PRÁCE 🧰

AirTag a GPS lokátor: Srovnání

13. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Jak vybrat GPS lokátor

Když jsme dostali možnost udělat srovnávací test sledovacího zařízení od Applu a miniaturního GPS lokátoru, neváhal jsem ani minutu. Jak si vedlo komerční řešení za pár stovek proti profesionálnímu zařízení?

Reálné srovnání AirTagu a GPS lokátoru

Články na téma GPS lokalizátor:

  1. GPS sledování aut: Jak to funguje?
  2. GPS lokátor do auta: Na kolik vyjde a který je nejprodávanější
  3. Nejlevnější GPS lokátor do auta - vyplatí se?
  4. GPS lokátor do auta
  5. Reálné srovnání AirTagu a GPS lokátoru - právě čtete
  6. Levný GPS lokátor proti profi řešení
  7. GPS lokátor do auta – naše recenze po půl roce - již brzy

Jak funguje Apple AirTag?

Zařízení malé tělem, ale vysoce sofistikované technicky. AirTag vlastně využívá zařízení od firmy Apple, jejich telefony dnes nosí v kapse spousta lidí. Samotný lokátor je schopen komunikovat přes Bluetooth Low Energy (BLE) a díky tomu navazovat spojení s iPhony ve svém okolí až na desítky metrů. Přes ně odesílá polohu na servery Applu, které ji následně zobrazují vlastníkovi lokátoru. Je to vlastně taková síť v síti, ale funguje bezvadně, sám tak sleduji jednak své klíče, které často někde zapomenu, a pak také auto.

AirTag je napájen baterií CR2032, s tou vydrží zhruba devět měsíců až rok fungovat. V městské zástavbě hlásí polohu v intervalu klidně desetiminutovém, jakmile nechám auto na parkovišti u lesa, omezí se frekvence hlášení dost dramaticky. Tím se dostávám k největší nevýhodě – na vyžádání nejsem schopen si polohu obstarat a když mi někdo auto ukradne a zajede s ním dál od civilizace, nemám šanci ho přesně dohledat. Navíc moderní smartphony začnou po v řádu hodin vnímat AirTag jako hrozbu a upozorní na něj. Případný zloděj se tak včas dozví, že je něco v nepořádku a může zkusit AirTag najít. Má-li lupič iPhone, je schopen malý čip lokalizovat velmi přesně, takže nalezení je otázkou maximálně desítek vteřin. Jakmile se AirTagu zbaví a s autem přejede někam jinam, je možnost vysledování vyloučena.

Jak funguje REXlink Battery Mini?

GPS lokátor od firmy REX je o něco méně nápadný. Má totiž jak vlastní baterii, tak samozřejmě i GPS modul, ale navrch přidává SIMkartu. Je tedy absolutně nezávislý na okolních zařízeních, k fungování mu stačí GPS signál. Standardně se hlásí jednou za den, kdy se zapne a buď odešle velmi přibližnou pozici odečtenou z pozice GSM vysílače, přes který se připojí k síti, nebo aktivuje GPS čip (to je energeticky náročnější), což přinese polohu přesnou.

Uživatel vidí na mapě, kde se lokátor nachází a zároveň si může měnit frekvenci hlášení. Kdyby došlo ke krádeži auta, ve kterém je REXlink Battery Mini umístěn, stačí přepnout z režimu Pohotovostní do Bezpečnostní a pak hlásí malinká krabička svoji lokaci podle GPS klidně každou minutu. S tím se však zkrátí i výdrž baterie z pěti let na zhruba jeden týden. Nevýhodou je, že přepnutí frekvence hlášení proběhne až ve chvíli, kdy se zařízení přihlásí do sítě, což se děje, jak už jsem uvedl, jednou za den. Kdyby mi tedy někdo ukradl auto v 10:05, tak má skoro 24 hodin, než se v 9:59 lokátor přihlásí do sítě a změní své nastavení. Řešením je, nastavit přihlašování k síti třeba na interval 4 hodin. Pořád je však třeba myslet na to, že to zkrátí výdrž vestavěného akumulátoru.

GPS lokátory do auta

Co je lepší?

Popravdě kdybych se měl spolehnout na hlídání auta, tak asi zvolím kombinaci obou zařízení. AirTag jsem sice třeba v Praze schopen sledovat prakticky v reálném čase, jeho nevýhodou ale je, že se o něm po chvíli dozví každý, kdo se bude zdržovat do vzdálenosti dosahu jeho Bluetooth. V tu chvíli má výhodu GPS lokátor, který když schovám za plastovou výplň dveří, tak ho nikdo nemá šanci najít. Jakmile se přihlásí do sítě, budu mít naopak navrch já, protože budu mít dost času, abych podnikl kroky k nalezení auta.

Jak AirTag, tak REX mají svoji cílovku. Musím poznamenat, že ani za jeden lokátor se neplatí měsíční paušál, zkrátka pořídíte a fungujete. Apple pomůže najít klíče, které vám v kině vypadly z kapsy, a vyjde na pár stokorun. REXlink Battery Mini vyjde na necelé čtyři tisíce korun s tím, že baterie vydrží až pět let provozu (při nastavení hlášení polohy jednou za 24 hodin podle GSM, nikoliv GPS). Cenový rozdíl je tedy dost zásadní, na druhou stranu, kdyby mi v garáži parkoval hodnotný veterán, asi bych to viděl jako dobrou investici.

Zdroj info: Apple, Rex Services.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Sandra, 14. 12. 2023 11:46
AirTag se nezačne hlásit během pár minut, ale reálně za 1-3 dny, kdyby to bylo jak píšete, tak by v MHD neustále pípaly iPhony, že jsou sledované. My máme AirTagy ve všech autech, zatím nebyly přidané do rodiny a několikahodinová jízda s cizím AirTagem rozhodně žádné hlášení nevyvolá.
Jakub Mokříš, 14. 12. 2023 12:37
Díky za upozornění, opraveno.

Podobné články