PRÁCE 🧰

Značkový GPS lokátor proti levnému

3. 1. 2024 4 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Jak vybrat GPS lokátor

Chtěli jsme otestovat, jak jsou na tom GPS lokátory bez poplatku z obou stran cenového spektra. Tedy jak lokátor, který prodává v servisu firma, která v oboru podniká už nějaký čas, tak i no name krabička, kterou koupíte za pár korun.

Levný GPS lokátor proti profi řešení

Články na téma GPS lokalizátor:

  1. GPS sledování aut: Jak to funguje?
  2. GPS lokátor do auta: Na kolik vyjde a který je nejprodávanější
  3. Nejlevnější GPS lokátor do auta - vyplatí se?
  4. GPS lokátor do auta
  5. Reálné srovnání AirTagu a GPS lokátoru
  6. Levný GPS lokátor proti profi řešení - právě čtete
  7. GPS lokátor do auta – naše recenze po půl roce - již brzy

Představení soupeřů

Do jednoho rohu pomyslného ringu se postavil REXlink Battery Mini, který se vejde do dlaně, na baterii vydrží až 5 let s tím, že co 24 hodin ohlásí svoji polohu. Pakliže je to třeba, může ho uživatel na dálku přepnout do režimu, kdy se hlásí častěji a je tak možné v reálném čase sledovat polohu, například hlídaného vozidla. Podrobněji jsme se o tomto produktu rozepsali v samostatném článku.

Soupeřem je ještě menší krabička GPS GF-07, která nám dorazila bohužel jen s návodem v polštině a angličtině. Což je popravdě trochu zarážející, když jsme ho zakoupili z českého eshopu, ale budiž. Jako moderní lidé si poradíme a zvládneme papír popsaný drobným písmem vyfotit a nechat umělou inteligenci text převést do naší rodné řeči.

Dozvídáme se, že minikrabička potřebuje SIMkartu, takže do ní zkušebně jednu vložíme. Dioda uvnitř zařízení (!)zabliká, čímž je potvrzeno, že o ní elektronika ví. Nabíjení má trvat 8 až 12 hodin, což je poměrně dost. Zatím tedy zkoušíme, jak silný je údajný magnet, který by měl lokátor udržet na kovovém povrchu. Ano, udrží ho, ale jen takovou silou, že první otřes způsobí jeho pád. Nevadí, třeba to bude jediný nedostatek, který zjistíme.

REXlink Battery Mini – GPS lokátor bez poplatku

Lokátor se hlásí v nastaveném intervalu do GSM sítě, má svoji SIMkartu a samozřejmě baterii. Pravidelně se zapíná, a přes síť mobilního operátora odesílá aktuální pozici, skrz datové připojení komunikuje se serverem a následně se vypne. Nastavení frekvence hlášení polohy lze změnit – od 24 hodin po 1 minutu. Čím častěji odesílá polohu, tím rychleji se samozřejmě baterie vybije. Výdrž může tedy být až pět let, ale klidně tak jen zhruba týden. V případě potřeby se dá zařízení úplně vypnout.

REXlink Battery Mini – GPS lokátor bez poplatku

Poloha je v rámci snahy o co nejúspornější provoz standardně vypočítávána za pomoci triangulace přes GSM vysílače, což je dost nepřesné, ale pro hrubý odhad to stačí. Jakmile je potřeba, lze přepnout na hlášení přesné GPS polohy. K dispozici je možnost sledování a ovládání přes webové rozhraní, ale i přes mobilní aplikaci. Obojí funguje bez problémů, web vypadá poměrně zastarale, ale v přípravě je nový, který designem ani ovladatelností rozhodně nezaostává. REXlink Battery Mini pracuje, jak výrobce deklaruje. V balení je návod v češtině, aktivace je i se stažením aplikace do smartphonu otázkou asi tří minut. Za používání se u tohoto lokátoru neplatí, pořizovací cenou náklady končí.

GPS GF-07 – levný GPS lokátor bez poplatku

Jak je uvedeno výše, povedlo se nám do lokátoru vložit SIM kartu. Komunikace má podle návodu probíhat přes SMS zprávy. Zkoušeli jsme tedy na zařízení (resp. na telefonní číslo vložené SIM) poslat zprávu „000“, což je obdoba pingu, tedy jen zkouška komunikace. Nic. Nevadí, píšeme další zprávu „777“, na kterou mělo zařízení odpovědět odesláním zprávy se svojí polohou. Opět nic.

