PRÁCE 🧰

Poradíme, jak na čištění motoru

10. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Mastný motor je noční můrou mnoha motoristů. Naštěstí dnes už existují přípravky na čištění motoru, díky kterým si ho vyčistíte doma bez větších obtíží.

Čištění motoru - víte, jak na to?

Vyčištění motorového prostoru

Na mastný motor je potřeba se připravit. Nejprve pomocí vysavače odstraňte z motoru větší nečistoty - listy, větve, papíry, trávu, (šroubováky) a prachTyto objekty by mohly následně způsobit problémy při samotném čištění motoru.

Přípravky na čištění motoru

Dále je také důležité si připravit věci, které k čištění budete potřebovat, jako například kartáče, vysavač, utěrky, mýdlovou vodu, sprej na plasty a přípravky určené k čištění motorového prostoru. Přípravky na čištění motoru můžete zakoupit online v e-shopech, případně využít vyhledávače produktů na Portálu řidiče.

Příprava před čištěním motoru

Jelikož budete motor namáčet, budete muset zaopatřit všechny elektrické komponenty. Nejdřív proto vypojte baterii, tzn. odpojte oba póly baterie. Baterii vyjměte z motorového prostoru. Poté zakryjte všechny odhalené kabely. Stačí je zakrýt elektrikářskou lepící páskou - to je učiní relativně voděodolnými. Nakonec se také ujistěte, že maté pořádně uzavřenou olejovou měrku a zda-li máte utažena všechna víčka pro chladící kapalinu, servořízení a brzdovou kapalinu.

Poradíme, jak na čištění motoru

Zapněte motor, aby se zahřál

Před samotným čištěním někteří odborníci doporučují zapnout motor, aby se zahřál. Díky teplu se pak mastnoty budou lépe odstraňovat. Mastnotu z motoru dostanete pomocí přípravků na odmašťování. Tyto přípravky opět koupíte v e-shopech. Jsou na bázi rozpouštědel, tudíž dávejte pozor, kde je aplikujete - pokud přípravek aplikujete na lakovanou část, můžete si ji poškodit. Je důležité, abyste se řídili pokyny výrobce. Poté motor vypněte a nechte vychladnout.

Mokré čištění motoru

Při stříkání vody do motorového prostoru, se mnoha lidem dělají mžitky před očima. Naštěstí to není tak horké, jak to vypadá. Pokud překryjete igelitem věci, které nechcete, aby navlhly a použijete vodu s nízkým tlakem, bude to v pohodě. Jakmile motor namočíte, vezměte do ruky hadr s přípravkem pro čištění motoru, popřípadě stačí i mýdlová voda. Podle některých odborníků z automobilových fór je jarová voda, lepší než čistící prostředek Arva - názor si však udělejte sami. Pro lepší přístup k částem motoru můžete z motoru vytáhnout airbox, či jiné součástí. Při čistění nepřístupných míst, si budete muset pomoci kartáčkem.

Vysušení motoru a finální úprava

Po čištění je na čase motor pořádně vysušit. Vysušení provedete pomocí utěrky, popřípadě vysavačem určeným na "mokré" vysávání.

Nakonec můžete na plastové části nanést prostředek na plasty a gumu, které je hezky zvýrazní. Opět postupujete podle výrobce. K finálnímu dokončení můžete použít ještě korekční tužky, kterými opravíte odřený lak, rez nebo zašlé barevné nápisy na víčkách.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články