PRÁCE 🧰

Co označuje dopravní značka jednosměrka?

24. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dopravní značka jednosměrka - víte, co řidiči určuje a co v jednosměrce nesmí dělat?

Značka jednosměrka - co řidiči určuje?

Značka jednosměrka patří do skupiny informační značky provozní. Její označení je IP 4b. Značka jednosměrky označuje jednosměrnou silnici či ulici, která se z druhé strany označuje zákazovou značkou. Na takové jednosměrné pozemní komunikaci se tak logicky smí jet pouze v jednom směru. Jednosměrka jako svislá značka se vždy vyskytuje v protisměru se značkou „Zákaz vjezdu všech vozidel“ B 2.

Jak poznám, že se nacházím v jednosměrce?

To, že se nacházíte na jednosměrné komunikaci většinou poznáte podle toho, že jedete po velmi úzké cestě, kde se vejde na šířku pouze jedno auto. Bohužel to však není pravidlem. Po stranách silnice se také mohou nacházet zaparkovaná auta a ta budou většinou postavena ve "vašem směru".

Pokud si nejste jistí, zda se nacházíte v jednosměrce v protisměru a nevšimli jste si červené zákazové značky můžete to poznat jednoduše podle toho, že budou všechny dopravní značky otočeny druhým směrem a vy na ně neuvidíte. To, že jste v jednosměrce z opačné strany také rychle zjistíte, pokud se oproti vám vyřítí auto.

Zdroj info: Sbírka zákonů České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články