GPS GF-07 – levný GPS lokátor bez poplatku

To už nám bylo podezřelé, takže jsme se rozhodli vyjmout SIMku a dát ji do telefonu. Obě zprávy okamžitě dorazily. Zvláštní, znamená to tedy, že se GPS lokátor ani nepřihlásí do sítě. Oukej, nabijeme ho přes obstarožní microUSB konektor a vyzkoušíme to znovu. Druhý den jsme odpojili GPS GF-07 z nabíječky a testujeme opět několik zpráv. Bohužel bez úspěchu. Hledáme na internetu nějakou radu a narážíme nikoliv na jednu nebo dvě reakce, ale na celou záplavu komentářů a negativních hodnocení. Vlastně jenom na, v poslední době tolik oblíbeném, Temu má lokátor vesměs pozitivní hodnocení, tedy čtyři a více hvězdiček. Je nám zhruba jasné proč – prodejci si patrně kladné komentáře píší sami, ale to už se bavíme spíš v rovině spekulací. Za nás je to jednoznačně nedoporučení hodný produkt. Nedá se nic dělat ani extrémně nízká cena v tomto případě není ospravedlněním pro mizernou, ba dokonce nulovou funkčnost.

Na GPS lokátoru do auta nešetřete

Nemusíte hned kupovat drahé a profi řešení, ale naše doporučení ohledně hlídání auta pomocí GPS lokátoru je, nekupovat ten nejlevnější. Jak se ukázalo v našem případě, nemusí se takové zařízení ani přihlásit do sítě. A jak uvádějí další uživatelé, jsou s mini GPS lokátorem jenom problémy – nehlásí polohu, když už to dělá, tak velmi nepřesně. Má mít dokonce odposlech a možnost na dálku (prostřednictvím telefonního hovoru) umožnit poslouchat dění kolem sebe. Ani to však ve většině případů nefunguje.

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

kubecek, 3. 1. 2024 14:31
Dobrý den, nezlobte se na mě, ale této práci nelze říkat test. Neodhalili jste to nejdůležitější - GF-07 totiž žádný GPS čip neobsahuje - je to podvod na zákaznících. Lokátor se mi dostal do ruky. Přikládám část textu, který jsem uvedl do reklamačního protokolu:
"Zařízení s názvem „GPS lokátor“ není GPS lokátorem. GPS je zařízení, které na základě signálů z GPS družic (Navstar, Glonass apod.) určí polohu uživatele (zařízení). Přesnost polohy se u komerčních zařízení běžně pohybuje v řádech metrů. To však není případ Vámi dodaného zařízení. To sice také určuje polohu, ale pouze na základě komunikace s BTS – tedy věží mobilního operátora. Na základě této komunikace pak zařízení zašle uživateli SMS s URL odkazem, jehož parametry obsahují hodnoty vrácené BTS věží. Na odkazované adrese pak dojde k odhadu polohy na základě veřejně známých souřadnic věže. Takové určení polohy má přesnost řádově desítky metrů v zástavbě. Avšak mimo intravilán jde o přesnost v řádu kilometrů (!). S GPS to nemá společného vůbec nic. Chci věřit, že se z Vaší strany jedná pouze o neúmyslný omyl a ne o cílený podvod na spotřebiteli. " Takže pozor na tento výrobek a autorům článku doporučuji spolupráci s odborníky na dané téma.
Jakub Mokříš, 3. 1. 2024 14:36
Děkuji za upozornění! Nicméně tato krabička je inzerována jako GPS lokátor. Do nějakého podrobného rozboru jsme se nepouštěli. Každopádně díky za informaci, popravdě jsme nepočítali s tím, že někdo opatří lokátor nápisem GPS a pak do něj ten GPS čip nedá...
Zdenda, 3. 1. 2024 14:11
Dobrý den. Jen drobná reakce na GPS GF-07. Nikde jsem se nedočetl, že by byla do lokátoru vložena paměťová karta. Takže tvrzení, že nefunguje není úplně přesné, protože nebyl dodržen návod k použití. Takže aby lokátor fungoval je třeba mít SIM kartu bez PINU a paměťovou kartu.

Lokátor za 60 Kč poskytuje taky velmi nepřesnou polohu. Rozdíl je asi 0,5 kilometru.

Je to šmejd, ale funguje.

Podobné články