PRÁCE 🧰

Jak se vyhnout nehodám v průběhu Silvestra a Nového roku

30. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Blíží se Silvestr, a s ním spojené oslavy Nového roku. Mnoho lidí bude cestovat, ať už za rodinou nebo na chatu s přáteli. S touto euforií však přichází i zvýšené riziko dopravních nehod. Jak se tedy připravit na cesty a vyhnout se nebezpečným situacím na silnicích?

Jak se vyhnout nehodám v průběhu Silvestru a nového roku

Plánování cesty

Při plánování cesty za rodinou, či přáteli, poslouchejte aktuální dopravní zprávy a podmínky na silnicích. Pro jistotu se vyhněte oblastem s očekávaným vysokým provozem a případným uzávěrkám. Dostaňte se na cestu s dostatečným předstihem, abyste nemuseli spěchat a zbytečně zvyšovat riziko nehody. Za to vám to opravdu nestojí.

Pravidla bezpečného cestování

Nezapomínejte na respektování dopravních pravidel a omezte rychlost. Silvestr může přinést nepředvídatelné situace, a proto je důležité být připraven na náhlé změny v provozu. Dodržujte přednost na křižovatkách a buďte ohleduplní k ostatním řidičům a taky k chodcům na přechodech. Vždy předvídejte a počítejte s tou nejhorší variantou. Nikam nespěchejte.

Příprava vozidla

Před odjezdem zkontrolujte své vozidlo. Ověřte si stav pneumatik, brzd, světel a dalších důležitých součástí. Mějte v autě náhradní pneumatiku, sadu nářadí, trojúhelník, lékárničku, škrabku a smetáčky a další nezbytné vybavení pro případ nouze.

Alkohol a únava

Silvestrovské oslavy často zahrnují konzumaci alkoholu. Pokud plánujete řídit, alkohol je absolutně nepřijatelný. Pokud máte vypito, zajistěte si dopravu od někoho, kdo nepije, využijte taxi nebo MHD (počítejte s upraveným silvestrovským jízdním řádem). Dále si dejte pozor na únavu. Dlouhá cesta a jízda v noci vás může nepříjemně unavit a během mikrospánku se toho může stát opravdu hodně.

Silvestr je čas radosti a oslav, ale mějte na paměti, že bezpečnost na silnicích by měla být vždy prioritou. Užijte si váš Silvestr a vykročte do nového roku s klidným svědomím.

Zdroj info: Autoklub České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články