PRÁCE 🧰

Silvestrovská revize auta: Jak na Nový rok, tak po celý rok

29. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Blíží se konce roku a s ním i slavnostní oslavy Nového roku. Pro mnohé z nás znamená Silvestr také cestování, ať už k rodině či na novoroční párty na chatu s přáteli. Předtím než vyrazíte na cesty, je dobré provést důkladnou kontrolu vašeho vozu.

Silvestrovská revize: Jak zkontrolovat auto před Novým rokem

Kontrola pneumatik

Začněte kontrolou pneumatik. Správně nafouknuté pneumatiky s dostatečným vzorkem jsou základem pro bezpečnou jízdu, a to obzvlášť v zimních podmínkách.

Stav brzdového systému

Během Vánoc moc nejezdíte a brzy mohou lehce přireznout. To však nevadí, stačí párkrát přibrzdit a rez zmizí. Před jízdou však zkontrolujte hladinu brzdové kapaliny a stav brzdových destiček. Případné divné zvuky během jízdy, nebo vibrace při brzdění byste neměli odkládat.

Kontrola oleje

Správnou hladinu oleje zkontrolujete pomocí měrky (v novějších automobilech je elektrická, hladinu najdete ve svém infotainmentu). Zkontrolujte hladinu oleje a případně doplňte odpovídajícím olejem. Nezapomínejte, že se olej mění pravidelně podle doporučení výrobce.

Kontrola chladicího systému

I v zimě je důležité, aby chladicí systém motoru fungoval správně. Zkontrolujte hladinu chladicí kapaliny a ujistěte se, že nikde neuniká. Je-li hladina nízká, doplňte chladicí kapalinu odpovídajícím typem (G11 – modro/zelená, G12 růžová a G12+ do fialova)

Světla a elektřina

Dostatečné osvětlení a fungující autobaterie jsou pro provoz důležité. Zkontrolujte všechna světla, včetně blinkrů, brzdných světel a mlhovek. Dále zkontrolujte stav autobaterie.

Bezpečnost

Kromě kontroly platnosti STK nezapomeňte na kontrolu bezpečnostních prvků. Zkontrolujte stav pásů, pro lepší výhled umyjte okna a zrcátka a ujistěte se, že máte v autě dostatek náhradních pojistek, nářadí nebo také jídlo v případě, že někde uvíznete.

Pro příjemnou a bezstarostnou jízdu na Silvestrovské oslavy je důkladná kontrola vozu nezbytná. Věnujte pozornost všem klíčovým aspektům, ať můžete bezpečně vykročit do nového roku.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články