PRÁCE 🧰

Chystáte se na novoroční oslavu? A mysleli jste na to, jak se dostat domů?

30. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nový rok je obdobím oslav, radosti a naděje na něco nového. Přestože se lidé těší na nejlepší novoroční oslavu, je klíčové zajistit, aby se tento zážitek nezakončil nepříjemnou událostí na cestě domů. Dnes vám přinášíme tipy, jak se bezpečně dostat z novoroční oslavy.

Jak se bezpečně dopravit z novoroční oslavy

Silvestr a Nový rok jsou svátky, které jsou spojeny s oslavami a veselím. Většina lidí si tyto svátky užívá s rodinou a přáteli, a to často až do pozdních nočních hodin. Pokud se rozhodnete oslavovat Nový rok mimo domov, je důležité zajistit si bezpečnou dopravu domů. Přemýšlejte dopředu a zvažte způsoby dopravy na zpáteční cestě. Máte možnost využít veřejnou dopravu, taxi službu nebo si domluvit odvoz s někým, kdo nepil alkohol. Pokud máte kamarády, kteří nebudou pít, domluvte si s nimi váš odvoz. Bude to bezpečnější nejen pro vás, ale také pro další účastníky provozu. Silvestrovský provoz je jedním z nejnebezpečnějších, proto buďte obzvlášť obezřetní, pokud povezete své přátele domů.

Střízlivá jízda

Rozhodně byste neměli usednout za volant pod vlivem. Řídit pod vlivem alkoholu může být nejen trestný čin, ale také je to extrémně nebezpečné. Alkohol snižuje pozornost, zhoršuje koordinaci a zvyšuje riziko nehody. Nikdy byste neměli usednout za volant, pokud jste požili alkohol. O tom, jak to dopadá a kdy se dokonce jedná o trestný čin, si můžete přečíst v našem dalším článku

Pokud jste se rozhodli řídit, dopřejte si dostatek spánku. Únava je stejně nebezpečná jako alkohol. Pokud jste unavení, budete se soustředit hůře a snáze se vám mohou stát chyby. Pokud se během jízdy cítíte unavení, zastavte se na odpočinek. Vyjděte z auta a protáhněte se. Můžete si také dát kávu nebo čaj, abyste se probrali.

Když to jinak nejde

Poslední možností je také přespání. V případě, že si nejste jisti svou schopností dostat se domů, plánujte možnost přespaní u přátel nebo v blízkém hotelu. Pokud nepijete, tak i když nejste unavení ani pod vlivem alkoholu, je důležité jezdit pomalu a opatrně. V noci je na silnicích méně světla a lidé jsou často méně pozorní, obzvlášť v období novoročních oslav. Přizpůsobte rychlost jízdy podmínkám na silnici, všímejte si svého okolí a předvídejte.

Zdroj info: Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články