PRÁCE 🧰

Zábavní pyrotechnika v autě: Jaké hrozí nebezpečí

31. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Příchod nového roku je automaticky spojen s alkoholem a ohňostroji. Silvestrovské oslavy mohou rychle přejít v noční můru nejednoho milovníka aut. Ať už v podobě poškozeného laku petardami nebo opilými slavícími. Jak své auto ochránit před silvestrovskou zábavou, postačí odvést auto do klidné části města nebo se vyplatí si ho připojistit?

Petardy v autě - hrozí nějaké nebezpečí?

Římské svíce, rachejtle a petardy mohou v nesprávných rukách nadělat mnoho škod. Ať už v případě úmyslného míření nebo chvilky nepozornosti se může stát, že na druhý den na autě najdete mechanické promáčkliny nebo poškozený lak vlivem vysoké teploty. Při nejhorším scénáři může auto také začít hořet (vlivem unikajících provozních kapalin).

Další kapitolou je používání zábavní pyrotechniky v autě. Nejednoho automobilového nadšence napadlo zapalovat zábavní pyrotechniku při jízdě autem. Vystřelující římské svíce, nebo bengálské ohně (které by se mimochodem ani neměly držet v ruce), či jiná pyrotechnika tyčící se z auta ven může být možná pěkným záběrem do videa, ale jedná se o velmi nebezpečný manévr. Nejen, že při zapalování v autě může dojít k výbuchu uvnitř kabiny vozu, ale například římské svíce se mohou vlivem proudícího vzduchu zlomit a poškodit vám ruku, nebo cizí vozidla za vámi.

Jak předejít silvestrovským škodám

Během bujarých oslav je vhodné automobil zaparkovat nejlépe do garáže. Pokud nemáte možnost krytého stání, je možné zkusit parkovat v podzemních garážích u obchodních center. Svého plechového miláčka můžete zaparkovat také na oploceném pozemku, nebo v klidnější části města. Důležité je především zkontrolovat auto a jeho bezprostřední okolí následující den. Kolem auta nebo i pod ním se mohou nacházet střepy nebo neodpálená pyrotechnika, která by vám mohla zavařit na ještě mnohem větší problém.

Nejlepší je zainvestovat do vhodné pojistky. Při uzavírání pojistky musí být někde vysloveně uvedeno, že pojištění kryje i škody způsobené zábavní pyrotechnikou. Jedná se většinou o položku pod ochranou proti vandalismu. Těch pár stovek navíc k pojištění se rozhodně vyplatí víc než řešit lak na celém autě.

Zdroj info: Pojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články