PRÁCE 🧰

Označení mýtného aneb Dopravní značka se symbolem „M“

20. 11. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Někteří motoristé byli v autoškole už hodně dávno, a tak je normální, že se význam určitých dopravních značek z hlavy vykouří tak rychle jako pára nad hrncem. Obzvlášť pokud je na svých cestách nepotkávají.

Co označuje dopravní značka „M“

Mezi specifické dopravní značky patří i ta se záhadným písmenem M na žlutém podkladu, která se může zobrazovat na čtyřech tabulkách, přesto patří do skupiny šesti dopravních značek. Písmeno M tak uvidíte na dvou čistých polích a zbývající dvě jsou spolu s jiným symbolem. Nebudeme dlouho tajemní a rovnou prozradíme, že v tomto případě nejde o žádné metro, nýbrž mýto. Značka je oficiálně označena pod písmeny E11a až E11f.

Označení mýta tak najdete zejména na začátku nebo v určitých úsecích dálnic, kde označuje části placených tras. Dopravní značka mýto ukládá povinnost mít zaplacený poplatek pro vozidla nad 3,5 tuny - zejména tedy kamiony. Pokud je "emko" na tabulce ještě se symbolem dálniční známky, pak na tomto úseku musí mít poplatek za jízdu po dálnici zaplacenou i osobní automobily.

Samotný symbol dálniční známky nebo jeho přeškrtnutá verze znamená povinnost platby dálničního poplatku pro auta do 3,5 tuny. Tyto dopravní značky naleznete na dálnicích a na některých silnicích pro motorová vozidla - jako je třeba pražský okruh v Praze.

Jak je to s placením? To se můžete přečíst v našich dalších článcích:

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články