PRÁCE 🧰

Vybíráme bezpečné rodinné auto

29. 12. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Rodiny s dětmi potřebují velké auto, které je ale zároveň bezpečné. Ne každé SUV takový komfort nabídne a je lepší raději sáhnout po nějakém kombi. Ostatně crashtesty mluví za vše. Pokud tedy v autech cestují i děti, měli bychom si koupi auta rozmyslet o něco více a lépe.

Nejbezpečnější auto pro rodinu

Rodinným autem by mohl být každý vůz. Existují rodiny, které nemají tak velké finance, aby mohli ten stávající vyměnit za jiný, protože je údajně lepší a bezpečnější. Samozřejmě dopravním komplikacím, které by potomky mohly ohrozit, je lepší se vyhýbat defenzivní jízdou a nenechat se nikým zbytečně vytočit. Když přijedete o pět minut později na kroužek, nic se nestane.

Nicméně pokud uvažujete o novém, případně ojetém voze pak pro vás máme nabídku našich tipů, které jsou vhodné pro rodinku s jedním i více potomky. Nutno podotknout, pokud uvidíte někde v inzerátech staré dobré MPV, berte jej všemi deseti.

Citroën C5 Aircross

V našem testu jsme auto otestovali v nejvyšší výbavě a s motorem 2.0 BlueHDI 180 a vyšlo na jedničku. Vůz je prostorově jako tank, ale jakmile s ním ujede pár stovek kilometrů, už si na jeho rozměry zvyknete. Vlajková loď Citroënu nabízí opravdu velký komfort a moderní technologie. Výhodou je i skvěle naladěný podvozek, který disponuje hydraulickými dorazy, takže cestování bude opravdu pohodlné jako na létajícím koberci. Vzadu je místa dost a stejně tak autosedačky (rovnou tři) tu umístíte raz dva. Zavazadlový prostor má 580 litrů, jen ta cena je poněkud vyšší co se týká nejvyšší výbavy, avšak v základu nové auto s motorem 1.2 PureTech 130 s manuální převodovkou koupíte od půl milionu korun.

Nejbezpečnější ojeté rodinné vozy od inzerentů

Hyundai i30 combi

Hyundai i30 kombi

Pokud si vyberete nový model kombi, můžeme vám zaručit opravdu mnoho místa v kufru, což se hodí v případech, kdy převážíte kočárek a další věci k tomu. Samozřejmostí jsou na sedadlech úchyty isofix na dětské autosedačky, jejichž použití je povinné, když se převáží děti, jinak hrozí pokuta. Interiér není zastaralý a výbava disponuje i moderními technologiemi. Kufr má zhruba 600 litrů. V motorizaci sáhněte po čtrnáctistovce T-GDI. Výhodou je, že toto auto koupíte už za 330 tisíc korun. Navíc vůz před dvěma lety dosáhl v nárazových testech v bezpečnosti hodnocení 88 % pro dospělé a o dvě procenta méně pro děti. Pokud se podíváte po bazarovém kousku berte například i30 s motorem 1.6 CVVT. Doporučujeme dívat se raději po mladších až zánovních vozech. 

Škoda Octavia III combi

Škoda Octavia III kombi

V autobazarech se dívejte především po spolehlivých motorech a neuděláte chybu. Vyplatí se tedy sáhnout po benzinových motorizacích 1.2 TSI nebo 1.4 TSI, stejně tak lepší bude manuál než automat. Dieselům bychom se raději vyhnuli - mohly by být finančně nákladné do budoucna. Auto vám vydrží dlouho, pokud se o něj samozřejmě budete dobře starat. Nehrozí tak žádné servisní záludnosti. Pozor jen na bourané kousky a ty, které by mohly mít stočené kilometry nebo nemají jasnou servisní historii. Pěknou ojetou Oktávku lze pořídit do 250 tisíc korun. Jen je třeba oželit některé prvky v nižších výbavách, nicméně klimatizace a elektrická přední okna by měla být už samozřejmostí.

Zdroj médií: redakce, wikimedia - Charles01.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články