PRÁCE 🧰

Sledování vozidel přes GPS lokátor

3. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Jak vybrat GPS lokátor

Dostali jsme možnost vyzkoušet si GPS lokátor, který se připojuje na autobaterii. V článku jsou shrnuté poznatky a postřehy z testu GPS lokátoru od firmy REX.

GPS lokátor do auta

Test autolokátoru REXlink EASY

Hlídání GPS lokátorem je možné realizovat na více způsobů. Napojení přímo na autobaterii je sice nápadné, na druhou stranu třeba ve firmách není třeba řešit nějaké skrývání, daleko více ocení správci autoparku jednoduchou a rychlou montáž. Ta je zde realizována pomocí jednoduchého napojení dvou vodičů na autobaterii. Hned poté se rozsvítí dioda signalizující, že napájení je v pořádku. Na placatém těle jsou ještě další dvě, jedna dává najevo příjem GPS signálu, druhá signálu mobilního operátora.

Z výše uvedeného je technicky zdatnějším čtenářům asi jasné, jak zařízení funguje. GPS signál je odesílán na server přes mobilní data, což při pokrytí České republiky znamená, že jen málokde se auto s touto krabičkou schová.

REXlink EASY má obal z plastu, na spodní straně je oboustranná nálepka, kterou je možné přichytit lokátor na nějaké příhodné místo pod přední kapotou. Dále ho lze pomocí čtyř plastových držáčků přišroubovat nebo klidně někam zavěsit. Já jsem mu našel dočasné umístění poblíž autobaterie, kdybych s ním ale měl jezdit trvale, asi bych se nezdráhal ho skutečně někam přilepit.

Registrace na webu zabere do pěti minut, přiřazení konkrétního GPS lokátoru k uživatelskému profilu se děje pomocí QR kódu, což je otázka několika sekund. Chvíli poté se začne v aplikaci i přes web zobrazovat poloha lokátoru na mapě.

První, z čeho jsem měl strach, bylo, jak moc bude zařízení zatěžovat autobaterii. Sice je to malý odběr, ale zato stálý. S tím si poradili konstruktéři výborně, vybavili totiž lokátor pohybovým čidlem. Dokud se auto nehýbe, je poloha hlášena zhruba jednou za hodinu. Jakmile se vůz začne pohybovat, interval se zkrátí na půl minuty, takže lze průběžně sledovat změnu polohy a trasu vozidla.

Akcelerometr samozřejmě neslouží jen pro úsporu autobaterie. Jednou z největších vychytávek GPS lokátoru je možnost využít ho jako takové nenápadné poplašné zařízení. Jakmile opustíte auto, je možné ho přes aplikaci v telefonu „zajistit“. Když pak lokátor zaznamená pohyb, pošle na telefon notifikaci, že se něco děje. Kočku, která se po autě proběhne, to neregistruje, poryvy větru také ne, ale když jsem funkci zapomněl vypnout, přišlo mi upozornění, jakmile jsem se s vozidlem rozjel.

Sledování trasy automobilu

Co bych vytknul, je zastaralejší vzhled webového rozhraní. Funkčně zkrátka neodpovídá požadavkům současné doby, nicméně jakmile jsem na toto firmu Rex upozornil, dostal jsem odkaz na novou verzi, která je zatím ještě ve vývoji, ale je o dost přívětivější, mimochodem je veřejně přístupná. K ostrému nasazení by mělo začátkem roku 2024.

Kromě okamžité polohy je zde i možnost sledovat trasu auta, která se zobrazuje pomocí bodů. Jenže pro účetní ve firmách jsou důležité i jiné věci, jako například náklady nebo kniha jízd. Obojí samozřejmě web umožňuje, ba dokonce je možné sledovat nájezdy po dnech, včetně časů jízd. Navrch lze zadat i každé tankování a jeho cenu, takže systém pak vypočítává i reálné náklady. Veškerá data lze exportovat ve formátu xls.

Pro hlídání většího počtu aut je fajn i možnost nastavit si různá pravidla, například upozornění na nutnost výměny oleje po určitém nájezdu, čímž odpadá další starost. Nikdo to nemusí hlídat, systém včas upozorní, že je potřeba naplánovat návštěvu autoservisu. Popravdě je to něco, co bych využil i já u našich dvou aut – kdo si má pořád pamatovat, kdy se měnil olej naposledy, že?

Mapové podklady mají původ u Seznam.cz. Co by pomohlo přehlednosti, jsou výraznější ikonky jednotlivých GPS lokátorů. Bílé se zkrátka na světlém pozadí trochu ztrácejí. Nicméně to jsou asi tak veškeré výhrady co mám. Jsem si jist, že modernizovaný web ocení jak stávající zákazníci, tak třeba i ti, kteří zatím váhají.

GPS lokátory do auta

Závěr

Za REXlink EASY dáte 2 612 korun s DPH, dále je třeba připočítat 217 korun měsíčně za službu kompletního sledování auta, možnosti kdykoliv si zobrazit jeho polohu, nechat si evidovat všechny jízdy a podobně. Pro soukromé použití je to popravdě docela luxus. Jsou však dostupné i levnější služby, například „Dispečink“ za 132 korun měsíčně nebo „Lokalizace“ za 61 korun za měsíc. Ceník s podrobným vysvětlení je na webu firmy. Jako hračičkovi by se mi samozřejmě líbilo své auto takto sledovat a zejména třeba pravidelný servis by mi systém připomínal sám. Na druhou stranu GPS lokátory tohoto typu mají svoji cílovku především ve firmách. Pro podnikatele to nebude zásadní finanční zátěž, naopak to může přinést úsporu, když si spočítá, kolik času stráví všemožnou evidencí, kterou systém dělá víceméně za něj.

Zdroj info: Rex Services.
Zdroj médií: Jakub Mokříš, Rex Services.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články