PRÁCE 🧰

Jak vybrat dětskou autosedačku: Podrobný návod

6. 8. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jestliže čekáte nový přírůstek do rodiny, nebo už máte starší potomky, je vhodné děti převážet ve správných dětských autosedačkách nebo podsedácích. Ne každý se v nabídce může dobře orientovat, a tak si dnes povíme, na co se při koupi zaměřit.

Jak vybrat autosedačku - tipy a rady

Články na téma autosedačky:

  1. Co je isofix
  2. Jak vybrat autosedačku - tipy a rady - právě čtete
  3. Test dětských autosedaček - která je nejlepší?
  4. Crash testy autosedaček - výsledky a hodnocení

Autosedačka a zákon

Zákon č. 361/2000 Sb., o pozemních komunikacích (přesněji §6) definuje použití autosedačky ve voze, tudíž se jejímu nákupu nevyhnete. Pokud tedy nechcete platit pokutu. Jestliže by byl zjištěn přestupek za nedodržení užití autosedačky v autě, pak řidiči hrozí čtyři trestné body a navíc pokuta až dva tisíce korun.

Při nákupu autosedačky je vhodné se vždy zaměřit na aktuální velikost a hmotnost dítěte. Nepřemýšlejte tak, že koupíte větší dětskou autosedačku, aniž byste se řídili kategoriemi a dítě do ní prostě časem doroste. V takovém případě byste s vidinou ušetření, mohli akorát své dítě ohrozit. Obloukem se vyhněte neověřeným prodejcům. Vždy se přesvědčte o tom, že byla dětská autosedačka homologována a splňuje evropské normy.

Dětská autosedačka z bazaru

K této variantě se zrovna moc nepřikláníme, protože nikdy nevíte, v jakém stavu dětská autosedačka opravdu je. V dnešní době je bohužel těžké se spolehnout na slovo druhého člověka - pokud nekupujete od příbuzného, ten by vám snad nic nezatajil. Autosedačka z bazaru by vám nemusela sloužit tak dobře jako nová - navíc může splňovat zastaralé normy. Samozřejmě o mnohém rozhoduje cena, ale v tomto případě vždy myslete na to, že jde o zdraví vašeho dítěte.

Druhy autosedaček

Dětské autosedačky se většinou rozdělují do pěti skupin, které splňují evropské normy ECE R44/03 a R44/04. Skupiny se následně dělí dle hmotnosti dítěte, nikoli dle věku. Vždy na autosedačce hledejte oranžový štítek, na kterém budou všechny potřebné informace. Některé z autosedaček jsou variabilní a jde je uzpůsobit i větším dětem. Což je samozřejmě výhodné pro lidi, kteří nechtějí co další kilogramy kupovat novou a novou autosedačku, protože jak je známo nejedná se zrovna o nejlevnější položku na seznamu.

  • Skupina 0 - jedná se o autosedačky nebo také vajíčko do auta pro nejmenší - čerstvě narozené děti. Takovou autosedačku lze užívat do hmotnosti 10 kilogramů dítěte. Nezapomeňte, že se taková dětská autosedačka umisťuje v protisměru jízdy auta - dle studií je to pro děti bezpečnější.
  • Skupina 0+ - dětská autosedačka vhodná pro děti do 13 kilogramů.
  • Skupina I - autosedačka pro děti od 9 do 18 kilogramů. Dítě už běžně sedí, tudíž jako v předešlých dvou skupinách v autě neleží. Také je připoutáno pětibodovým bezpečnostním pásem. Autosedačka se ve většině případů umisťuje na zadní sedadlo vozu.
  • Skupina II - dětská autosedačka pro starší děti s 15 až 25 kilogramy.
  • Skupina III - autosedčka sloužící pro "nejtěžší děti" od 22 do 36 kilogramů. V mnoha případech se jedná už o autosedáky. Opět je nutné, aby dítě bylo zajištěno klasickým tříbodovým pásem, který je v autě, a to s ohledem na jeho výšku.

Setkat se můžete také s kategoriemi, které se navzájem překrývají a těmto autosedačkám se většinou říká rostoucí. Jsou to tyto skupiny:

  • Skupina 0/I (0+/I) - dětské autosedačky pro děti do hmotnosti 18 kilogramů
  • Skupina I/II/III - autosedačky pro děti od 9 do 36 kilogramů hmotnosti
  • Skupina II/III - dětské autosedačky pro děti od 15 do 36 kilogramů hmotnosti

Na co se při koupi autosedačky zaměřit

Nejdražší dětská autosedačka neznamená automaticky nejlepší. Při výběru autosedačky se nespoléhejte jen na radu obchodníka, ale zeptejte se například svých přátel s jakou značkou jsou spokojeni, případně se podívejte na internet na různé recenze a hodnocení ostatních uživatelů.

Pokud je to možné, pak do obchodu přijeďte autem, ve kterém dítko budete nejčastěji vozit. Měli byste si pořádně vyzkoušet, zdali se vám autosedačka do auta vejde a zároveň si vyzkoušet její přichycení, buď k isofixu nebo bezpečnostními pásy. Tuto možnost by vám měli dovolit všichni prodejci dětských autosedaček. Navíc, pokud si nebudete vědět rady, obsluha vám ukáže, jak se sedačkou manipulovat, případně jak ji ukotvit v autě.

Vhodné je si rozmyslet, jestli autosedačku budete uchycovat pomocí isofixu nebo jen bezpečnostními pásy. Pokud zvolíte první možnost, pak budete muset zřejmě pro skupinu 0 a 0+ koupit ještě základnu.

Při nákupu dětské autosedačky nekoukejte jen na kvalitu provedení, ale také barevnou variantu. Děti jsou občas i v malém věku náročné. Vám se možná líbí ta modrá bez zvířátek, avšak vaše dítě je jiného názoru. Proto zkuste při nákupu v kamenném obchodě posadit potomka do několika druhů a barev autosedaček a uvidíte, ve které se bude cítit nejlépe a ve které nebude zbytečně plakat a vztekat se.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články