PRÁCE 🧰

Co je isofix, jak funguje a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

22. 9. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud máte nebo plánujete děti, určitě se při koupi nového či ojetého vozu budete zaměřovat na jednu důležitou funkci, kterou je právě isofix.

Co je isofix

Vozit děti v autě je jistá dávka zodpovědnosti a sebeovládání. Ačkoli každý rodič se chce o své potomky postarat co nejlépe, je nutné si uvědomit, že pokud jste za volantem, musíte se primárně věnovat jízdě a nikoli ratolesti, která se třeba nudí nebo pláče. V takovém případě raději zastavte, ať neohrozíte sebe, dítě a nebo někoho jiného. Okamžik nepozornosti a je pozdě. Samozřejmostí je, aby děti byly dle zákona při jízdě umístěny v autosedačkách.

Původ isofixu

Ne vždy se děti v autě převážely bezpečně. K vynálezu isofixu došlo teprve před necelými třiceti lety a přišla s ním automobilka Volkswagen ve spolupráci s výrobcem Britax Römer. Z počátku se objevoval jen v některých modelech, až později od roku 2002 se stal standardem pro téměř všechny automobily různých značek. Nicméně úplně první model, který na trhu předvedl tento způsob pasivní bezpečnosti pro děti byl Golf čtvrté generace.

Co je isofix?

Jednoduše řečeno bezpečné ukotvení dětské autosedačky, která se na pevno spojí se sedadlem - tedy spíše s konstrukcí vozu - pomocí pevných zámečků v něm. Většinou se tyto kotvící body nacházejí na zadních sedačkách, která jsou i podle statistik bezpečnější pro přepravu. Někdy je ale najdete i vpředu, ale to pouze u modelů, u kterých se dá deaktivovat airbag, pokud by se tak nestalo, může mít případná nehoda a aktivace airbagu fatální následky. Pozor si dávejte na fakt, že některé automobilky mají ukotvení zámečků řešeno nestandardním způsobem, a tak by koupená dětská autosedačka nemusela do vozu pasovat. Tomu se snadno vyhnete, když se podíváte na seznam kompatibilních automobilů. K nahlédnutí by vám ho měl poskytnout prodejce, případně jej naleznete na webových stránkách výrobce.

Aby ale mohlo ke spojení s ukotvením dojít, musí být autosedačka rovněž vybavena systémem isofix tedy rastrovými rameny. Součástí je také Top Tether, což znamená, že se autosedačka uchycuje ještě do horního opěrného bodu pomocí třmenů.

Manipulace je velmi snadná

Na začátek je nutné podotknout, že tyto autosedačky, vybavené isofixem, bývají dražší než ty, které se kotví pouze tříbodovým pásem. Nicméně za bezpečí dětského života je vhodné si připlatit. Samotná instalace nemůže být jednodušší, protože stačí z autosedačky vysunout rastrová ramena a prostě je zacvaknout do bodů, které se nacházejí vždy po obou stranách sedadla. Po zacvaknutí se ujistěte, že je vše tak, jak má. Pak je ještě nutné u některých modelů přidělat sedačku k hornímu opěrnému bodu (Top Tether).

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články