidla.

„Dobrý den, v UNIQA neposkytujeme u poj. mot. vozidla žádnou slevu za zabezpečení.“

Generali Česká pojišťovna

„Pokud bude vozidlo vybaveno zabezpečovacím zařízením, poskytneme Vám slevu z pojistného. Výši slevy Vám sdělí pracovník při sjednání pojištění. Bližší informace Vám sdělí pracovníci na pobočce.“

Zde očividně pojišťovna slevu poskytnout umí. O tom, jak vysokou, mlčí. Je evidentní, že se nás snaží spíš nahnat na nejbližší pobočku, aby nás při osobním kontaktu měl makléř možnost „zpracovat“ a pokud možno pojistit.

Kooperativa

„Slevu je možné uplatnit na pojistném, pokud by na vozidle bylo aktivní zabezpečení, jedná se o zabezpečovací zařízení, které je skrytě nainstalováno ve vozidle a které je schopné vysílat signál. Nezbytné pro uznání tohoto zařízení jako AKTIV je jeho napojení na centrální dispečerské pracoviště bezpečnostní agentury. Doklad o instalaci je nutné doložit k pojistné smlouvě.“

Zde je to podobné jako u ČPP, navíc je potřeba mít zařízení nainstalované skrytě.

Allianz

Pojišťovna do uzávěrky článku neodpověděla na náš dotaz (měli na to šest dnů.)

Závěr

Jak vidno, konkrétní slevu v procentech vám pojišťovna asi jen tak nesdělí. Mají k tomu více důvodů. Jednak je možné, že slevy jsou odstupňované a pak také dobře vědí, že nejvíc z každého zákazníka vytěží, když ho dostanou na pobočku.

Zdroj info: Česká podnikatelská pojišťovna, Uniqa, Kooperativa, Alianz, Generali Česká pojišťovna.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články