PRÁCE 🧰

VIDEO: Oživení olověného akumulátoru aneb Desulfatace autobaterie

26. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Problémy autobaterie Auto-moto baterie a nabíjení

Olověné akumulátory sice nepatří k nejmodernějším typům autobaterií, ale stále ještě jsou v provozu. Proto je téma desulfatace stále aktuální.

Oživení olověného akumulátoru

Olověné autobaterie jsou v současné době využívány hlavně ve starších vozech. V moderních autech jsou často nahrazeny jinými typy akumulátorů, které fungují bezúdržbově a tím šetří svým majitelům starosti. V olověných bateriích je třeba doplňovat elektrolyt destilovanou vodou a starat se o ně. Kromě toho v nich dochází k sulfataci.

Sulfatace olověných baterií

K sulfanaci dochází v případě, že je akumulátor více dní ponechán ve vybitém stavu. Pak dojde k chemickým reakcím, které způsobují zvýšení vnitřního odporu baterie a snížení vodivosti elektrolytu. Tím dojde také k poklesu napětí a proudu, který je autobaterie schopná dodávat.

Při sulfanaci se elektrody v podstatě pokryjí bílým krystalickým síranem olovnatým, jehož rozpuštění je náročné. Proto může v tomto stavu zůstávat i po opětovném dobití baterie. To, zda je baterie zasulfatovaná, poznáte i pohledem, bílé skvrny, které síran vytváří, jsou znatelné.

Rychlost sulfatace závisí na míře vybití akumulátoru a okolní teplotě. Čím vyšší je teplota vzduchu, tím rychleji sulfatace probíhá. Rychlost se také zvyšuje i nižší úrovní nabití akumulátoru. V případě, že je baterie zcela vybitá a okolní teploty vysoké, probíhá sulfatace nejrychleji.

Jak na desulfataci autobaterie

Při pokročilém zesulfátování baterie je možné provést její oživení. Toho se dá dosáhnout pomocí speciální nabíječky, která dokáže generovat vysokofrekvenční elektrické impulzy. Ty musí mít vysoké napětí a nízký dobíjecí proud.

Proces desulfatace trvá více než 100 hodin a dochází při něm k rozpouštění vytvořeného síranu olovnatého. Díky tomuto kroku je možné navýšit kapacitu akumulátoru až na 90 % původní hodnoty. Desulfataci je vhodné provádět u baterií, které jsou dobíjeny v provozu vždy jen krátkodobě nebo u takových, které nebyly po delší dobu využívány.

Oživení autobaterie v praxi

Zdroj info: Project Autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články