PRÁCE 🧰

Rodinná auta aneb Který rodinný automobil je nejlepší?

7. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V životě téměř každého člověka nastane situace, kdy se jeho rodina rozroste o pár členů navíc. Pro takové případy je ale vhodné mít i správné rodinné auto, ačkoli i do toho hezkého sedanu všechny lehce napasujete.

SsangYong Korando

Při nákupu nového auta pro rodinu je nutné se řídit trošičku jinými parametry, než když jste ještě žili jen v páru nebo sami. A tak zamáčkněte slzy nad tím kabriem a upíchněte si naději v koupi, až děti odrostou. Teď je totiž tím nejdůležitějším parametrem bezpečnost posádky a pak samozřejmě také prostor. Výkon a vzhled jdou často stranou, ačkoli v současné době lze sáhnout i po pěkných vozech.

Ještě než se rozhodnete ke koupi

Ono to nakupování nebude tak jednoduché. V současné době je nutné si rozmyslet, jestli sáhnete po ojetině a nebo si několik měsíců počkáte na nový vůz. Pokud automobil budete potřebovat co nejdříve asi bude nejlepší sáhnout po zánovním nebo ojetém voze, které můžete mít prakticky hned. Jen si dejte pozor na technický stav a v nákupu se zbytečně neukvapujte.

Před nákupem si situaci doma rozeberte. To znamená především, že si popovídáte o ceně vozu a také jeho dalších parametrech jako je velikost, velikost zavazadlového prostoru, typ karoserie, možnost isofixu a další méně či více potřebné vlastnosti o nadstandardní výbavě. Každý je v tomhle ohledu jinak náročný, pokud ale auto bude řídit většinu času vaše něžná polovička, pak ji ty vyhřívané sedačky fakt dovolte. Stejně tak si promluvte o tom, jestli sáhnete po SUV, kombi nebo MPV, volba ještě možná padne na multivan - to už záleží na tom, jak velká rodina je.

V případě rodin je důležitá velikost kufru. Ten by neměl mít méně než 400 litrů. Přeci jen potřebujete s sebou převážet o něco více věcí než dřív a kočárek taky úplně nenarvete do Porsche 911.

Peugeot 3008

Jak vybrat nejlepší rodinné auta?

Každé auto, které si chcete koupit a obzvlášť to, které bude rodině sloužit několik let, je nutné si otestovat - v ideálním případě si jej půjčit na pár hodin a pořádně se v něm projeďte. Stejně tak, pokud máte u sebe autosedačku, vyzkoušejte si jak těžký nebo naopak jednoduchý je přístup k ní v autě a její uchycení. U ojetin vyzkoušejte i to, zda-li všechny funkce fungují tak, jak mají a především pak tlačítka. V případě zavazadlového prostoru se také mrkněte, aby auto nemělo moc vysokou nákladovou hranu, protože to vám znesnadní nakládání a vykládání věcí.

Rovněž si promyslete, jak často a kam s autem budete jezdit. Jestliže to nebudou dlouhé trasy, pak nemá smysl trápit naftový motor ve městě. Raději volte ten benzínový, případně hybridní, který je do města ideální, jen ta cena za něj bude o něco vyšší.

Co se týká ceny, tak je nejlepší rodinné auto koupit právě na zimu, kdy hodnoty aut o pár procent klesají právě i tím, že je o ně menší zájem. Nicméně současná situace na automobilovém trhu trochu zamíchala kartami. Nová auta nejsou a čeká se na ně hroznou dobu, zánovní a ojetá auta sice jsou, ale jejich ceny se rapidně zvýšily právě kvůli velké poptávce a rovněž v důsledku nedostatku nově vyrobených aut, tak nepřibývá ani těch ojetých vozů. To ale neznamená, že sáhnete po té nejlevnější nabídce soukromého inzerenta, aniž byste prvně auto viděli.

Taková podezřelá nabídka může být pouze zástěrka, jak se rychle zbavit třeba bouraného auta. Pozor tedy na skryté vady nebo stočené kilometry! V případě ojetin vždy trvejte na jasné servisní historii, jinak dejte od auta ruce pryč.

Hyundai i30 kombi

Po jakém autě sáhnout?

Výběr vozu v rodinném segmentu je opravdu velmi široký. Záleží na vašich požadavcích o jakou karoserii máte zájem. Stejně tak je důležitý zájem o značku. Ten, kdo jezdí celý život ve Volkswagenu, asi nebude chtít třeba Peugeot. Ačkoli někdy se vyplatí zaplout do neznámých vod a člověk bude překvapen různorodou nabídkou. Některé automobilky mívají i akční ceny na nákup nového vozu, což se občas také celkem vyplatí.

A jaké vozy se tedy jeví jako ideální? Mohou to být například tyto: Citroën SpaceTourer, Dacia Duster, Peugeot 5008 nebo 3008, Hyundai i30 kombi, SsangYong Korando, Volkswagen Multivan nebo třeba Renault Espace.

Zdroj médií: Redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články