PRÁCE 🧰

GPS lokátor do auta - podívali jsme se na nejlevnější

24. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Technologie Rádce motoristy GPS sledování vozidel Jak vybrat GPS lokátor

Vědět kdykoliv o tom, kde se vaše auto nachází, se může hodit nejenom pro případ krádeže. Jsou způsoby, jak dokonce i za necelou tisícovku a bez měsíčních poplatků, hlídat polohu vozidla.

Nejlevnější GPS lokátor do auta - vyplatí se?

Články na téma GPS lokalizátor:

  1. GPS sledování aut: Jak to funguje?
  2. GPS lokátor do auta: Na kolik vyjde a který je nejprodávanější
  3. Nejlevnější GPS lokátor do auta - vyplatí se? - právě čtete
  4. GPS lokátor do auta
  5. Reálné srovnání AirTagu a GPS lokátoru
  6. Levný GPS lokátor proti profi řešení
  7. GPS lokátor do auta – naše recenze po půl roce - již brzy

GPS lokátorů do auta je samozřejmě celá řada. Nejčastěji se připojují k elektrické síti auta a v pravidelných intervalech odesílají svoji polohu, ke které má uživatel přístup prostřednictvím aplikace nebo přes web. Umožňuje to třeba nastavit i oblasti, ve kterých se může auto pohybovat a pro podnikatele to znamená výhodu v podobě elektronické knihy jízd.

U auta pro soukromé účely je znalost aktuální GPS polohy velmi cenná v případě, kdy dojde k odcizení. Dobře ukrytá krabička umožní ve spolupráci s policií vystopovat vůz v řádu minut, případně prvních hodin – ty jsou nejdůležitější, protože zločinci obvykle s autem zamíří na východ, kde šance na navrácení klesá velmi rapidně. GPS lokátor je však většinou spojen s nějakým poplatkem firmě, která zajišťuje služby, případně dokonce aktivně zasahuje při odcizení vozidla.

Nejlevnější GPS lokátory do auta

Při testování aut zapůjčených od automobilek, respektive dealerství fungujeme v redakci tak, že si autem dojedeme do Prahy pro testovací vůz a ten svůj tam necháme. Jenže to znamená obvykle týden, někdy i dva ponechat ho svému osudu. Během té doby se může odehrát leccos, největší obavy máme z odtažení městskou policií, třeba kvůli tomu, že jsme přehlédli dočasnou značku varující před úklidem komunikace. Hledali jsme tedy způsob, jak si auto pokud možno na dálku ohlídat a vědět o jeho poloze. Na trhu jsou v současné době dvě řešení, přičemž obě využívají aplikace pro smartphony a jsou navázána buď na účet u Applu nebo Samsungu. Primárně jsou obě zařízení určena k lokalizaci třeba klíčů nebo batohu, na druhou stranu fungují skvěle i pro hlídání auta.

Samsung Galaxy SmartTag

Jihokorejský výrobce elektroniky přišel s malým plastovým žetonkem v podobě přívěsku na klíče. Správa, aktivace a sledování probíhá přes appku SmartThings a to přes bezdrátovou technologii Bluetooth. Její dosah je v desítkách metrů v městském prostředí. Ve chvíli, kdy je SmartTag mimo dosah telefonu svého vlastníka, komunikuje pomocí jiných Samsung smartphonů s nainstalovou aplikací SmartThings. Přívešek samotný nemá GPS čip, ale určuje ji podle zařízení, ke kterému se připojuje.

Samsung Galaxy SmartTag

Interval aktualizace polohy je tedy přímo závislý na tom, kolik takových telefonů kolem žetonku projde, či se objeví v jeho blízkém okolí. V centru Prahy je to třeba co minutu, na periferii Brna to může trvat i půlden. Samsung Galaxy SmartTag pořídíte už za cca 600 korun a to je také poslední platba, žádný paušál ani nic jiného nehradíte. Baterie vydrží zhruba rok, pak je třeba ji vyměnit, ale není drahá – jedná se o dost rozšířenou CR2032.

Apple AirTag

S přechodem do tábora „jablečných“ pro mě začalo být výhodnější používat jejich produkt, založený na podobném principu. Jmenuje se AirTag a funguje velmi podobně, jako konkurent od Samsungu. Využívá opět bezdrátové technologie, pomocí které se propojuje na Apple zařízení ve svém okolí. Využije údaj o jejich poloze, podle síly signálu a jeho směru odhadne tu svoji a odešle ji na server.

Apple AirTag

S AirTagem funguji už přes rok, mám dva, jeden na klíčích, druhý v autě. Za cenu 800-1000 korun je to velmi spolehlivé zařízení. Baterii jsem v obou kusech už měnil, její výdrž je asi 10 měsíců a opět se jedná o CR2032, kterou koupíte za pár korun. Aplikace je přehledná a poloha překvapivě přesná. Navíc se aktualizuje i podstatně častěji, než u konkurenta od Samsungu.

Aplikace Apple

Zdroj info: Samsung, Apple.
Zdroj médií: Depositphotos, Samsung, Apple.

Podobné články