PRÁCE 🧰

Sledování auta přes GPS – co se smí a co ne?

20. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Technologie Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Sledovat GPS lokátorem auto je dnes už docela snadné a nepříliš drahé. Jenže pak je tu otázka etiky a soukromí. Nikdo asi není rád sledován bez toho, aby o tom věděl, takže co se může a co už je přes čáru?

Sledování auta přes GPS – co se smí a co ne?

Sledování služebního auta přes GPS

Patrně nejčastější případ, kdy ke sledování dochází, je ve firmách a služebních vozech. Pakliže je v autě GPS systém, který odesílá polohu a zaměstnavatel si ji může kdykoliv zjistit, měl by o tom zaměstnanec vědět. Ideální je upravit to přímo v dohodě o používání vozidla. Každopádně by nemělo dojít k tomu, že zaměstnanec je sledován bez toho, aby o tom věděl, a to ani pokud to pro něj nebude mít žádné následky. Sledovat „na tajno” je možné jen tehdy, kdy to vyžadují důvody například logistické. Ve chvíli, kdy zaměstnanec používá vozidlo pro soukromé účely, může být stále sledováno. Zaměstnavatel má zde oprávněný zájem v ochraně svého majetku.

Ve firemní sféře samozřejmě není vždy primárním zájmem sledovat třeba obchodního zástupce, zdali se třeba někde nefláká nebo nepospává v autě zaparkovaném v lesíku za městem. GPS sledování auta slouží většinou ke zjednodušení agendy v podobě elektronické knihy jízdy. U policie nebo IZS obecně je možné sledovat, kde se pohybuje jaké vozidlo a v případě potřeby navést na místo například dopravní nehody to nejbližší, které tam bude nejrychleji.

Sledování osobního automobilu manžela/manželky přes GPS

Tady už se dostáváme za hranice toho, co nám zákon umožňuje. Když to zjednodušíme, tak každý, kdo jede v autě sledovaném přes GPS, by o tom měl vědět. Jakmile aktivně někomu nainstalujete do vozidla GPS lokátor, který vás bude informovat o poloze auta, je to problém. Něco jiného samozřejmě je, když půjčíte manželce auto a zapomenete jí sdělit, že je v OBD zásuvce sledovací zařízení. Policie a soudy samozřejmě posuzují každý případ individuálně a nelze přesně určit, od kdy už je sledování nezákonné a kdy je to ještě v pohodě. Ideální je, oznámit všem uživatelům auta, tedy například i dětem, že si můžete kdykoliv zobrazit polohu auta přes aplikaci, ať o tom vědí a počítají s tím.

GPS lokátory do auta

Výhody sledování auta přes GPS

Pakliže pomineme případ podezřívavého partnera a využití ve firmách, má možnost kdykoliv zjistit polohu auta svá pozitiva. Zejména pokud se jedná o zařízení do OBD zásuvky, které umí krom polohy hlásit i stav paliva v nádrži, případně chybové kódy. Je tak možné se kdykoliv podívat, jestli bude potřeba zítra cestou do práce natankovat, nebo alespoň rámcově zjistit, proč vůz nejede. Chybové kódy totiž umí zobrazit například REXlink OBD2 Data. Takže ať už se vám nebo komukoliv jinému rozsvítí podezřelá kontrolka na palubní desce, stačí smartphone v ruce a možná se dozvíte, že se vlastně nic závažného neděje a se závadou zvládnete dojet domů.

Zdroj info: REX SERVICES.
Zdroj médií: Depositphotos.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články