PRÁCE 🧰

Těšíte se na novoroční ohňostroj? Kam vyrazit za ohňostrojem

30. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Tradiční novoroční ohňostroje, kdysi zářícím vrcholem slavností, se mění. Města v České republice opouštějí tradiční kratochvíli v podobě pyrotechnických slavností. Ani Praha není výjimkou, nová opatření se snaží kombinovat slavnostní atmosféru s ohledem k životnímu prostředí a bezpečnosti.

Novoroční ohňostroje 2024 - kam za nimi vyrazit?

Novoroční ohňostroje 2024

Města v Česku se rozhodla nahradit ohňostroje moderními alternativami. Hradec Králové nabídne videomapping na budově radnice. Občané mohou očekávat rovnou dvě projekce, a to díky velkému zájmu. Primátorka Pavlína Springerová zdůrazňuje, že toto rozhodnutí souzní s úsilím omezit používání pyrotechniky ve městě.

Kutná Hora a Prostějov zvolily novou formu v podobě světelné dronové show. Tato alternativa bez primárního dopadu na přírodu a životní prostředí je vítána zejména ve městech, kde se klade důraz na udržitelnost. Úskalí této show je však velké. Nemůže se konat v případě velkého větru, či za deště.

Ve Vrchlabí zamíří město k laserové show, která zahrnuje minimalizaci toxických látek, hluku a rizika zranění. Zastupitel Tomáš Vrbata zdůrazňuje také omezení odpadu, přičemž právě slavnostní ohňostroje jsou zdrojem nerecyklovatelného odpadu, což je dnes velký problém.

Novoroční ohňostroj Praha

Zajímavý je i přístup Prahy. Město, které se v minulých letech stáhlo od novoročních ohňostrojů kvůli ohrožení vodních ptáků na Vltavě (zejména racků a labutí), letos připravuje speciální dárek pro občany. Zvýhodněné vstupy do různých organizací včetně pražské zoo a botanické zahrady. Kdy za vstup do pražské zoo zaplatí návštěvníci symbolickou korunu.

Novoroční ohňostroj Brno

Takzvaný tichý ohňostroj (tedy bez explozí) proběhne v Brně-Bosonohách a to 1. ledna 2024 v 17:00 hod. v areálu fotbalového hřiště.

Novoroční ohňostroj Ostrava

Naopak město Ostrava se drží tradice a svůj klasický novoroční ohňostroj pořádá v pondělí, 1. 1. 2024 v 18 hodin na kruhovém objedu v Hrabůvce. Jedná se o klasickou patnáctiminutovou show. Od 17.55 do 18.20 hodin nebude možné po kruhovém objezdu projíždět automobily, zastaven bude i průjezd tramvají.

Zdroj info: Hlavní město Praha, Ostrava-Jih, Brno-město, Festival Ohňostrojů.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články